ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ *
Τα Τίρανα προκάλεσαν για μια ακόμα φορά την Αθήνα, με την συμμετοχή του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, σε μία ανθελληνική έκθεση φωτογραφίας που οργάνωσε τo Ίδρυμα Çam ëria "Χασάν Ταχσίνι του αλβανοτσάμικου κόμματος PDIU ( Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας).
- Η πρόσκληση του Ιδρύματος έχει ως εξής : Το Ίδρυμα Chameria «Χασάν Ταχσίνι» (αλβ.Fondacioni Çamëria “Hasan Tahsini”) και η Ακαδημία “Rrënjët Shqiptare (=Αλβανικές Ρίζες)" έχουν εγκαινιάσει σήμερα (15/11) σε συνεργασία την έκθεση "Εθνοπολιτισμική Ιστορική Άποψη Πελασγία - Ήπειρος -Θεσπρωτία- Τσαμουριά (αλβ. Pellazgjia-Epiri-Thesprotia-Çamëria”) στη Λεωφόρο "Οι Μάρτυρες του Έθνους" επί προεδρίας ency, όπου ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ilir Meta. Αυτή η έκθεση παρουσιάζει την Ήπειρο από την εποχή που τεκμηριώθηκε η ιστορία, όπως αυτή της Τροίας μέχρι το 1920, 3000 χρόνια. Στους εκτεθέντες χάρτες δίνεται με σαφή, πλήρη σύνορα, η ιστορία από την Άρτα μέχρι τη Βίοσα, πότε και που στη Λέζα, όπως το έδαφος του Πελασγού, το Ηπειρωτικό (αλβ. epirot), των Τσάμηδων (αλβ.cham), το αλβανικό, αλλά ποτέ με Helene ή ελληνική σχέση (αλβ.greke). Για να δείτε καθαρά τους χάρτες, επισκεφθείτε την έκθεση στο Προεδρείο, ανοιχτή όλο το 24ωρο όλη την επόμενη εβδομάδα.
Πράγματι, ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα παρευρέθηκε σε αυτή την εκδήλωση και ξεναγήθηκε ανάμεσα σε χάρτες και φωτογραφίες που μιλούν ακόμη και για υποτιθέμενη κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα!
- Ελληνικές αντιδράσεις σύμφωνα με την εφημερίδα ¨Πρώτο Θέμα" και το Ιστολόγιο "hιmara.gr", Έντονη είναι η αντίδραση της Ελλάδας προς την Προεδρία της Αλβανικής Δημοκρατίας μέσω διαβήματος, σχετικά με την προκλητική «έκθεση», στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφίες και χάρτες με αντικείμενα από την δήθεν 'γενοκτονία των Τσάμηδων' αλλά και την 'κατοχή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα'. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας και ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από το γραφείο του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, σχετικά με την εν λόγω έκθεση. Σημειώνεται ότι ο Αλβανός Πρόεδρος Ilir Meta ξεναγήθηκε στην εν λόγω έκθεση από τους διοργανωτές. Οι φωτογραφίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην εξωτερική περίφραξη του αλβανικού προεδρικού μεγάρου, συνοδεύονται από κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την «γενοκτονία των Τσάμηδων», καθώς και από χάρτες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα αλβανικά εδάφη». Όπως αναφέρει το himara.gr , η έκθεση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Cameria Hasan Tahsini» και την Ακαδημία «Albanian Roots», σε συνεργασία με την έκθεση «Ιστορική Εθνοπολιτισμική Επισκόπηση Πελασγίας – Ηπείρου – Θεσπρωτίας -Τσαμουριάς». Αυτές είναι οι εικόνες μιας έκθεσης φωτογραφιών και χαρτών, που βρίσκεται στα καγκελα της Προεδρίας, η οποία δείχνει "Ελληνική γενοκτονία προς τον αλβανικό πληθυσμό" μαζί με την "εισβολή αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα.. Το αλβανικό κανάλι 'Top Channel΄, κατάφερε να επικοινωνήσει με αρκετές ελληνικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα έστειλε σημείωμα διαμαρτυρίας και ζήτησε αμέσως εξηγήσεις από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, σχετικά με την έκθεση αυτή. Από τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι η Ελληνική Πρεσβεία έχει ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός και μόνο ότι οι φωτογραφίες αυτές, οι οποίες έχουν εκτεθεί στον εξωτερικό φράχτη της αλβανικής προεδρίας, συνοδεύονται από κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τη «γενοκτονία των Αλβανών», καθώς και χάρτες που δείχνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως «αλβανικά κατεχόμενα εδάφη».
- Αντιδράσεις από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας Ερωτηθέν σχετικά με αυτή τη διαμαρτυρία, το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας είπε: «Ο Πρόεδρος Μέτα αποδέχθηκε την πρόσκληση για να ρίξει μια προσεκτική ματιά σε αυτή την έκθεση, που διοργανώθηκε έξω από το περιβάλλον του Ιδρύματος, χωρίς να την αναλάβει για να αποδείξει την ακρίβεια ή να κάνει την ερμηνεία του υλικού που εκτίθεται. Σε κάθε σοβαρό κράτος, πρέπει να είναι σαφές, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δεν λογοδοτεί για τις αποφάσεις και τις θέσεις του ενώπιον οποιασδήποτε διαπιστευμένης πρεσβείας στα Τίρανα, αλλά μόνο ενώπιον της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του Αλβανικού λαού". Κάθε ξένη εκπροσώπηση στα Τίρανα, κάθε κράτους, επισημαίνεται στην αντίδραση της Προεδρίας που τηρεί τη Σύμβαση της Βιέννης. Για οποιαδήποτε αξίωση ή διευκρίνιση σχετικά με τη δραστηριότητα ή τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ακολουθηθεί μόνο η επίσημη πορεία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο Ilir Meta προσκλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021 να επισκεφθεί την έκθεση αυτή, που διοργανώθηκε από την κοινωνία των πολιτών, με φωτογραφίες και χάρτες παλαιών, χιλιάδων ετών, που βρίσκονται στις εγκυκλοπαίδειες και μουσεία διαφόρων χωρών του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου, Τεντ Μπλούσι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση να εξετάσει προσεκτικά αυτή την έκθεση, η οποία διοργανώθηκε έξω από το περιβάλλον του Ιδρύματος, χωρίς να την αναλάβει για να αποδείξει την ακρίβεια ή να κάνει την ερμηνεία του υλικού που εκτίθεται. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Σ.Τ.Ζ. Ιλίρ Μέτα, όπως είναι γνωστός παγκοσμίως, ήταν, είναι και θα παραμείνει ένθερμος πολέμιος της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια", δήλωσε ο Μπλούσι
- Διακήρυξη του Ιδρύματος Chameria «Χασάν Ταχσίνι : (σχόλιο δικό μας : "Εδώ γελάνε" και "Εκεί που μας χρωστούσανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι" ) Η πράξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα αποτελεί πρωτοφανή διπλωματική παρέμβαση που παραβιάζει τα πρότυπα διπλωματικής επικοινωνίας και αλαζονική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Η υπόθεση των Αλβανών της Çam ëria είναι ζήτημα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ιστορικών καταγραφών. Αλβανοί σε όλη την ιστορία από τότε που άρχισε να γράφεται από τον πατέρα της ιστορίας Στραβώνη, αλλά και από συγγραφείς Helena όπως ο Tukiditi, δεν υπάρχει τίποτα να κρύψεις ή να ξεχάσεις. Οι λιγότεροι από τους Αλβανούς της Çam ëria που έζησαν και ζουν ακόμα μέχρι σήμερα στα εδάφη τους έχουν να ξεχάσουν την ιστορία. Έκθεση με χάρτες κυρίως 2-3 αιώνες πριν, από Γάλλους ιστορικούς, Γερμανούς, Ιταλούς αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι το ίδιο με το να βγάζεις τους χάρτες της Ρώμης, της Ιλλυρίας, των Βυζαντινών, των Οθωμανών κτλ. Πρωτοφανής στις διεθνείς σχέσεις των δύο κυρίαρχων χωρών είναι η στάση και αντίδραση της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πράξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα είναι μια πρωτοφανής διπλωματική παρέμβαση που παραβιάζει τα πρότυπα της διπλωματικής επικοινωνίας και αποτελεί αλαζονική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας. Αποτελεί ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στην Ελληνική Πρεσβεία, και να αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία πράξη κατάργησης του Δικαίου του Πολέμου με την Αλβανία, από το 1940, πράξη πρωτοφανής για δύο γειτονικές χώρες, δύο χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ και μία χώρα της ΕΕ.(*) Η περίπτωση των Αλβανών της Καμερίας (Τσαμουριάς), η προσάρτηση της Καμερίας από τον Μάρτιο του 1913, ως πράξη μιας από τις μεγαλύτερες ιστορικές αδικίες των Αλβανών, που οδήγησε σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία, όπου εκριζώθηκε το 20% του πληθυσμού και το 80% του εκδιώχθηκε με τη βία, ε, αυτό είναι, δεν μπορούν να ξεχαστούν και ακόμα χειρότερα, τα εγκλήματα είναι προδιαγεγραμμένα. Το θέμα των Αλβανών της Çam ëria δεν είναι θέμα αλλαγής συνόρων, αλλά έρχεται σε αντίθεση και είναι ζωντανό με συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκατάστασης περιουσιών, νεκροταφείο ανθρώπων για χιλιάδες θύματα κ.α. Η υπόθεση των Αλβανών της Çam ëria είναι ζήτημα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας, ιστορικών αρχείων που απορρέουν από τον νόμο 7839, της 29.04.1991, του αλβανικού κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει την 27η Ιουνίου 1944 ως: "Ημέρα Γενοκτονίας κατά των Αλβανών Chameria from the Greek Chauvinists», καθώς και το Ψήφισμα του από το κοινοβούλιο της Αλβανίας, με ημερομηνία 8.04.2004, που υποχρεώνει το αλβανικό κράτος να αντιμετωπίσει τη λύση του.
------------- (*) Εδώ θα απαντήσουμε στην αλβανική κουτοπονηριά ότι α) η Αλβανία ΔΕΝ ζήτησε ΠΟΤΕ συγγνώμη για την εισβολή της (1940) στην Ελλάδα με τα στρατεύματα Κατοχής και τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος των Ελλήνων και β) γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αλβανία επιθυμεί κατάργηση του "εμπολέμου", μόνο και μόνο για να αποκτήσουν οι Αλβανοτσάμηδες την ελληνική ιθαγένεια και στην συνέχεια να μας σέρνουν στα διεθνή φόρα και να μας ζητάνε... τα κέρ@τά τους.
----------
Αλλά, ας θυμηθούμε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και όχι αυτά που λένε οι Αλβανοτσάμηδες της Chameria «Χασάν Ταχσίνι". Σας παραθέτουμε περίληψη των λεγομένων του κ. Γεώργιου Γκορέζη, Υποστράτηγου ε.α., και συγγραφέα :
Η ονομασία «Τσαμουριά» προέρχεται από την παραφθορά του ονόματος του ποταμού Θύαμις… Θυαμουριά. Στο ελληνικό τμήμα της (σήμερα ταυτίζεται με τα όρια του Νομού Θεσπρωτίας)- ζούσαν το 1923 σύμφωνα με απογραφή της ΚτΕ ( Κοινωνία των Εθνών ) 20.319 μουσουλμάνοι που είχαν σαν γλώσσα την αλβανική. Μετά την ίδρυση του αλβανικού κράτους, και κυρίως στη δεκαετία του 1920, η Αλβανία κατέβαλλε συνεχή προσπάθεια για να δημιουργήσει μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Κατέθετε συνεχείς αναφορές στην Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) για την «αλβανική μειονότητα των Τσάμηδων», ωστόσο η Συνέλευση της ΚτΕ συμφωνούσε με την ελληνική θέση και ποτέ δεν δέχθηκε να αποδώσει στην Αλβανία το ρόλο της προστάτιδας δύναμής. Μετά την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα το 1940 οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες συνέστησαν «κυβέρνηση», τo «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο». Τον Ιούλιο του 1942 συγκρότησαν την οργάνωση «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» με 14 Τάγματα, και έθεσαν σαν κύριο στόχο τους την εξολόθρευση του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943, πέρασαν στο στρατόπεδο των Γερμανών, και στα Ιωάννινα οργανώθηκε στρατιωτικό τμήμα των Τσάμηδων με γερμανικές στολές. Στη γερμανόφιλη εφημερίδα των Τιράνων «Bashkimi i Kombit» το 1944 δημοσιεύθηκαν οι κοινές ενέργειές τους με τους Ναζί. Ενέργειες που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς , το θάνατο πολλών άλλων Ελλήνων, την πυρπόληση 25.000 σπιτιών, την ερήμωση 243 χωριών, τη δημιουργία 100.000 προσφύγων. Μετά τη συνθηκολόγηση και των Γερμανών, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες, συναισθανόμενοι τις συνέπειες από τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια της Κατοχής, αναζήτησαν προστασία στην Αλβανία, εγκαταλείποντας την Ελλάδα (μαζί με τα στρατεύματα Κατοχής). Στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για αξιόποινες πράξεις και για συνεργασία με τις Κατοχικές Δυνάμεις. Το Δικαστήριο Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην 1930 Τσάμηδες για συνεργασία με το στρατό κατοχής και μάλιστα πολλούς εξ αυτών με την ποινή του θανάτου. Το 1952 και το 1953 με νομοθετικά διατάγματα οι περιουσίες τους δόθηκαν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα, το 1947 από το Υπουργείο Εξωτερικών τους έχει αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Τελευταία, η στάση των μουσουλμάνων τσάμηδων συμβαδίζει με την εθνικιστική έξαρση των Αλβανών. Το αλβανικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων, με κρατική μάλιστα επιχορήγηση, γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής : : «Η Τσαμουριά είναι μεγάλη γεωγραφική και εθνολογική περιοχή στο νοτιότερο τμήμα των εδαφών που κατοικούνται από Αλβανούς». Κα κάνει λόγο για δήθεν γενοκτονία που υπέστησαν οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις ελληνικές αρχές. Πέραν αυτών, δεν είναι τυχαία η ανακήρυξη, μετά από ομόφωνη απόφαση της αλβανικής Βουλής, της 27ης Ιουνίου ως «Ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων».
ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ
Η έκθεση φωτογραφιών στην εξωτερική περίφραξη του αλβανικού Προεδρικού Μεγάρου
Η "ΞΕΝΑΓΗΣΗ" ΤΟΥ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου