Η γοητεία που του ασκούσαν οι μέλισσες ήταν αρκετή για να μπει στον μαγικό τους κόσμο, να τον
εξερευνήσει και να καταλήξει να ασχολείται επαγγελματικά με αυτόν. Ο Κώστας Ζαγκανίκας από τα Γρεβενά, χωρίς εμπειρία ή οικογενειακή παράδοση στη μελισσοκομία, είναι από εκείνους τους νέους που προσπαθούν με δικά τους μέσα να αναπτυχθούν, να διαφοροποιηθούν και να αναδείξουν τα πολύτιμα προϊόντα της μέλισσας. Συνοδοιπόρος του Κώστα στη ζωή, αλλά και στη μελισσοκομία είναι η σύντροφός του, Χρύσα Ντίνα.«Βρισκόμαστε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με τη βάση του μελισσοκομείου μας να είναι στην Παλιουριά και στη Δήμητρα Γρεβενών. Κάνουμε νομαδική μελισσοκομία στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, ενώ μέχρι πέρυσι πηγαίναμε και στη Βόρεια Εύβοια», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κώστας, ο οποίος ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία το 2014, για να μπει επαγγελματικά σε αυτή πέντε χρόνια μετά.
«Με γοήτευε από πάντα η μέλισσα και κάποια στιγμή ήθελα να αποκτήσω τα δικά μου μελίσσια. Το 2019, ξεκινήσαμε να κάνουμε την προσπάθειά μας για να στήσουμε τη μελισσοκομική μας επιχείρηση, να επεκτείνουμε τα μελίσσια μας και να αγοράσουμε εξοπλισμό. Όλα έγιναν με δικά μας κεφάλαια, γιατί τη στιγμή που θελήσαμε να προχωρήσουμε δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσαμε να το εντάξουμε», τονίζει ο Κώστας.
Σήμερα, οι δύο νέοι μελισσοκόμοι παράγουν τέσσερα διαφορετικά ήδη μελιού, αλλά και προϊόντα μέλισσας όπως πρόπολη, βάμμα πρόπολης, κηραλοιφή και γύρη, τα οποία τυποποιούν με την επωνυμία «Μελισσοφάρμα εσθίω».
Απαραίτητη η γνώση
Η πρώτη επαφή με τον κόσμο της γεωργίας ήρθε για τον Κώστα όταν ήταν παιδί και «μαθήτευε» δίπλα στον παππού του και έπειτα με τις σπουδές του στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στη Φλώρινα. Όσον αφορά τη μελισσοκομία, τόσο ο ίδιος όσο και η Χρύσα έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, ενώ δεν σταματούν να διαβάζουν.
«Με την εμπειρία και την ενασχόληση δεν τα μαθαίνεις όλα, χρειάζεται να λάβεις την κατάλληλη γνώση και να εκπαιδευτείς», εξηγεί ο Κώστας. Η Χρύσα μυήθηκε στον κόσμο της μελισσοκομίας λόγω της ενασχόλησης του Κώστα με αυτήν. Όπως αναφέρει η ίδια στην «ΥΧ», «παρακολουθούσα τον Κώστα όταν είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του με λίγα δικά του μελίσσια, διάβαζα τα βιβλία που αγόραζε και τον βοηθούσα σε ό,τι χρειαζόταν. Άρχισε έτσι σιγά-σιγά να με ενδιαφέρει, γιατί μου άρεσε πολύ η οργάνωση που έχει μία κυψέλη, οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε παρέα. Μέσα από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχω σε σεμινάρια και ενημερώσεις, ενώ δεν σταματάμε ποτέ να διαβάζουμε και να ψάχνουμε».
Διαφοροποίηση στην κυψέλη
Το συνεχές ψάξιμο και διάβασμα έχει οδηγήσει τους δύο μελισσοκόμους στην εύρεση πρακτικών που βοηθούν το περιβάλλον της κυψέλης, αλλά και τη μέλισσα. Όπως εξηγεί ο Κώστας, «προσπαθούμε να φύγουμε από την παραδοσιακή κυψέλη. Έχουμε πάρει αρκετές στο μελισσοκομείο μας που αποτελούνται από πλαστικό με μόνωση.
Επίσης, χρησιμοποιούμε στο 90% σχεδόν του μελισσοκομείου μας αεριζόμενους πλαστικούς πάτους με σύστημα αντιβαρρόα για να βοηθάμε περισσότερο τα μελίσσια στην καταπολέμηση της βαρρόα. Δοκιμάζουμε, επίσης, πρακτικές που θα μπορούσαν να κάνουν πιο βιολογική τη δική μας εκμετάλλευση, όπως η χρήση αιθέριων ελαίων και κάποιων αρωματικών φυτών κατά του κυρόσκορου. Όλα αυτά τα μάθαμε διαβάζοντας, αλλά και ρωτώντας μελισσοκόμους με μεγάλη εμπειρία».
Προϊόντα
Μέλι πεύκο-ρείκι, ανθέων, λεβάντας και δάσους είναι τα τέσσερα ήδη μελιού που παράγουν ο Κώστας και η Χρύσα. «Παράγουμε, επίσης, πρόπολη, βάμμα πρόπολης και νωπή, κηραλοιφές και γύρη. Φέτος, κάναμε πειραματικά την προσπάθεια να παράγουμε βασιλικό πολτό, βάλαμε μία μικρή ποσότητα για να δούμε τα αποτελέσματα, οπότε του χρόνου θα συνεχίσουμε πιο εντατικά».
Οι δύο μελισσοκόμοι πωλούν τα προϊόντα τους μόνοι τους, ενώ ετοιμάζονται να βγουν και στις λαϊκές αγορές της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, διαθέτουν σελίδες στο facebook με το ίδιο όνομα, καθώς και στο Instagram με το όνομα esthiobees.
Επόμενα σχέδια
Στα επόμενα σχέδια των δύο μελισσοκόμων είναι να φτιάξουν το δικό τους τυποποιητήριο, αλλά και να πιστοποιηθούν ως βιολογικοί μελισσοκόμοι για να πωλούν το μέλι τους και τα προϊόντα κυψέλης ως βιολογικά. Αργότερα, σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μπάρες και παστέλια, τα οποία θα κυκλοφορούν και αυτά με το πιστοποιητικό βιολογικής μελισσοκομίας. Τέλος, στα απώτερα σχέδιά μας είναι η δημιουργία μιας βάσης στατικής μελισσοκομίας με αρωματικά φυτά βιολογικής καλλιέργειας».
ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου