Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 29, 2021

ΔΕΚΈΜΒΡΙΟΣ, ΤΟΥ 1915

 



Τον Δεκέμβριο του 1915, η Γαλλία αποβίβασε 500 στρατιώτες στην Μεγίστη, με στόχο να δημιουργήσει μια στρατηγική θαλάσσια βάση, να παρακολουθήσει τις ναυτικές κινήσεις της Γερμανίας και τελικά να έχει στην κατοχή της ένα μεταπολεμικό «Γαλλικό Λεβάντε» που θα περιλάμβανε το Καστελόριζο.

Σε απάντηση, μια τουρκική μονάδα πυροβολικού με διοικητή τον Μουσταφά Ερτουγρούλ τοποθέτησε κρυφά στην απέναντι ακτή μια μονάδα από 16 όπλα ικανή να βομβαρδίσει το «μαργαριτάρι της Ανατολής».

Στις 11 Ιανουαρίου 1917, τα τουρκικά πυροβόλα άνοιξαν πυρ στο νησί αφού ένα μεγάλο βρετανικό υδροπλάνο, το HMS Ben-my-Chree, εντοπίστηκε να εισέρχεται στο λιμάνι.

Οι Γάλλοι αντέδρασαν γενναία, είχαν επισης βοήθεια από τους πολίτες του Καστελλόριζου, αλλά ο αιφνιδιαστικός τουρκικός βομβαρδισμός βύθισε επιτυχώς το βρετανικό πλοίο και κατέστρεψε περίπου 1.000 σπίτια. Το Ben-my-Chree παρέμεινε μισοβυθισμένο στο λιμάνι του Καστελλόριζου μέχρι το 1920, όταν ανελκύστηκε εκ νέου και ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά.

Φωτογραφία -Πόλεμος 1914-1918,ΣΠΑ

Γεωδίφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου