Εργοστάσιο στην Αλαμπάμα βρέθηκε ότι χρησιμοποιεί παιδική εργασία
Δεκάδες παιδιά μεταναστών ηλικίας 12 ετών εργάζονταν σε εργοστάσιο σφράγισης μετάλλων στην Αλαμπάμα, σύμφωνα με το Reuters.
Ένας προμηθευτής ανταλλακτικών οχημάτων για τη γραμμή συναρμολόγησης της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, κατηγορήθηκε για χρήση ανηλίκων μεταναστών, επικαλούμενος τις οικογένειες των ανηλίκων, πολλούς υπαλλήλους του εργοστασίου και αστυνομικές πηγές, σε έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο, εργάστηκε «μαζί με περίπου δώδεκα ανηλίκους στη βάρδια της» για αρκετά χρόνια πριν εγκαταλείψει τη θυγατρική της Hyundai για ένα άλλο εργοστάσιο. Σύμφωνα με άλλη πηγή, θα μπορούσαν να υπήρχαν έως και 50 ανήλικοι εργαζόμενοι σε διαφορετικές βάρδιες, ως επί το πλείστον μετανάστες και μερικοί έως και 12 ετών.
Το εργοστάσιο στο επίκεντρο του σκανδάλου είναι η SMART Alabama LLC, ένας κατασκευαστής ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Luverne της Αλαμπάμα, που παράγει μεταλλικά εξαρτήματα για το μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Hyundai στις ΗΠΑ στο κοντινό Μοντγκόμερι.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ένα 13χρονο παιδί μετανάστη από τη Γουατεμάλα χάθηκε από το σπίτι της οικογένειάς της στην Αλαμπάμα τον Φεβρουάριο, προκαλώντας ειδοποίηση AMBER (Ειδοποίηση για εξαφανισμένο πρόσωπο). Ο πατέρας της και οι αστυνομικοί που βοήθησαν στην αναζήτηση του παιδιού είπαν στο Reuters ότι αυτή και τα δύο αδέρφια της, ηλικίας 12 και 15 ετών, εργάζονταν όλοι στο εργοστάσιο. Το κορίτσι είχε τραπεί σε φυγή με έναν 21χρονο συνάδελφό του, επίσης μετανάστη από τη Γουατεμάλα που είχε απελαθεί, για να «αναζητήσει άλλες ευκαιρίες εργασίας».
Η SMART λέγεται ότι απέλυσε όλους τους ανήλικους εργάτες της εν μέσω αυξημένου ελέγχου της αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης για την εξαφάνιση του κοριτσιού. Η έρευνα του Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των φερόμενων ως εργαζομένων παιδιών, τους όρους απασχόλησής τους ή τις συνθήκες εργασίας. Η τοπική αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν έχει την εξουσία να διερευνήσει τις παραβιάσεις του εργατικού δικαίου, αλλά έχει ενημερώσει το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τα ευρήματά τους.
Η Hyundai εξέδωσε δήλωση την Παρασκευή ως απάντηση στους καταδικαστικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία "δεν ανέχεται παράνομες πρακτικές απασχόλησης σε καμία οντότητα Hyundai" και ότι έχει "σε εφαρμογή πολιτικές και διαδικασίες που απαιτούν συμμόρφωση με όλες τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές του νόμου."
Η SMART, από την πλευρά της, αρνήθηκε "οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι εν γνώσει της απασχόλησε οποιονδήποτε μη επιλέξιμο για απασχόληση" και έδειξε το δάχτυλο στις υπηρεσίες στελέχωσης στις οποίες βασίζεται για την πλήρωση θέσεων εργασίας, λέγοντας ότι αναμένει από αυτούς να "τηρούν το νόμο στις προσλήψεις και την τοποθέτηση εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου