Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 14, 2021

Ψυχή 16: Ο μυστηριώδης αστεροειδής που είναι γεμάτος χρυσάφι




Ο μυστηριώδης αστεροειδής με το ελληνικό όνομα που εκτιμάται ότι φέρει ασύλληπτα ποσά πολύτιμων μετάλλων

Η Ψυχή ( Psyche) είναι ένας μικρός πλανήτης αστεροειδής με αύξοντα αριθμό ανακαλύψεως 16. Ανακαλύφθηκε στις 17 Μαρτίου 1852 από τον Ιταλό αστρονόμο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις, που παρατηρούσε από τη Νάπολη της Ιταλίας και πήρε το όνομα της νύμφης Ψυχής από την αρχαία ελληνική μυθολογία
.
Η Ψυχή περιφέρεται περί τον Ήλιο σε μέση απόσταση 436,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Μία περιφορά περί τον Ήλιο συμπληρώνεται σε 1823 ημέρες και 2,8 ώρες (δηλ. περίπου 5 γήινα χρόνια).

Οι διαστάσεις της Ψυχής είναι 240 χλμ. και την καθιστούν έναν από τους 15 μεγαλύτερους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης και ίσως τον μεγαλύτερο αστεροειδή τύπου M (metallic, μεταλλικός).

Η μάζα της ανέρχεται σε 17 τετράκις εκατομμύρια τόνους με πυκνότητα που υπολογίζεται στα 2,7 gr/κυβ.cm, καθώς έχουν ανιχνευθεί οι παρέλξεις που προκαλεί η βαρύτητά της πάνω σε άλλους αστεροειδείς. Η βαρύτητα στην επιφάνειά της υπολογίζεται ότι είναι περίπου 160 φορές μικρότερη από αυτή στην επιφάνεια της Γης.

Η Ψυχή περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της σε 4 ώρες και 12 λεπτά. Η λευκαύγειά της (0,120) είναι κανονική για αστεροειδή. Φαίνεται ότι αποτελείται από περιοχές με διαφορετική σύνθεση. Παρατηρήσεις της Ψυχής με ραντάρ υποδεικνύουν σύσταση σχεδόν αποκλειστικά από σίδηρο και νικέλιο, ενώ εκτιμάται πως είναι πλούσια σε χρυσό και πλατίνα.

Εμφανίζεται ως γνήσιο παράδειγμα πυρήνα από κάποιο μεγαλύτερο σώμα που διαλύθηκε. Η μικρή για μέταλλα πυκνότητα της Ψυχής αποδίδεται σε πολύ πορώδη υφή και χαλαρή συσσωμάτωση του υλικού της

Σύμφωνα με τον Greek Reporter, η αξία των μετάλλων του αστεροειδή θα μπορούσε να ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 10.000 τετράκις εκατ. δολαρίων. «Εάν όλα τα πλούτη της Ψυχής μεταφέρονταν με κάποιον τρόπο στη Γη, θα κατέρρεαν οι τιμές των εμπορευμάτων και μαζί τους και η παγκόσμια οικονομία των 75,5 τρισ. δολαρίων» λέει χαρακτηριστικά...

Η NASA φιλοδοξεί να λύσει το μυστήριο με μια αποστολή γύρω από τη δημιουργία της Ψυχής. Όπως ανακοίνωσε η αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2022.

Η Ψυχή στην μυθολογία




Η Ψυχή, ήταν η νεότερη από τις τρεις όμορφες κόρες του βασιλιά της Σικελίας.

Λέγεται ότι η Ψυχή ήταν τόσο εκπληκτικά όμορφη που επισκίαζε ακόμη και την Αφροδίτη, την θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Άνδρες συγκεντρωνόταν από παντού για να έρθουν να τη δουν και οι βωμοί της Αφροδίτης εγκαταλείφθηκαν εντελώς, καθώς όλοι λάτρευαν τώρα την ακαταμάχητη πριγκίπισσα αντί της θεάς, φέρνοντάς της προσφορές και σκορπίζοντας λουλούδια στους δρόμους όποτε έβγαινε έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου