Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 15, 2021

Πού βρίσκεται στο σώμα μας ο “δεύτερος” εγκέφαλός μας;

Πού βρίσκεται στο σώμα μας ο “δεύτερος” εγκέφαλός μας;



Έχουμε έναν μόνο εγκέφαλο στο κεφάλι μας ή διαθέτουμε και έναν δεύτερο καλά κρυμμένο στο σώμα μας;

Έρευνες αποκάλυψαν ότι υπάρχει και ένας “δεύτερος εγκέφαλος” στα έντερά μας, ο οποίος επικοινωνεί με τον εγκέφαλο στο κεφάλι μας.

Ο εγκέφαλος στο κεφάλι

Το κεντρικό νευρικό μας σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αυτό το δίκτυο νεύρων, νευρώνων (νευρικών κυττάρων) και νευροδιαβιβαστών (χημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στη μεταβίβαση πληροφοριών από έναν νευρώνα στον επόμενο) εκτείνεται από τον εγκέφαλο σε όλα τα κύρια όργανα του σώματός μας.

Ο “εγκέφαλος” στην κοιλιά


Υπάρχει όμως και ένα λιγότερο γνωστό μέρος του νευρικού συστήματος του σώματός μας, το οποίο βρίσκεται στα έντερά μας και ονομάζεται: “Εντερικό Νευρικό Σύστημα”. Αυτό το σύστημα βασίζεται στον ίδιο τύπο νευρώνων και νευροδιαβιβαστών με του κεντρικού νευρικού συστήματος και γι΄ αυτό ορισμένοι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα: “Δεύτερος εγκέφαλος”. Εκτείνεται δε κατά μήκος ολόκληρου του πεπτικού συστήματος – από τον οισοφάγο μέχρι τον πρωκτό.

Αυτός ο “δεύτερος” εγκέφαλος, σε επικοινωνία με τον εγκέφαλο στο κεφάλι μας, παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες στο σώμα μας και στη συνολική ψυχική υγεία μας. Επομένως, αυτή η “διασταύρωση” στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος ανοίγει νέους δρόμους στη διερεύνηση των ασθενειών.

Επίσης το έντερο και ο εγκέφαλος δεν επικοινωνούν μόνο μέσω του νευρικού συστήματος, αλλά και μέσω των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο βοηθούν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

Τώρα λοιπόν οι ιατρικοί ερευνητές που μελετούν καταθλιπτικά συμπτώματα, τη νόσο Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, τον αυτισμό, την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis), τη Σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πόνο, το άγχος και άλλες νευρολογικές καταστάσεις, αρχίζουν να εξετάζουν τι συμβαίνει και στα έντερα των ασθενών. Και από την άλλη, αυτοί που ερευνούν τα έλκη, τη δυσκοιλιότητα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού, έχουν έναν λόγο να επικεντρωθούν σε πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψυχοθεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση της επίμονης γαστρεντερικής δυσφορίας (distress), περιλαμβάνουν:

Θεραπεία χαλάρωσης.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Εκπαίδευση χαλάρωσης κατευθυνόμενη από το έντερο. Αυτός είναι ένας συνδυασμός βαθιάς χαλάρωσης με θετικές συστάσεις εστιασμένες στη γαστρεντερική λειτουργία GI.

Βιο-ανάδραση. Αυτή η τεχνική θεραπείας διδάσκει σε έναν ασθενή πώς να ελέγχει τις αυτόματες αποκρίσεις του σώματος.

Πληροφορίες από: gensurgery.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου