Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 15, 2021

Δρακόλιμνη Τύμφης – Η μάχη των δράκων της Ηπείρου

 

Μια από τις εντυπωσιακές υποαλπικές λίμνες που συναντώνται στα επιβλητικά βουνά της Ηπείρου

Στολίδι της ηπειρώτικης γης, η ξακουστή Δρακόλιμνη της Τύμφης, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 2.050, αποτελεί πόλο έλξεως για τους λάτρεις της φύσης και της ορεινής πεζοπορίας.







Πρόκειται για μια από τις εντυπωσιακές υποαλπικές λίμνες που συναντώνται στα επιβλητικά βουνά της Ηπείρου, οικοσυστήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς θεωρούνται κατάλοιπα παγετώνων.







Στη Δρακόλιμνη της Τύμφης ζει ο αλπικός τρίτωνας (βουνοτρίτωνας), που ανήκει στα αμφίβια και έχει μήκος 8-12 εκατοστών.




Ο αλπικός τρίτωνας έχει γκρίζα – καστανόμαυρη ράχη και χαρακτηριστικό πορτοκαλέρυθρο χρώμα στην κοιλιά του, ενώ τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν δράκο (εξ ου και είναι γνωστός ως «δρακάκι»).

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης και σε εκείνη του αντικρινού Σμόλικα ζούσαν δύο δράκοι, που είχαν μεγάλη έχθρα μεταξύ τους και συχνά-πυκνά πετούσαν ο ένας στον άλλον βράχια και πέτρες.







Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι γνωστή και ως Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, καθώς πίσω της ορθώνεται η ομώνυμη κορυφή του ορεινού όγκου, ύψους 2.497 μ.







Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, δημοφιλής ορειβατικός προορισμός, είναι προσπελάσιμη μόνο πεζή.







Απέχει περί τη μία ώρα από το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση «Διάσελο Αστράκας» (υψόμετρο 1.950) και περί τις 4 ώρες από το Μικρό Πάπιγκο.




*Όλες οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο (πλην εκείνης στην οποία εικονίζεται ο αλπικός τρίτωνας) προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κόνιτσας (konitsa.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου