Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 30, 2024

Λος Άντζελες 1932

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες διεξήχθησαν από τις 30 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου και για

την επιτυχία τους βοήθησε σημαντικά το Χόλιγουντ...

Μάλιστα, παρουσίασαν κέρδος ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά εποχή, όπου οι ΗΠΑ βίωναν τις οδυνηρές συνέπειες του Οικονομικού Κραχ. Στις καινοτομίες των αγώνων: η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας του κατόχου του χρυσού μεταλλίου, η ύπαρξη φώτο – φίνις και η ηλεκτρονική καταγραφή των επιδόσεων, καθώς και η λειτουργία του πρώτου οργανωμένου Ολυμπιακού Χωριού.

Το Λος Άντζελες κέρδισε τους Αγώνες άνευ αντιπάλου και με την ομόφωνη απόφαση της ΔΟΕ τον Μάρτιο του 1923. Συμμετείχαν 1.332 αθλητές (1.206 άνδρες και 126 γυναίκες) από 37 χώρες. Οι Αμερικανοί «σάρωσαν» τα μετάλλια με 103 (41-32-30), έναντι 36 των Ιταλών (12-12-12) και 25 των Φινλανδών (5-8-12).

Μορφή των αγώνων, η αμερικανίδα Μίλντρεντ Ντίντρικσον, που κέρδισε τρία μετάλλια σε τρία διαφορετικά είδη αγωνισμάτων του στίβου: χρυσά στα 80 μ. μετ’ εμποδίων και ακοντισμό και ασημένιο στο ύψος. Οι Ιάπωνες, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Τζόνι Βαϊσμίλερ, κυριάρχησαν στην κολύμβηση με πέντε χρυσά, ενώ ιδιαίτερα διακρίθηκε ο συμπατριώτης τους Ναμπού. Κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στο μήκος και το τριπλούν (μοναδικό κατόρθωμα στα αθλητικά χρονικά) κέρδισε χρυσό στο τριπλούν και χάλκινο στο μήκος.


Η πολωνοαμερικανίδα Στανισλάβα Βαλασίεβιτς κέρδισε το αγώνισμα των 100 μέτρων για λογαριασμό της Πολωνίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα επανέλαβε το κατόρθωμά της, κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Το 1980, η Βαλασίεβιτς θα πέσει θύμα ληστείας και θα σκοτωθεί σε ηλικία 69 ετών. Στη νεκροτομή θα αποκαλυφθεί ότι είχε ανδρικά γεννητικά όργανα.


Η Ελληνική Συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες με 10 αθλητές, στο στίβο, την πάλη και την πυγμαχία, χωρίς να κατακτήσεις μετάλλιο. Τα καλύτερα πλασαρίσματα πέτυχαν οι παλαιστές της ελευθέρας Ιωάννης Φαρμακίδης (5ος) και Γιώργος Ζερβίνης (5ος).Τα έξοδα της ελληνικής αποστολής κάλυψαν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου