Έλληνας τραγουδιστής και επιχειρηματίας στον χώρο της
ψυχαγωγίας. Μεγαλούργησε στις πίστες τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 και αναδείχθηκε ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού.Ο Μιχάλης Μενιδιάτης (Καλογράνης ήταν το πραγματικό του επώνυμο), γεννήθηκε στο Μενίδι (Αχαρνές) στις 29 Ιουνίου 1932. Από μικρό τον συγκινούσε ο ήχος του μπουζουκιού και μετά την Απελευθέρωση άρχισε να «γρατζουνάει» το κακοχαρακτηρισμένο εκείνη την εποχή όργανο.
Για πρώτη φορά ανέβηκε στο πάλκο το 1953 στο κοσμικό κέντρο Δροσιά στο Μενίδι, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του, που εργαζόταν ως φύλακας στη Λαχαναγορά. Εκεί εμφανίζονταν οι Μιχάλης Δασκαλάκης, Τάκης Μπίνης, Γιώργος Λαύκας και ο μαέστρος Γεράσιμος Κλουβάτος, ο οποίος έγραψε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο Θα χτίσω μια καλύβα, που κυκλοφόρησε το 1957.
H καριέρα του Μενιδιάτη αρχίζει να απογειώνεται μετά τη συνεργασία του με τον Απόστολο Καλδάρα στα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν αλλάζει δισκογραφική εταιρεία και από την Odeon του Μάτσα, που δεν τον πρόσεξε ιδιαίτερα, μετακομίζει στην Columbia του Λαμπρόπουλου.
«Τον Καλδάρα τον είδα για πρώτη φορά γύρω στο '52-'53, να παίζει μπουζούκι και να τραγουδάει στη «Ζούγκλα», στην πλατεία Βάθης. Πιτσιρικάς ήμουν, περνούσα και άνοιξα την πόρτα και μπήκα μέσα. Είχε ένα δικό του στυλ, βυζαντινός σαν συνθέτης και ωραίος ερμηνευτής. Τραγουδούσε πολύ καλά. Δεν έχει σημασία που δεν έπιασε η φωνή του στους δίσκους» λέει για τον μέντορά του στο τραγούδι. Θα ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Καλδάρα, όπως τα τραγούδια Μην περιμένεις πια, Περιφρόνα με, γλυκιά μου, Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις και Πετραδάκι-πετραδάκι.
Το 1965, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Άκη Πάνου και ηχογραφεί το τραγούδι του Ξημέρωσε, καλή μου, που σημειώνει μεγάλη επιτυχία. «Ο Άκης ήταν ο νέος Τσιτσάνης. Είχε φαντασία, διορατικότητα και ήταν τελειομανής. Η μελωδία, αλλά και ο στίχος του ήταν κάτι διαφορετικό για το λαϊκό τραγούδι» είπε σε μια συνέντευξή του για τον λαϊκό βάρδο. Μενιδιάτης και Πάνου θα συνεχίσουν την επιτυχημένη συνεργασία, με τραγούδια όπως τα Χαραμίστηκε η ζωή μου, Είδα τα μάτια σου κλαμένα, Παράνομη αγάπη, Στους πέντε δρόμους βρέθηκα, Επτά φορές τη μάζεψα και Το μέτρο της αγάπης.
Το 1976, σε μια συνεργασία - έκπληξη για την εποχή εκείνη, τραγουδά τη σύνθεση του Διονύση Σαββόπουλου Θητεία ή Λαϊκός Τραγουδιστής, που ακούγεται στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη Χάππυ Νταίη. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης τραγούδησε ακόμη Μανώλη Χιώτη (Αγωνίες), Γιάννη Καραμπεσίνη (Πήραν τα στήθια μου φωτιά, Βασίλη Βασιλειάδη (Η καρδιά της ανήκει αλλού), Τάκη Μουσαφίρη (Ένα τραγούδι πες μου ακόμα, Σταμάτη Κραουνάκη (Κατίνα) κ.ά.
Το 1970 ο Μιχάλης Μενιδιάτης ανοίχτηκε στον επιχειρηματικό στίβο. Μαζί με τα αδέλφια του δημιούργησε το κοσμικό κέντρο Φαντασία στην παραλία του Αγίου Κοσμά, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη νυχτερινή διασκέδαση στην Αθήνα της δεκαετίας του '70.
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης, κατά κόσμον Μιχάλης Καλογράνης, πέθανε στις 21 Αυγούστου 2012, σε ηλικία 80 ετών. Την οικογενειακή παράδοση στο τραγούδι συνεχίζει ο γιος του, Χρήστος Μενιδιάτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου