Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 19, 2022

Το πικρό επιμύθιο στο κυβερνητικό παραμύθι της ανάπτυξης

Έρευνα της ManpowerGroup και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταρρίπτουν τον μύθο της «εκρηκτικής ανάπτυξης»,

της «αυξημένης απασχόλησης» και της «στήριξης των συνταξιούχων»


Του Δημήτρη Κωστάκου


Με πικρό επιμύθιο για την κοινωνία έκλεισε ο κυβερνητικός μύθος της «εκρηκτικής ανάπτυξης», της «αυξημένης απασχόλησης» και της «στήριξης των συνταξιούχων».


Ας το ψιθυρίσουμε για να μην τρομάξουμε τους κυβερνώντες: «Σούπερμαν, δεν υπάρχει».


Και όποιος κυβερνητικός παράγοντας τρέφει τέτοιου είδους αυταπάτες, θα συντριβεί αφενός μεν από τη βαρύτητα, αφετέρου δε υπό το βάρος της οικονομικής πραγματικότητας.


Η οικονομία – «ωραία κοιμωμένη» της (μετά)μνημονιακής Ελλάδας-, αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τυμπανιαίο πτώμα, το οποίο διαδοχικές κυβερνήσεις επιμένουν να φτιασιδώνουν με πολιτικό μακιγιάζ υποσχέσεων και να το παρουσιάζουν στο πόπολο ως… φρεσκαδούρα!


Όμως, κάπου εκεί στην γωνία, περιμένει η πραγματικότητα για να διαψεύσει οικτρά όχι μόνο όσους επιμένουν να καλλωπίζουν την κατάσταση της χώρας, αλλά και όσους επιμένουν να τους πιστεύουν.


Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ManpowerGroup, για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ως προς την προοπτική προσλήψεων, μεταξύ 40 χωρών!



Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε διεθνώς με τη συμμετοχή 40.353 εργοδοτών, η προοπτική προσλήψεων στη χώρα μας βρίσκεται στο -1% από 19% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την πρώτη χώρα (Μεξικό) στο 51%.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο αναμένεται σε 22 χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, της Μέση Ανατολής & της Αφρικής.


Σχεδόν επτά στους δέκα από τους συνολικά 515 Έλληνες εργοδότες, δηλώνουν πως είτε δεν θα προχωρήσουν σε προσλήψεις (43%) είτε θα μειώσουν το προσωπικό (26%) και μόλις το 28% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις.


Τέτοια ανάπτυξη…


Την ίδια ώρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επικαλούμενο εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ, επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας είναι εντελώς απροετοίμαστος για την έκδοση των fast track συντάξεων που έχει ανακοινωθεί εν χορδαίς και οργάνοις.


Όλα τα σημεία προβληματισμού των αρμοδίων υπηρεσιών παραπέμπονται σε εγκυκλίους που θα εκδοθούν στο μέλλον, δεν υπάρχει λογισμικό για την υλοποίηση της διαδικασίας, ενώ αναμένονται σοβαρές παρενέργειες ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη προς το ΚΕΑΟ, αλλά και με τα πλασματικά έτη ασφάλισης.


Τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο εν λόγω έγγραφο, είναι τα εξής:


– Η ανάδοχος εταιρία δεν έχει υλοποιήσει ακόμα σχετικό λογισμικό για τις fast track συντάξεις. Έως τότε, ο διευθυντής της όποιας δομής, θα έχει την υποχρέωση στην αρχή κάθε μήνα, να αποστέλλει σχετικές λίστες που θα υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών. (Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 60.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία).


– Δεν θα μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι – πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, ποιες είναι οι ακριβείς οφειλές τους, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Αιτία το γεγονός ότι ο υπολογισμός των οφειλών δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Άρα δεν θα μπορούν να γνωρίζουν αν πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το υπερβαίνων ποσό (άνω των 20.000 ευρώ), ώστε στην συνέχεια να εκδοθεί η σύνταξή τους, με την ανάλογη παρακράτηση σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, τονίζεται ότι θα συνεχιστεί η χρονοβόρα διαδικασία της αλληλογραφίας μεταξύ των Ταμείων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που θα δηλώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος στην αίτησή του.


– Θα εκδοθούν εγκύκλιοι στο μέλλον από τη Διεύθυνση Ασφάλισης, για την ταχεία απονομή των συντάξεων, που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης. Όμως, ο εισηγητής θα πρέπει να διασταυρώνει τα στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος, σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης που επικαλείται και δεν εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό.


– Επίσης, αναμένονται ξεχωριστές εγκύκλιοι, τόσο για τα Βαρέα ένσημα, όσο και για την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Ειδικά για τα πλασματικά έτη, ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι ο νόμος δεν διευκρινίζει εάν οι ασφαλισμένοι που έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη, έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές, εάν προκύψουν.


– Υπάρχουν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του συστήματος. Πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν διεθνείς συντάξεις, αλλά και για αιτήσεις όσων απασχολούνται στο θέαμα και ακρόαμα, δηλαδή καλλιτέχνες (πχ τραγουδιστές, ηθοποιοί). Άρα, αυτής της κατηγορίας οι αιτούντες σύνταξη, δεν θα εντάσσονται στη fast track διαδικασία.


– Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης μέχρι 150 ένσημα. Μάλιστα στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων έχει ζητήσει τροποποίηση της σχετικής διάταξης.


  • Σε περίπτωση ανάκλησης συνταξιοδοτικής απόφασης, δεν είναι σαφές το πώς θα πραγματοποιείται η αναζήτηση και ο καταλογισμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα αυτό, αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες μετά από τον έλεγχο που θα διενεργηθεί, θα διαπιστωθεί ότι ο συνταξιούχους θα έπρεπε να λάβει μικρότερο ποσό σύνταξης από αυτό που τελικά του χορήγησε το ταμείο, με επιπτώσεις για τον ίδιο.
Τι να κάνουμε, αφού -όπως έχει γράψει και ο Οδυσσέας Ιωάννου- «τα πιο καλά παιδιά πιστεύουν παραμύθια»…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου