Ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου, από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου.
Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου, από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου. Στη μακρόχρονη καριέρα του στο σανίδι έχει παίξει πλήθος ρόλων του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (ελληνικού και ξένου) και διακρίνεται για τη ρωμαλέα φωνή του, την άρτια εκφορά του λόγου και το λιτό παίξιμό του.
Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο Νικήτας Τσακίρογλου γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1938 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε ως κομπάρσος και με αυτή του την ιδιότητα πρωτοεμφανίστηκε στην Επίδαυρο, όπου αργότερα δοξάστηκε ως ηθοποιός σε ρόλους αρχαίου δράματος.
Στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Έχοντας αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1957 ως μαθητής έπαιξε σε παράσταση του Εθνικού με το έργο του Σέξπιρ «Κυμβελίνος» σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Μετά την αποφοίτησή του συνεργάστηκε με το θέατρο Πορεία του Αλέξη Δαμιανού στο έργο του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια».
Ο Νικήτας Τσακίρογλου με τους Θύμιο Καρακατσάνη και Βαγγέλης Καζάν στην ταινία «Οι Νταντάδες» (1979)
Στη μακρόχρονη πορεία του στο θέατρο συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ), το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, τη Νεοελληνική Σκηνή και το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και Πάτρας, καθώς και με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών (Αλέκου Αλεξανδράκη, Μάνου Κατράκη, Αντιγόνης Βαλάκου, Δημήτρη Χορν, Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπουλου, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Κάτιας Δανδουλάκη)
Με το Εθνικό Θέατρο συμμετείχε στην Πνευματική Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 και της Σεούλ το 1988, με τα έργα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου και «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή, αντίστοιχα. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κατίνα Παξινού» για το θεατρικό ρόλο του «Κάσπαρ» στο ομώνυμο έργο του Πέτερ Χάντκε (1973) και με το έπαθλο «Αιμίλιος Βεάκης» για το ρόλο του Ετεοκλή στους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου (1997). Ήταν ο δεύτερος αφηγητής μετά τον Μάνο Κατράκη στο λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.
Δάσκαλος υποκριτικής
Ο Νικήτας Τσακίρογλου δίδαξε υποκριτική στις δραματικές σχολές Κωστή Μιχαηλίδη, Βεάκη, Εθνικού Θεάτρου και Κέντρου Έρευνας Αρχαίου Δράματος. Από το καλοκαίρι του 2004 έως το καλοκαίρι του 2009 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΒΘΕ, σε μια περίοδο που η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο Νικήτας Τσακίρογλου ως Άγιος Αρσένιος στην τηλεοπτική σειρά «Άγιος Παϊσιος, από τα Φάρασα στον Ουρανό» (2022)
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ‘70 σε ταινίες σκηνοθετών του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως του Πέτρου Λύκα («Θέμα Συνείδησης»), Τώνιας Μαρκετάκη («Ιωάννης ο Βίαιος»), Νίκου Παναγιωτόπουλου («Το χρώμα της Ίριδος», «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας»), Παντελή Βούλγαρη («Ελευθέριος Βενιζέλος»), Αντρέα Θωμόπουλου («Ο Ρεπόρτερ»), Γιώργου Τσεμπερόπουλου («Ξαφνικός Έρωτας») και του Νίκου Ζαπατίνα («Οι Νταντάδες»).
Η μεγάλη επιτυχία στη σειρά «Άγιος Παϊσιος, από τα Φάρασα στον Ουρανό»
Το 2021 υποδύθηκε τον Πατριάρχη Σωφρόνιο στη βιογραφική ταινία της Γελένα Πόποβιτς «Ο άνθρωπος του Θεού», που αναφέρεται στο βίο του Αγίου Νεκταρίου και τον επόμενο χρόνο τον Άγιο Αρσένιο στην τηλεοπτική σειρά «Άγιος Παϊσιος, από τα Φάρασα στον Ουρανό».
Στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί τη δεκαετία του ‘70 σε μεταφορές λογοτεχνικών έργων («Οι Έμποροι των Εθνών», «Γιούργκερμαν», «Λεηλασία μιας ζωής», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια») και μεταφορές θεατρικών έργων. Από το 1998 έως το 2005 πρωταγωνίστησε στην καθημερινή τηλεοπτική σειρά «Απαγορευμένη Αγάπη».
Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι νυμφευμένος με τη συνάδελφό του Χρυσούλα Διαβάτη για πάνω από 50 χρόνια και πατέρας της συμβολαιογράφου Λήδας Τσακίρογλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου