Η υπουργός εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε να εκδόσει τον Julian Assange στις ΗΠΑ , όπου κατηγορείται για κατασκοπία και εσχάτη προδοσία, καθώς αποκάλυψε τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εγκλήματα για τα οποία οι ΗΠΑ δεν δικάστηκαν ποτέ, καθώς την δικαιοσύνη και την ιστορία τις γράφουν οι ισχυροί.
«Μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία στη Βρετανία», αποκαλεί τη χθεσινή ημέρα ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας WikiLeaks, ύστερα από την απόφαση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Priti Patel, να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Aljazeera, o Αυστραλός ακτιβιστής και ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες των αμερικανικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, καθώς ο ιστότοπος που δημιούργησε έφερε στο φως της δημοσιότητας περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά ή απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.
Η δίωξή του είναι καθαρά πολιτική και εκδικητική, καθώς το αμερικανικό κατεστημένο δεν του συγχωρεί ότι έβγαλε στη φόρα πολλά άπλυτα της υπερδύναμης, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Εάν επιτραπεί η έκδοση του Assange στις ΗΠΑ, η ζωή του θα διατρέξει μεγάλο κίνδυνο, ενώ θα σταλεί ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο», εκτίμησε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard. Θεωρητικά, οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Ασάντζ θα μπορούσαν να του επιφέρουν κάθειρξη μέχρι και 175 χρόνων, αν και Αμερικανοί νομικοί θεωρούν πιθανότερο η ποινή που θα του επιβληθεί να κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και έξι χρόνων.
O Edward Snowden, που δραπέτευσε από τις ΗΠΑ αφού αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις της NSA και κατέφυγε στη Ρωσία όπου και βρήκε άσυλο, έγραψε στο Twitter: «Είναι φρικτό σύμβολο του πόσο έχει καταρρεύσει η δέσμευση των Αμερικανών και Βρετανών στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα WikiLeaks κέρδισαν την προσοχή όταν το 2010 δημοσίευσαν ένα βίντεο του στρατού των ΗΠΑ να δείχνει μια επίθεση των ΗΠΑ με ελικόπτερα Απάτσι στη Βαγδάτη, κατα την οποία επίθεση οι ΗΠΑ σκότων 12 πολίτες ανάμεσα τους 2 δημοσιογράφους του Reuters.
Η νομική οδύσσεια του Assange ξεκίνησε το 2010, όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του από τη Βρετανία για κατηγορίες περί σεξουαλικών αδικημάτων. Για να αποφύγει την έκδοση, ο Assange κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, απ’ όπου εκδιώχθηκε τον Απρίλιο του 2019, οπότε και συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές. Οταν υποβλήθηκε το αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ, Βρετανός δικαστής απέρριψε την έκδοση, θεωρώντας ότι η ψυχική του κατάσταση μπορεί να τον οδηγούσε στην αυτοκτονία. Η απόφαση αυτή ανετράπη από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αφού οι Αμερικανοί έδωσαν εγγυήσεις ότι θα μπορούσε να εκτίσει την ποινή του στην πατρίδα του, την Αυστραλία.
Η χθεσινή απόφαση της Priti Patel δεν καθορίζει τελεσίδικα την τύχη του Assange, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση αρχικά στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Η σύζυγός του, Stella, δήλωσε ότι «σήμερα δεν είναι το τέλος του αγώνα μας, αλλά μόνο η αρχή μιας νέας δικαστικής μάχης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου