Ο James Bond είναι το υπερόπλο της βρετανικής κατασκοπίας. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που δημιούργησε ο συγγραφέας Ian Fleming. Ήταν μόνο αποκύημα της φαντασίας του; Βεβαίως και όχι. Γιατί η έμπνευση του πιο διάσημου πράκτορα όλων των εποχών, βρέθηκε στο πρόσωπο του θρυλικού κατασκόπου Sidney Rilley.
Ένας άνδρας μυστήριο για συμμάχους και εχθρούς, που έζησε τη ζωή του πατώντας πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τον κατάσκοπο από τον εγκληματία, που δεν φοβήθηκε τίποτα και που κατά κάποιον τρόπο έγινε αθάνατος.
Γεννήθηκε το 1873 στη σημερινή Ουκρανία, με το όνομα Salomon Rosenblum. Τότε η πόλη Χερσώνα, ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια της ζωής του είπε διάφορες ιστορίες για την καταγωγή του. Ούτε η ίδια του η σύζυγος δεν ήξερε ακριβώς από που κρατούσε η σκούφια του.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το πραγματικό του όνομα ήταν Georgi και πως όταν πήγε στην κηδεία της μητέρας του από τη Βιέννη όπου βρισκόταν, ένας θείος του τού είπε πως ήταν ο καρπός του έρωτα της μητέρας του και του Εβραίου γιατρού Rosenblaum, ο οποίος την κουράριζε όλα αυτά τα χρόνια.
Ντροπιασμένος, υιοθέτησε το επώνυμο του γιατρού, σκηνοθέτησε τον θάνατό του στην Οδησσό και μπήκε σε ένα πλοίο για τη Λατινική Αμερική. Εκεί πάλι ισχυρίστηκε ότι έσωσε τρεις Βρετανούς στρατιώτες στον Αμαζόνιο, οι οποίοι για να τον ευχαριστήσουν του υποσχέθηκαν να του προσφέρουν μόνιμο σπίτι στην πατρίδα τους.
@thehistorypress.co.uk
Αυτά βέβαια, μάλλον τα έβγαλε από το μυαλό του. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Rosenblaum ήταν θείος του και πως μάλλον έφυγε από την Οδησσό για να γλιτώσει από την τσαρική αστυνομία, που τον κυνηγούσε μετά από συμμετοχή του σε φοιτητικές διαδηλώσεις. Όταν έφυγε το πιο πιθανό είναι να πήγε στο Παρίσι.
Στη Γαλλία δεν έκατσε πολύ, αφού κατηγορήθηκε ότι σκότωσε έναν αναρχικό για να τον κλέψει. Στην Αγγλία έφτασε το 1895. Εκεί χρησιμοποίησε τα λεφτά που είχε κλέψει και άνοιξε ένα εργοστάσιο ψευτοφαρμάκων. Τότε τον πρόσεξε ο επικεφαλής των ειδικών αποστολών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, William Melville. O Reilly είχε πολλές άκρες μεταξύ Ρώσων και Εβραίων που βρίσκονταν στη Βρετανία. Εκείνη την εποχή, αυτό αποτελούσε «χρυσάφι» στην πολιτική σκηνή και στην ανταλλαγή πληροφοριών.
Το 1897 γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του, την 24χρονη Margaret Thomas. Την παντρεύτηκε τον επόμενο χρόνο, αφού πρώτα τη βοήθησε να σκοτώσει τον 63χρονο σύζυγό της. Η Μητροπολιτική Αστυνομία, για λόγους άγνωστους, δεν διερεύνησε ποτέ τον θάνατό του ή την κληρονομία που πήρε το ζευγάρι.
@mysteries24.com
Πήρε γρήγορα βρετανικό διαβατήριο, που έγραφε ως τόπο γέννησης την Ιρλανδία και όνομα Sidney George Reilly. Ο μοναδικός καταγεγραμμένος με αυτό το όνομα, είχε πεθάνει στη γέννα, αρκετά χρόνια νωρίτερα. Όλα ήτα έτοιμα για την επιστροφή του στη Ρωσία.
Εκεί έφαγε τα λεφτά της γυναίκας του στον τζόγο και ξεκίνησε την παραχάραξη ρουβλιών. Το 1899, κυνηγημένος από την αστυνομία, έφτασε στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας στον Ειρηνικό, το Πορτ Άρθουρ. Εκεί μπήκε στο επιτελείο του εμπόρου Moisei Akimovich Ginsburg και τα επόμενα 4 χρόνια έχτισε μια τέλεια βιτρίνα για να μελετήσει την πολιτική κατάσταση της περιοχής.
Ο ρόλος του στη νίκη των Ιαπώνων στο Πορτ Άρθουρ παραμένει ένας άλυτος γρίφος. Εκείνος μαζί με έναν συνεργάτη του έκλεψαν τα ρωσικά αμυντικά σχέδια και όταν ο ιαπωνικός στόλος έπλευσε στο λιμάνι, οι ρωσικοί προβολείς έσβησαν μυστηριωδώς. Δυο μήνες αργότερα, οι Ιάπωνες διέλυσαν και την τελευταία παρουσία των Ρώσων στην Κίνα. Ο Reilly από την άλλη είχε εξαφανιστεί. Πάλι.
Περίπου 15 χρόνια παρέμεινε εξαφανισμένος. Επέστρεψε στην κατασκοπία το 1918. Τότε γνώρισε τον τότε επικεφαλής της μετέπειτα MI6, Mansfield Smith-Cumming, που ενέπνευσε τον ήρωα του Ian Fleming «M». Ο τελευταίος είχε την αποστολή να προκαλέσει αναταραχές στη Ρωσική Επανάσταση. Και στρατολόγησε τον Reilly, αν και δεν τον εμπιστευόταν απόλυτα.
Ο Reilly μέσα σε δυο μήνες, συντόνιζε όλες τις δράσεις εναντίον των Μπολσεβίκων στη Μόσχα. Είχε μάλιστα σχέδια να υποκινήσει μια εξέγερση εναντίον του Λένιν και της κυβέρνησής του. Το πλάνο όμως δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί επειδή η Φάνια Καπλάν αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Λένιν. Τότε η μυστική αστυνομία ανακάλυψε τη συνωμοσία και ξεκίνησε η «Μεγάλη Εκκαθάριση», όπου πολλοί αντιφρονούντες εκτελέστηκαν.
@wikipedia.org
Ο Reilly δεν συνελήφθη αλλά καταδικάστηκε ως συνωμότης. Ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό, αλλά όταν η αστυνομία έφτασε στο διαμέρισμά του στην Αγία Πετρούπολη, εκείνος είχε για ακόμα μια φορά εξαφανιστεί.
Αφού επέστρεψε για λίγο στη Ρωσία, βρέθηκε αργότερα παρασημοφορημένος. Τα επόμενα χρόνια κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές για ένα σχέδιο που είχε και ξαναπαντρεύτηκε μια νεαρή ηθοποιό. Η επιθυμία του ήταν όμως να επιστρέψει στη Ρωσία. Βρήκε την ευκαιρία το 1925, όταν συνάντησε στο Παρίσι εξόριστους Ρώσους που του πρότειναν να βοηθήσει μερικούς μοναρχικούς που είχαν ξεμείνει στη Ρωσία.
Όταν έφτασε στη Σοβιετική Ένωση πια, κατάλαβε ότι επρόκειτο για κόλπο από τον πρόδρομο της KGB. Τον συνέλαβαν και στην ανάκριση ήταν αρχικά πεισματικά αμίλητος. Δεν τον βασάνισαν, αλλά έκαναν μια αναπαράσταση της εκτέλεσης, κάτι που τον τρόμαξε αρκετά για να υπογράψει την ομολογία του. Λίγες ημέρες αργότερα, τον έβαλαν σε ένα σάκο και αφού τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, τον πυροβόλησαν.
Ο αιώνας που ακολούθησε ήταν γεμάτος με αλήθειες και ψέματα για τη ζωή του, που κανείς δεν μπορούσε να ξεχωρίσει. Σχεδόν 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας αξιωματικός του ναυτικού με το όνομα Ian Fleming, βρήκε το όνομά του μελετώντας την ιστορία της κατασκοπείας, ώστε να τον βοηθήσει να συντονίσει το σύστημα πληροφοριών του ναυτικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και εγένετο James Bond 007.
Το παραδέχθηκε κάποια χρόνια μετά άλλωστε ότι ο Reilly ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης. Είπε μάλιστα πως «Ο James Bond είναι μια σειρά από ανοησίες που ονειρεύτηκα. Δεν ήταν καν ένας Sidney Rilley, ξέρεις!». Έχει μείνει στην ιστορία ως ο «Άσος των Κατασκόπων», όπως και ονομάστηκε και η ταινία για τη ζωή του που κυκλοφόρησε το 1983 με πρωταγωνιστή τον Sam Neil.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου