Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 26, 2024

Η τραγική ζωή της Fanny Mills, του θρυλικού "Μεγαλοπόδαρου Κοριτσιού" του θεάματος

 Γεννημένη με μια σπάνια ασθένεια που έκανε τα πόδια της να μεγαλώσουν σε τεράστιο μέγεθος, η Fanny Mills

προσέλκυσε μεγάλα πλήθη ενώ έδινε παραστάσεις ως το "Ohio Big Foot Girl" όλη τη δεκαετία του 1880.



Από τη μέση και πάνω, η Fanny Mills ήταν μια κανονική γυναίκα. Όμως η φήμη της προήλθε από τα πόδια της. Η Mills, γνωστή ως "Ohio Big Foot Girl" (Μεγαλοπόδαρο Κορίτσι από το Οχάιο), έπασχε από μια κατάσταση που έκανε τα πόδια της να μεγαλώσουν σε εκπληκτικό μέγεθος.

Για δύο χρόνια, από το 1885 έως το '87, η Mills κέρδιζε από την κατάστασή της, καθώς εμφανίστηκε στα επονομαζόμενα Μουσεία της Δεκάρα, τα δημοφιλή θεάματα που παρουσίαζαν παραξενιές όπως μοσχαράκια με δύο κεφάλια, σε όλη την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Το κοινό συνέρρεε για να τη δει και η Fanny -μερικές φορές- κέρδιζε μέχρι και 4.000 δολάρια την εβδομάδα.

Το "Ohio Big Foot Girl"


Η Fanny γεννήθηκε στην Αγγλία γύρω στο 1860 και σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Sandusky του Οχάιο. Οι γονείς της μπορούσαν να καταλάβουν από νωρίς ότι κάτι ήταν διαφορετικό με την κόρη τους.

Οι δύο αδελφές της είχαν αναπτυχθεί κανονικά, αλλά η Fanny άρχισε σύντομα να εμφανίζει συμπτώματα της νόσου Milroy, μια σπά
νια κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και που προκαλεί μια μορφή πρωτογενούς λεμφοιδήματος το οποίο αναπτύσσεται κατά την βρεφική ηλικία στα κάτω άκρα.

Σύντομα, τα πόδια της Fanny διογκώθηκαν σε εκπληκτικό μέγεθος. Οι περισσότερες αναφορές λένε ότι τα πόδια της είχαν μήκος 19 ίντσες και πλάτος 7, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, φορούσε παπούτσια από δέρμα τριών κατσικιών και κάλτσες φτιαγμένες από μαξιλαροθήκες.


Ένας δημοσιογράφος που την επισκέφτηκε στο σπίτι της οικογένειάς της περιέγραψε την κατάστασή της, λέγοντας, "Τα πόδια της μοιάζουν με δύο τεράστια ζαμπόν. Τα δάχτυλα των ποδιών είναι ακανόνιστα και τα μικρά δάχτυλα είναι δύο μικροί ρόζοι. Δεν υπάρχουν νύχια στα πόδια, αν και τα σημεία όπου θα έπρεπε να υπάρχουν φαίνονται ξεκάθαρα".



Αν και η Fanny είχε εκπληκτικά μεγάλα πόδια, το υπόλοιπο σώμα της ήταν φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, ζύγιζε μόλις 52 κιλά. Αυτή η τρομακτική αντίθεση έκανε τους ανθρώπους να την κοιτούν με έκπληξη και η ίδια άρχισε να αναρωτιέται αν θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό.

Η ζωή της ως ερμηνεύτρια Μουσείων



Το 1885, η Fanny αποφάσισε να εκθέσει τον εαυτό της. Ζήτησε την βοήθεια μιας φίλης, της Mary Brown, για να τη βοηθήσει να περπατήσει και να βγάλει τα γιγάντια παπούτσια της. Ξεκίνησαν μαζί για τα Μουσεία της Ανατολικής Ακτής.


Αυτά τα λεγόμενα Μουσεία -γνωστά και ως "freak shows" (παραστάσεις φρικιών)- έγιναν δημοφιλή τον 19ο αιώνα. Παρόλο που τα λεγόμενα "freak" είχαν εμφανιστεί ήδη από το 1738, δημοτικότητά τους εκτοξεύτηκε όταν ο P.T. Barnum άνοιξε το Αμερικανικό Μουσείο το 1841.

Σύντομα, για πολλούς Αμερικανούς, η επίσκεψη στα Μουσεία της Δεκάρας έγινε δημοφιλής δραστηριότητα. Με μια μικρή αμοιβή -μια δεκάρα- μπορούσαν να δουν περίεργα πράγματα από όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία, στην πραγματικόητα ήταν άνθρωποι όπως η Fanny Mills, η ιατρική κατάσταση των οποίων τους άφηνε ελάχιστες επιλογές εκτός από το να εκθέσουν τον εαυτό τους.

Η νόσος Milroy έκανε την Fanny μεγάλη επιτυχία για αυτά τα μουσεία και σύντομα, την προωθούσαν στο ανυπόμονο κοινό. Μάλιστα, πολλά από αυτά διέδιδαν -ψευδώς- ότι ο πατέρας της θα έδινε 5.000 δολάρια σε όποιον την παντρευόταν.



"Μην αφήνετε δύο μεγάλα πόδια να στέκονται μεταξύ σας και ο γάμος θα είναι γεμάτος περιουσία", έλεγε μια αφίσα που διαφήμιζε την Fanny.

Ωστόσο, η διαφήμιση για την Mills δεν ανέφερε μια βασική λεπτομέρεια, η Mills ήταν ήδη παντρεμένη με τον William Brown, αδελφό της Mary, από το 1886.

Παρ' όλα αυτά, το "Ohio Big Foot Girl" έγινε ο πυρήνας των Μουσείων της Δεκάρας και μπορούσε να κερδίζουν μέχρι και 150 δολάρια την εβδομάδα (περίπου 4.000 σήμερα).


Η κληρονομιά του "Big Foot Girl"


Αν και η Fanny έκανε μια μικρή περιουσία ως "Ohio Big Foot Girl", δεν απόλαυσε για πολύ τα κέρδη της. Το 1887, γέννησε ένα νεκρό παιδί, η υγεία της χειροτέρεψε και το 1892 αποσύρθηκε από τα Μουσεία δεκάρα. Μαζί με τον σύζυγό της επέστρεψαν στο Οχάιο, όπου σύντομα, σε ηλικία 39 ετών, η Fanny πέθανε.

Για δεκαετίες, τα Μουσεία συνέχισαν χωρίς αυτήν, αν και αυτών οι μέρες ήταν μετρημένες. Με τον ερχομό του 20ό αιώνα, τα μουσεία και τα "freak show" άρχισαν να χάνουν δημοτικότητα και μέχρι τα μέσα του αιώνα, δεν ακολουθούσαν το πνεύμα των καιρών.

Η παρακμή τους προέκυψε για διάφορους λόγους. Πρώτον, ερμηνευτές όπως ο Fanny Mills δεν θεωρούνταν πλέον "φρικιά". Αντ' αυτού, η κοινωνία είχε αρχίσει να κατανοεί τις ιατρικές καταστάσεις ανθρώπων όπως το "Ohio Big Foot Girl". Δεύτερον, ο κόσμος πλέον είχε περισσότερες και πιο φτηνές επιλογές για ψυχαγωγία. Ο δε ερχομός της τηλεόρασης και των ταινιών σήμαινε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν παραστάσεις στο σπίτι τους ή στον κινηματογράφο.


Με αυτόν τον τρόπο, η Fanny Mills ήταν ένα προϊόν της εποχής της. Αντιμέτωπη με μια παρεξηγημένη ιατρική κατάσταση, κατέφυγε να εκτεθεί σε Μουσεία της Δεκάρας όπου, αν έπρεπε να υπομείνει τα βλέμματα των αγνώστων, αν και -τουλάχιστον- πληρωνόταν για αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου