Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 05, 2021

Λέγεται πως η φυλή Ντόγκον ήρθε σε επαφή με εξωγήινους από το Σείριο. Να πώς ξεκίνησε η φήμη

 



Περιγράφουν μια τελετή αναγέννησης του κόσμου που λαμβάνει χώρα κάθε 60 χρόνια, όμως υπάρχει εξήγηση για τις «γνώσεις» τους;

Οι Ντόγκον είναι μια φυλή περίπου 100.000 ατόμων που ζουν στη δυτική Αφρική. Σύμφωνα με τον Robert Temple και το βιβλίο του The Sirius Mystery (Το μυστήριο του Σειρίου), οι Ντόγκον είχαν επαφή με κάποιους άσχημους, αμφίβιους εξωγήινους, τους Νόμμος, κάπου 5.000 χρόνια πριν. Οι εξωγήινοι ήρθαν εδώ, για κάποιο άγνωστο λόγο, από ένα πλανήτη που περιφέρεται γύρω από το Σείριο. Οι επισκέπτες από το διάστημα δεν φαίνεται να έκαναν τίποτα το ιδιαίτερο πέρα από το να δώσουν κάποιες άχρηστες αστρονομικές πληροφορίες στους γήινους.

Ένα από τα κυριότερα αποδεικτικά στοιχεία του Temple είναι η υποτιθέμενη γνώση της φυλής για το συνοδό άστρο του Σειρίου, τον Σείριο Β. Υποτίθεται ότι οι Ντόγκον ήξεραν πως ο Σείριος Β περιφέρεται γύρω από τον Σείριο και πως μια πλήρης περιστροφή του χρειάζεται 50 χρόνια. Ο Temple αναφέρει σαν στοιχείο απόδειξης και ένα διάγραμμα που είχαν κάνει οι Ντόγκον στην άμμο, για να εξηγήσουν τις πεποιθήσεις τους. Το διάγραμμα που αναφέρει όμως ο Temple δεν είναι ολόκληρο το διάγραμμα που είχαν δείξει οι Ντόγκον στους Γάλλους ανθρωπολόγους Marcel Griaule και Germaine Dieterlen, οι οποίοι είναι και η πρωταρχική πηγή του Temple. Ή ο Temple παρερμήνευσε τις δοξασίες των Ντόγκον, ή διαστρέβλωσε τους ισχυρισμούς των Griaule και Dieterlen ώστε να κολλάνε με τη φανταστική του ιστορία, γράφει το scepdic.gr.


Ο Griaule και ο Dieterlen περιγράφουν μια τελετή αναγέννησης του κόσμου που σχετίζεται με το λαμπρό αστέρι του Σειρίου, που ονομάζεται Sigui και λαμβάνει χώρα κάθε 60 χρόνια. Σύμφωνα με τους Griaule και Dieterlen οι Ντόγκον ονομάζουν το άστρο συνοδό po tolo «Digitaria star» (Σείριος B), και περιγράφουν την πυκνότητα και τα χαρακτηριστικά περιστροφής του. Ο Griaule δεν προσπάθησε να εξηγήσει το πως οι Ντόγκον μπορούσαν να ξέρουν γι’ αυτό το άστρο μιας και δεν είναι ορατό χωρίς τηλεσκόπια και δεν έκανε κανένα ισχυρισμό για την παλαιότητα αυτής της πληροφορίας ή για κάποια σχέση της με την αρχαία Αίγυπτο.

Ο Temple παραθέτει μια σειρά αστρονομικών δοξασιών που έχουν οι Ντόγκον, που φαίνονται να είναι ακριβείς. Έχουν μια παραδοσιακή πίστη στο ηλιοκεντρικό σύστημα και στις ελλειπτικές τροχιές αστρονομικών φαινομένων. Φαίνεται να ξέρουν και για τα δαχτυλίδια του Κρόνου αλλά και τους δορυφόρους του Δια, μεταξύ άλλων πραγμάτων (άσχετα αν ο Δίας έχει 16 δορυφόρους ενώ οι Ντόγκον λένε για 4. Αυτοί οι εξωγήινοι πρέπει να είναι και λίγο άσχετοι με αστρονομία). Πού βρήκαν αυτή τη γνώση, ρωτάει, αν όχι από εξωγήινους; Δεν έχουν τηλεσκόπια ούτε άλλον επιστημονικό εξοπλισμό, οπότε πως πήραν αυτές τις πληροφορίες; Η απάντηση του Temple είναι ότι πήραν τις πληροφορίες αυτές από αμφίβιους εξωγήινους.

Οι αφροκεντριστές από την άλλη, ισχυρίζονται ότι οι Ντόγκον μπορούσαν να δουν τον Σείριο Β χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίων, αλλά λόγω της ειδικής όρασης τους που οφείλεται στα επίπεδα μελατονίνης τους. Φυσικά, δεν υπάρχουν στοιχεία για μια τέτοια ειδική όραση, ούτε επίσης για την εξίσου απίθανη ιδέα ότι οι Ντόγκον πήραν τις γνώσεις αυτές από μαύρους Αιγυπτίους που είχαν τηλεσκόπια.


Μια γήινη πηγή;

Ο Carl Sagan συμφωνεί με τον Temple πως οι Ντόγκον δεν μπορεί να πήραν αυτές τις πληροφορίες χωρίς να έρθουν σε επαφή με κάποιον τεχνολογικά ανεπτυγμένο πολιτισμό. Ο Sagan όμως λέει πως ο πολιτισμός αυτός ήταν γήινος και όχι εξωγήινος. Ίσως η πηγή να ήταν ο ίδιος ο Temple και οι τραβηγμένες υποθέσεις του από αυτά που έμαθε από τον Griaule, ο οποίος βάσισε την περιγραφή του σε μια συνέντευξη που είχε με ένα άτομο, τον Ambara, και έναν μεταφραστή.

Σύμφωνα με τον Sagan, η δυτική Αφρική είχε πολλούς επισκέπτες από τεχνολογικούς πολιτισμούς που βρίσκονται στη Γη. Οι Ντόγκον έχουν παραδοσιακά ένα ενδιαφέρον για τον ουρανό και τα αστρονομικά φαινόμενα. Αν κάποιος Ευρωπαίος είχε επισκεφτεί τους Ντόγκον το 1920-1930, η συζήτηση πολύ πιθανό να γύρναγε σε αστρονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του Σειρίου, του λαμπρότερου αστεριού στον ουρανό και κεντρική φιγούρα στη μυθολογία των Ντόγκον. Επίσης, το 1920 υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στον επιστημονικό τύπο για τον Σείριο, οπότε και μέχρι να πάει ο Griaule οι Ντόγκον μπορεί να είχαν μια ιδέα από τα τεχνολογικά θέματα του 20ου αιώνα που να τους την είχαν μεταφέρει επισκέπτες από άλλα μέρη της Γης, και να την μετέδωσαν μέσα από συζητήσεις.

Μπορεί βέβαια η περιγραφή του Griaule να αντικατοπτρίζει περισσότερο τα δικά του ενδιαφέροντα παρά των Ντόγκον. Δεν κράτησε κρυφό το γεγονός ότι η πρόθεση του ήταν να απελευθερώσει την Αφρικανική σκέψη. Όταν ο Βέλγος Walter van Beek μελέτησε τους Ντόγκον, δεν βρήκε στοιχεία που να δείχνουν πως οι Ντόγκον ήξεραν ότι ο Σείριος ήταν διπλό άστρο ή ότι ο Σείριος Β είναι υπέρπυκνος και έχει περίοδο περιστροφής 50 χρόνια.

Γνώση για το άστρο δεν είναι σημαντική ούτε στην καθημερινή ζωή, ούτε στις τελετουργίες [για τους Ντόγκον]. Η θέση του Ηλίου και οι φάσεις της Σελήνης είναι πιο σχετικές για τους λογαριασμούς των Ντόγκον. Κανείς Ντόγκον έξω από τον κύκλο των πληροφοριοδοτών του Griaule δεν έχει ποτέ ακούσει για το sigu tolo ή po tolo… Και πιο σημαντικό, κανείς, ακόμα και μέσα από τον κύκλο των πληροφοριοδοτών του Griaule δεν έχει ποτέ ακούσει ή καταλάβει ότι ο Σείριος είναι διπλό άστρο. (Ortiz de Montellano)

Σύμφωνα με τον Thomas Bullard, ο van Beek υποθέτει πως ο Griaule επιθυμούσε να επιβεβαιώσει την πολυπλοκότητα των Αφρικανικών θρησκειών και ρωτούσε τους πληροφοριοδότες του με ένα τέτοιο πιεστικά οδηγούμενο τρόπο ώστε αυτοί δημιούργησαν καινούργιες μυθοπλασίες. Ή ο Griaule ενημέρωσε τους Ντόγκον για τον Σείριο Β ή παρερμήνευσε τις αναφορές τους σε άλλα ορατά άστρα δίπλα στο Σείριο σαν γνώση του αόρατου συνοδού.

Το μόνο μυστήριο είναι το πως μπορεί κάποιος να πάρει στα σοβαρά την ιδέα περί αμφίβιων εξωγήινων ή της τηλεσκοπικής όρασης που οφείλεται στη μελατονίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου