ΣΥΡΙΖΑ: «Στο σπίτι του “κρεμασμένου”, ας μη μιλάνε για “σχοινί”». Με αυτή τη λαϊκή ρήση απαντούν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στην υπόθεση της ελλληνογαλλικής Συμφωνίας.
Με τα βδελυγμίας απορρίπτουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις κατηγορίες που δέχονται από κυβερνητικά στελέχη, ότι δεν ψηφίζουν την Αμυντική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία για μικροπολιτικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους, αντιπαραβάλλοντας μία σειρά από επιχειρήματα που κατά την άποψη τους είναι «εθνικά ωφέλημα», αλλά έχουν να κάνουν σαφώς και με θέσεις αρχής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Στο σπίτι του “κρεμασμένου”, ας μη μιλάνε για “σχοινί”». Με αυτή τη λαϊκή ρήση απαντούν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στην υπόθεση της ελλληνογαλλικής Συμφωνίας. «Δεν γίνεται να μας κουνάν το δάχτυλο εκείνοι που γύρισαν τη πλάτη στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων ετών, τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας στη Βουλή ότι “πουλήσαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις”. Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε», είπε στο Newsbomb.gr ένας εκ των βασικών συνομιλητών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Κουμουνδούρου, παρά της διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρχαν ως προς το εν λόγω ευαίσθητο ζήτημα, έχουν στοιχηθεί πλήρως πίσω από τον αρχηγό τους, όπως άλλωστε φάνηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τους, όπου ομόφωνα συμφώνησαν με την εισήγηση. Προφανώς και λένε ότι η Συμφωνία με τη Γαλλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο περιλαμβάνει σημεία ιδιαίτερα «σκοτεινά» και επικίνδυνα.
«Νέα… Κορέα»
Βάζουν, δηλαδή, μπροστά λόγους εθνικού συμφέροντος και μία επιχειρηματολογία που δύσκολα μπορεί κάποιος να αγνοήσει ελαφρά τη καρδία. Βασικό ζήτημα, είναι φυσικά η πρόβλεψη στο άρθρο 18 της Συμφωνίας, για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ. Αρχικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι αυτός ο όρος αλλάζει πλήρως το αμυντικό δόγμα της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα βρεθούν να επιχειρούν εκτός των ελληνικών συνόρων, σε γαλλικές εκστρατείες οι οποίες μέχρι στιγμής ούτε από επιτυχία έχουν στεφθεί, ενώ αποτελούν μόνιμη «πληγή» για τη συμμαχική χώρα. Δεν πρόκειται για συνδρομή εντός της γαλλικής επικράτειας, που δέχεται επίθεση, αλλά για επιχειρήσεις αποικιοκρατικού τύπου. «Θα στείλουμε, δηλαδή, τα παιδιά μας σε μία νέα Κορέα;», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.
«Ισλαμικός Κίνδυνος»
Η εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων σε μία τέτοια περιοχή, μπορεί να ανοίξει πληγές που οι χώρα μας κατάφερε να αποφύγει για δεκαετίες. Η «ασύμμετρη απειλή» στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, έχει όνομα: ονομάζεται ισλαμική τρομοκρατία. Είναι παρούσα και σε έξαρση στη περιοχή της Σαχάρας και στα νότια της, εκεί που εμπλέκονται οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις. Πόσο πιθανό είναι η χώρα μας να βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατών, από τη στιγμή που θα συμμετέχει σε μία εκστρατεία που ουδεμία σχέση έχει με την άμυνα της; «Ας μη χρειαστεί να το μάθουμε», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και η ΑΟΖ;
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» της Συμφωνίας, είναι η μη πρόβλεψη για στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση κινδύνου εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. «Δεν έχει ισχύει η συμφωνία στα 7 μίλια ανατολικά της Κρήτης», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να αναδείξει τη «λακκούβα» της ιστορίας.
Γι αυτό και ζητάει ρηματική διακοίνωση από τη γαλλική πλευρά ή έστω μία προφορική δέσμευση, έτσι ώστε να κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παράλογη σκέψη; Καθόλου, δηλώνουν από τη Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ορισμένοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η απουσία αυτής της πρόβλεψης υποδηλώνει, ενδεχομένως, και σκέψεις για υποχωρήσεις από τη πλευρά της κυβέρνησης ως προς τη πάγια ελληνική θέση για τα ελληνοτουρκικά .
Ο Άκης και ο Γιάννος
Φυσικά, το οικονομικό σκέλος της Συμφωνίας αυτής, δεν μπορεί να μείνει έξω από τη συζήτηση. Δεν είναι μόνο οι απαραίτητες για το Πολεμικό Ναυτικό, φρεγάτες. Συνοδεύονται και από κορβέτες, τις οποίες και κανείς δεν ζήτησε. Σχετίζεται, επίσης, άμεσα και με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, τα οποία και δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Έτσι, αμέσως μαζεύεται ένας λογαριασμός σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μία εποχή κρίσης. Σε μία περίοδο που το ελληνικό δημόσιο χρέος, όλο και αυξάνεται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με κινήσεις που μοιάζουν με μία νέα κούρσα εξοπλισμών, που έχει έντονο το άρωμα της προηγούμενης, ακριβώς μετά τα Ίμια. Το «εθνικό συμφέρον» επικαλούνταν οι δύο υπουργοί που ενεπλάκησαν με μίζες τότε, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου. Και αυτό φρόντισε να το υπενθυμίσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία προειδοποιητική τοποθέτηση από το μέλλον, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες στον αμυντικό τομέα, θα ελεγχθούν αύριο από μία άλλη κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου