Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 20, 2024

Παύλος Γιαννακόπουλος

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες επιχειρηματίες, ιδρυτής μαζί

με τα αδέλφια του Θανάση και Κωνσταντίνο, της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ και ένας από τους κορυφαίους αθλητικούς παράγοντες της χώρας, ως πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και επικεφαλής του επαγγελματικού τμήματος καλαθοσφαίρισης του λαοφιλούς συλλόγου της πρωτεύουσας.


Με καταγωγή από την Λακωνία, γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1929 στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του Δημήτρης Γιαννακόπουλος διατηρούσε φαρμακείο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και αρχικά εργάστηκε κοντά στο πατέρα του, μαθαίνοντας πολλά από τα μυστικά για το κύκλωμα του φαρμάκου.


Μετά τον θάνατο του πατέρα του ανέλαβε τα ηνία της οικογένειας ως πρωτότοκος και το 1960 μαζί με τα αδέλφιά του ίδρυσε την εμπορική εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, η οποία το 1971 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΒΙΑΝΕΞ, χάρη στην βραχύβια ενασχόλησή του με το εμπόριο της μπανάνας, που απέφερε στην οικογένεια σημαντικά κέρδη. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε την βιομηχανική της δραστηριότητα στον χώρο του φαρμάκου και την δεκαετία του ογδόντα γιγαντώθηκε με σειρά εξαγορών των ελληνικών παραρτημάτων ξένων φαρμακευτικών εταιρειών. Σήμερα η ΒΙΑΝΕΞ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους στην Ελλάδα με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.


Το μικρόβιο με τον αθλητισμό τού το κόλλησε ο πατέρας του που ήταν όμως οπαδός του Απόλλωνα Αθηνών. Το 1972, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έγινε μέλος του Παναθηναϊκού και από τον επόμενο χρόνο άρχισε να ασχολείται με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού ως επικεφαλής της παράταξης «Παναθηναϊκός Συναγερμός». Στις 25 Μαΐου 1976, ανέλαβε γενικός αρχηγός και πρώτος αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού. Το 1979, ήταν η χρονιά που το ελληνικό ποδόφαιρο πέρασε από τον ημιεπαγγελματισμό στον επαγγελματισμό και ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν από τους βασικούς υποψηφίους για να αναλάβει τις τύχες ΠΑΕ. Όμως την τελευταία στιγμή πλειοδότησε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών και η ΠΑΕ πέρασε στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων της.


Ύστερα από μια περίοδο περισυλλογής, ο Παύλος Γιαννακόπουλος επανήλθε στα διοικητικά του συλλόγου, αναλαμβάνοντας την προεδρία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στις 10 Ιουνίου 1987. Παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας έως το 1987, αλλά από το 1992 αφιέρωσε όλο του το είναι στην ομάδα μπάσκετ , η οποία αυτονομήθηκε και μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (ΚΑΕ). Επί των ημερών του και έως το 2012, οπότε παρέδωσε τα ηνία της ομάδας στον μοναχογιό του Δημήτρη, η ομάδα μεγαλούργησε. Με σπουδαίους προπονητές (Μάλκοβιτς, Ομπράντοβιτς) και μεγάλους παίκτες (Γκάλης, Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Αλβέρτης, Διαμαντίδης, Γουίλκινς, Σκοτ, Βράνκοβιτς, Μποντίρογκα, Ράτζα, Γιασικεβίτσιους και πολλούς άλλους) κατέκτησε 6 Ευρωλίγκες (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011), 13 πρωταθλήματα Ελλάδας (1998, 1999, 2000, 2001, 2003-2011) και 9 Κύπελλα Ελλάδας (1993, 1996, 2003, 2005 - 2009, 2012). Καθοριστική για την πορεία της ομάδας ήταν και η συνεισφορά του αδελφού Θανάση, ενώ ο έτερος αδελφός τους Κωνσταντίνος δεν ασχολήθηκε με τα αθλητικά.


Η σύγκριση με την φτωχή συγκομιδή σε τίτλους του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού εκείνης της περιόδου ήταν καταλυτική. Συχνά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας, όπου αγωνιζόταν ο Παναθηναϊκός, δονούσε την ατμόσφαιρα το σύνθημα: «Παύλο Θεέ, πάρε την ΠΑΕ!». Το 2008, επανήλθε στα ποδοσφαιρικά πράγματα με το βραχύβιο σχήμα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».


Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πέθανε στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου 2018, σε ηλικία 89 ετών. 

Προς τιμήν του,το κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας – γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού» - μετονομάστηκε σε «Παύλος Γιαννακόπουλος» τον Σεπτέμβριο του 2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου