Γαλλικο δικαστηριο αποφανθηκε οτι ενας κοκορας, ονοματι Μορις, μπορει να συνεχισει να λαλει τα ξημερωματα παρα τα παραπονα των γειτονων, σε μια υποθεση την οποια τα γαλλικα μεσα ενημερωσης περιγραφουν ως μια μαχη αναμεσα στην πολη και την υπαιθρο.
«Ο Μορις κερδισε και οι εναγοντες πρεπει να καταβαλουν στον ιδιοκτητη του 1.000 ευρω ως αποζημιωση με τοκους» και να καλυψουν τα δικαστικα εξοδα, δηλωσε στο AFP ο Ζιλιεν Παπινο, ο δικηγορος της ιδιοκτητριας του Μορις, της Κοριν Φεσο.
Το δικαστηριο του Ροσφορ, στη δυτικη Γαλλια, απερριψε το αιτημα των γειτονων της Φεσο να σιωπησει ο Μορις.
«Σημερα ο Μορις κερδισε μια μαχη για ολοκληρη τη Γαλλια», ειπε η Φεσο.
Ο 4χρονος πετεινος ζει στο Σεν-Πιερ ντ’ Ολερον, την μεγαλυτερη κοινοτητα του νησιου Ολερον, με περιπου 7.000 κατοικους τον χειμωνα και 35.000 το καλοκαιρι.
Τα κικιρικου του ενοχλησαν εναν γειτονα, τον Ζαν-Λουι Μπιρον, ο οποιος ειναι κατοικος πολης, αλλα εχει αγορασει το διπλανο σπιτι σε εκεινο των ιδιοκτητων του Μορις και προσεφυγε στη δικαιοσυνη.
Η περιπτωση του Μορις υπενθυμιζει τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι κατοικοι των αστικων κεντρων στη Γαλλια, οι οποιοι αγοραζουν εξοχικες κατοικιες χωρις να ειναι προετοιμασμενοι για την πραγματικοτητα της εξοχης, οπως οι ηχοι των ζωων, τα εντομα η οι ασχημες οσμες.
Παρομοιες υποθεσεις εχουν φτασει στο παρελθον στα γαλλικα δικαστηρια με κατηγορουμενες… αγελαδες η καμπανες εκκλησιων, αλλα καμια δεν πηρε τοσο μεγαλη δημοσιοτητα οσο η περιπτωση του Μορις, η οποια προκαλεσε εκδηλωσεις συμπαραστασης μεχρι και απο τις ΗΠΑ.
Η ιστορια του εφτασε ως τους New York Times που δημοσιευσαν σχετικο αρθρο, ενω κυκλοφορησαν μπλουζακια με το συνθημα «Aφηστε με να τραγουδησω» και «Ομαδα Μορις» καθως και μια αιτηση «για τη σωτηρια του Μορις» που συγκεντρωσε 140.000 υπογραφες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου