Μια συνταγή από το βιβλίο της Εύας Παρακεντάκη «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές»
Η παρακάτω συνταγή για Ψάρι
Γιουβέτσι είναι από το βιβλίο της Εύας Παρακεντάκη «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις creamy w publications. «Αυτό το βιβλίο» λέει η ίδια «ήταν μία βαθύτερή μου ανάγκη να αναδείξω τη γαστρονομία του τόπου μου, ήταν η ανάγκη μου να δείξω τον μεγαλύτερο σεβασμό και την ταπεινότητα απέναντι στο γαστρονομικό φαινόμενο που ονομάζεται Κρήτη, να υποκλιθώ καταγράφοντας αυτές τις παραδοσιακές συνταγές απέναντι στον κτηνοτρόφο, τον ψαρά την αγρότισσα, τη χορταρού και τη γιαγιά που μέσα στη διάρκεια των ετών διαμόρφωσαν για εμένα, τον κόσμο αλλά και για πολλούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, αυτό το μοναδικό διατροφικό πρότυπο. Σε αυτό το βιβλίο το κρητικό φαγητό, η άριστη πρώτη ύλη, τα ήθη και τα έθιμα, οι άνθρωποι του νησιού μου είναι οι πρωταγωνιστές».Υλικά για 6 άτομα:
- 1 ψάρι (2 κιλά περίπου – προτιμήστε ροφό ή στείρα)
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 φρέσκες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 κόκκους μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- φρέσκια ρίγανη
- 500γρ. κριθαράκι χοντρό
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε το ψάρι, το τοποθετούμε σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε, ενώ στην κοιλιά του βάζουμε λίγη φρέσκια ρίγανη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τσιγαρίζουμε για άλλα δύο λεπτά. Μετά προσθέτουμε το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και τη φρεσκοτριμμένη ντομάτα.
Αφού πάρει δύο βράσεις, αραδιάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με το ψάρι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Παράλληλα, βράζουμε τον ζωμό λαχανικών και τον κρατάμε καυτό.
Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, και προσθέτουμε τον ζωμό και το κριθαράκι ανακατεύοντας προσεκτικά για να μη σπάσουμε το ψάρι.
Ξαναβάζουμε στον φούρνο το ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Όταν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, στύβουμε το λεμόνι πάνω στο καυτό φαγητό μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου