Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 01, 2024

Το «μποσκέτο» της Κέρκυρας: Το άλσος με τα σιντριβάνια και τα κυκλικά περιστύλια που έκαναν τον περίπατό τους οι άρχοντες

 

Ατελείωτες είναι οι συζητήσεις που κάνουν κάθε μέρα στο «Μποσκέτο» της Κέρκυρας ο Άγγλος φιλέλληνας

Γκίλφορδ, ο ηρωικός ποιητής Λορέντζο Μαβίλης, ο διηγηματογράφος Κωνσταντίνος Θεοτόκης, οι Άγγλοι συγγραφείς Lawrence και Gerald Durrells και ο Γερμανός στρατάρχης Σούλενμπουργκ, που έμεινε στην ιστορία ως ο υπερασπιστής της Κέρκυρας κατά την τουρκική πολιορκία του 1716.

Το μποσκέτο της Κέρκυρας

Το «Μποσκέτο» που σημαίνει μικρό άλσος, είναι «βγαλμένο» μέσα από τα πρότυπα ενός ιταλικού κήπου της Αναγέννησης. Αποτελεί μια όαση στην καρδιά της πόλης, καθώς είναι «πλημμυρισμένο» από πολύχρωμα λουλούδια, ενώ τα αιωνόβια δέντρα δίνουν απλόχερα τη σκιά και τη δροσιά τους σε κάθε επισκέπτη. Βρίσκεται μεταξύ της Πλατείας Σπιανάδας ή Λιστόν όπως είναι ευρύτερα γνωστή, και της τάφρου του Παλαιού Φρουρίου.

Έχει σχήμα παραλληλόγραμμου, με απόλυτη συμμετρία, που όταν το επισκεφθείς «χάνεσαι» από την ομορφιά που σου προσφέρει. Σιντριβάνια, αγάλματα, πέτρινα ημικυκλικά παγκάκια σε περιστύλια, αγαλματίδια που παιχνιδίζουν και παρασύρουν τη σκέψη των συγγραφέων και των «μεγάλων» ανδρών ευεργετών του νησιού.

Ημικυκλικά πέτρινα παγκάκια

Η θέα από το «Μποσκέτο» είναι απαράμιλλης ομορφιάς, μπορεί κανείς να δει το Παλιό Φρούριο και το Βίδο, ενώ «απλώνεται» μπροστά το βαθύ γαλάζιο του Ιονίου.

Ιδιαίτερα ξεχωριστός στο «Μποσκέτο» είναι ο ανδριάντας του φιλέλληνα ιδρυτή της Ιονίου Ακαδημίας Λόρδου Guilford, έργο του γλύπτη Κ. Απέργη του 1883.

Το 2016 στο «Μποσκέτο» τοποθετήθηκε μπρούντζινο ανάγλυφο των αδελφών Lawrence και Gerald Durrell

Στην είσοδό του «Μποσκέτο» βρίσκεται ο ανδριάντας, του Γερμανού στρατάρχη Σούλενμπουργκ (Mathias von der Schulenburg), που συνέβαλε καθοριστικά στην άμυνα της πόλης κατά την πολιορκία του 1716, από τους Οθωμανούς. Είναι φιλοτεχνημένος, από μάρμαρο Καράρας, από τον Ιταλό γλύπτη Antonio Gorradini το1716.

Το 2016 στο «Μποσκέτο» τοποθετήθηκαν και δύο μπρούντζινα ανάγλυφα των αδελφών Lawrence και Gerald Durrell, ενώ ο κήπος μετονομάστηκε, τότε από το δημοτικό συμβούλιο ως κήπος Ντάρελς τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους Άγγλους συγγραφείς που έκαναν γνωστό το νησί σε όλα τα πλάτη του κόσμου.

Ιδιαίτερα ξεχωριστός στο «Μποσκέτο» είναι ο ανδριάντας του φιλέλληνα ιδρυτή της Ιονίου Ακαδημίας Λόρδου Guilford, έργο του γλύπτη Κ. Απέργη του 1883

Παρότι το «Μποσκέτο» αποτελεί έναν από τους δημόσιους κήπους του νησιού, όταν το διασχίζει ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα κήπο μίας βενετσιάνικης αναγεννησιακής βίλας, που τα πάντα γύρω του βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.

Το «Μποσκέτο» ή κήπος των Θεών, όπως τον ονόμαζαν οι αδερφοί Ντάρελς, έχει δύο εισόδους, η μία βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου και η δεύτερη στην αριστερή πλευρά του, όμορα του ναού της Παναγίας Μανδρακίνας.

Ο ηρωικός ποιητής Λορέντζο Μαβίλης

Η τελική του μορφή φέρεται ότι έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά την κατασκευή των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Το «Μποσκέτο» αποτελούσε τον αγαπημένο κήπο περιπάτου όλων των αρχόντων του τόπου, ενώ σήμερα το απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Η είσοδος του μπουσκέτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου