Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 08, 2022

Ο Οδηγός του VICE για Πρωτάρηδες στη Μύκονοοοοο


Πώς να διασκεδάσεις και γενικά να επιβιώσεις -χωρίς να είσαι πλούσιος- στο πρώτο σου ταξίδι στο ελληνικό νησί που αγαπά τα parties.

 Πάνε περίπου 15 χρόνια από τότε που ταξίδεψα στη Μύκονο για πρώτη φορά. Η γνωριμία μου με το νησί ήταν σε κάπως προνομιακές συνθήκες, καθώς ήταν εκτός σεζόν, μέσα στον χειμώνα, τότε που οι δρόμοι είναι σαν ένα απέραντο εργοτάξιο, τα μαγαζιά παίζουν σε τιμές για ντόπιους και δεν έπρεπε να αγχωθώ για το θέμα ανεύρεσης δωματίου, καθώς με φιλοξενούσαν. Από τότε τυχαίνει να επιστρέφω συχνά στον top προορισμό της διασκέδασης και των parties, που δεν αποκαλείται άδικα το νησί των ανέμων.

Προσπαθώντας να αποτυπώσω την προσωπική μου εμπειρία, αλλά και την εμπειρία ντόπιων και ανθρώπων που κάνουν επί χρόνια σεζόν στο νησί, με τους οποίους συνομίλησα, οδηγήθηκα σε αυτά τα tips που μπορεί να σου κάνουν λίγο πιο εύκολη την επιβίωσή σου στο νησί αν ετοιμάζεσαι να το επισκεφτείς για πρώτη φορά. Διαβασέ τα και κράτα τα στο πίσω μέρος του μυαλού σου, διότι ό,τι και να σου πούμε, στο τέλος η Μύκονος έχει έναν τρόπο να σε παρασύρει στους ρυθμούς που θέλει αυτή. 


Διάλεξε τη σωστή ημερομηνία

Το να πας στη Μύκονο full season δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Η σεζόν στη Μύκονο κρατάει πολλούς περισσότερους μήνες από όσο σε άλλα νησιά, οπότε καλό θα ήταν να αποφύγεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - τότε που γίνεται ο κακός χαμός. Ο Σεπτέμβρης είναι μία καλή εποχή για να προγραμματίσεις την εξόρμησή σου, αν θες να πας φέτος το καλοκαίρι. Το πόσο θα μείνεις, εξαρτάται από το μπάτζετ σου. Αλλά αν θες να πας για ένα τριήμερο δεν χρειάζεται απαραίτητα να πέφτει Π/Σ/Κ, καθώς στη Μύκονο δεν υπάρχουν καθημερινές και σαββατοκύριακα για τα events που θα βρεις τους καλοκαιρινούς μήνες. 


Ψάξε καλά το θέμα της διαμονής 

Αν δεν έχεις κάποιον να σε φιλοξενήσει, τότε ατύχησες. Στη Μύκονο το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ σου πρέπει να το υπολογίζεις για τη διαμονή. Αν είστε μεγάλη παρέα αξίζει να κλείσετε κάποιο σπίτι, ώστε να μοιραστεί το κόστος. Εδώ ισχύει πολύ το προηγούμενο tip: προτίμησε αρχή ή τέλος σεζόν, που μειώνονται κάπως οι τιμές στα δωμάτια. Επίσης τσέκαρε επιλογές εκτός χώρας ή διάσημων παραλιών, που μπορεί να σου έρθουν πιο οικονομικά. Στο νησί υπάρχει πλέον μόνο ένα κάμπινγκ και στη χώρα ένα hostel. Γενικά τα οικονομικά δωμάτια δεν έχουν καν site κι αν είσαι τυχερός να βρεις, αυτό γίνεται από στόμα σε στόμα. 


Βρες γνωστό

Το να βρεις κάποιον γνωστό στη Μύκονο, που δουλεύει εκεί για σεζόν ή είναι από το νησί, ή έχει σπίτι εκεί, θα σε σώσει κι από ταλαιπωρία κι από έξοδα. Άκου τις συμβουλές του και μην προσπαθήσεις να το παίξεις γνώστης, επειδή απλώς φαντάζεσαι πώς είναι η Μύκονο. Η Μύκονος είναι τελείως διαφορετική από αυτό που φαντάζεσαι πως είναι - πριν πας. 


Φρόντισε τη μετακίνησή σου  

Αν σκέφτεσαι να αφήσεις το αμάξι στο λιμάνι και να φτάσεις στο νησί πεζός, τότε καλή τύχη. Τα ταξί είναι δυσεύρετα και πανάκριβα, τα βανάκια που θα δεις συμφέρουν μόνο αν είστε μεγάλη παρέα και πάλι όχι πάντα, ενώ η συγκοινωνία με τα ΚΤΕΛ (αν καταφέρεις να χωρέσεις) δεν έχει συχνότητα και δεν είναι 24ωρη. Αν πάρεις μαζί αυτοκίνητο ή νοικιάσεις εκεί έχε στον νου σου ότι θα δυσκολευτείς με το πάρκινγκ και θα κολλήσεις στην κίνηση στον δρόμο για την παραλία. Φυσικά αν βγεις και πιεις, μία λύση είναι το iMove-Taxi App που αρκετοί χρησιμοποιούν στο νησί. 


Πάρε καλά παπούτσια

Δυστυχώς το νησί σε κάποιες περιπτώσεις δίνει σημασία στο dress code και προκειμένου να μπεις σε κάποια μαγαζιά έχε μαζί σου ένα ζευγάρι παπούτσια, γιατί δεν είναι τόσο σαγιονάρα-friendly. Μπορεί εμείς να καταδικάζουμε τα πρόσφατα γεγονότα στο Προεδρικό Μέγαρο με τα σχόλια κατά της σαγιονάρας, κάποιοι πορτιέρηδες όμως δείχνουν να συμφωνούν. 


Ζακέτα να πάρεις

Η φράση «ζακέτα να πάρεις» πολύ πιθανόν να προέκυψε από κάποια Μυκονιάτισσα μαμά. Κι αυτό επειδή το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει και σε συνδυασμό με τον αέρα θα σε κάνει να τουρτουρίζεις. Γι’ αυτό ρίξε στη βαλίτσα σου και μία ζακέτα, κι όλα καλά. 


Σήκωσε μετρητά 

Έχε μαζί σου μετρητά. Έχει παρατηρηθεί ότι φέτος τα ελληνικά νησιά ξεμένουν από μετρητά στα ATM. Επίσης σε πολλά μέρη που μπορεί να σου κάνουν καλύτερη τιμή θα σου ζητήσουν μετρητά και τέλος πάντων, τα χρειάζεσαι. Κάνε μετρητά, θα καταλάβεις γιατί - και λόγω του παρακάτω tip. 


Πες ότι είσαι από εκεί

Αυτό που ισχύει σε πολλά μαγαζιά είναι ότι για τους ντόπιους ή για τους εργαζόμενους στο νησί υπάρχουν εκπτώσεις. Όταν βγεις, λοιπόν, για φαγητό ή ποτό έχε attitude ότι είσαι καιρό στο νησί και πες ένα μικρό ψεματάκι ότι δουλεύεις εκεί για σεζόν. Κάτι θα γλιτώσεις. 


Έχε μαζί σου ένα hangover kit

Είναι σχεδόν απίθανο να γλιτώσεις το μεθύσι. Γι’ αυτό έχε μαζί σου ένα hangover kit που θα πάρεις πριν κοιμηθείς κι όταν ξυπνήσεις. Βάλε στο νεσεσέρ σου ηλεκτρολύτες, παρακεταμόλη, βιταμίνες κι ό,τι συστήνουν οι γιατροί, και μιας και φτιάχνεις νεσεσέρ πέτα μέσα και τίποτα καραμέλες για τον λαιμό σε περίπτωση που κλείσει η φωνή από τα τραγούδια έξω. 


Πιες και φάε στο σπίτι

Αν θες να γλιτώσεις τα πολλά έξοδα, πήγαινε σούπερ-μάρκετ και φτιάχνε πρωινό στο σπίτι (μη φας πρωινό στη Μικρή Βενετία - θα το πληρώσεις «χρυσό»), ετοίμασε κάνα σνακ για μέσα στην ημέρα κι ακόμη καλύτερα μαγείρεψε κάποιο γεύμα. Επίσης προμηθεύσου αλκοόλ για να ξεκινήσεις να πίνεις από το σπίτι, γιατί αν περιμένεις να «γίνεις» με ποτά απ’ έξω θα σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι. Επίσης το TYCO (Take Your Cocktail Out) είναι μία καλή λύση με οικονομικές επιλογές σε κοκτέιλ όσο τριγυρνάς στα Ματογιάννια. 


Αν τελικά βγεις έξω για φαγητό, κλείσε ένα τραπέζι στην ταβέρνα του Νικόλα στην Παράγκα, πέρνα από την ταβέρνα Kiki’s στον Άγιο Σώστη που θα σε κάνει να ξεχάσεις όσα ήξερες, καθώς είναι χωρίς κρατήσεις, χωρίς ηλεκτρικό, απολύτως παραδοσιακό για να σου θυμίσει τι σημαίνει διακοπές, αλλά κι από την Ταβέρνα της Μαρίζας στη Φοκό που την ξέρουν μόνο όσοι ξέρουν την Μύκονο πολύ καλά. Αν πάλι θες να πετύχεις «σεζονίτες», θα πας στις Μπαλωθιές στον Ορνό, την Κρητική ταβέρνα του Χρήστου όπου μαζεύονται οι εργαζόμενοι του νησιού και πίνουν ρακές.

Πήγαινε σε κάποιο πάρτι σε βίλα

Συνήθως Ιούλιο και Αύγουστο η χώρα δεν παλεύεται. Αν έχεις κάποιον γνωστό για να πας σε πάρτι σε βίλα είναι ιδανικό, διαφορετικά απευθύνσου στο Mykonos High, μία από τις ομάδες που οργανώνει parties στο νησί. 


Πάρε ομπρέλα ή τεντάκι

Αν δεν θες να πληρώσεις -στην καλύτερη- 80 ευρώ την ξαπλώστρα σου αλλά δεν θες να καείς κι από τον ήλιο, έχε μαζί ομπρέλα ή τεντάκι παραλίας. Η σκιά είναι δυσεύρετη οπότε αυτή είναι μία καλή λύση για να αποφύγεις τον πόνο από κάποιο έγκαυμα κι από κάποιον λογαριασμό που θα σου έρθει στο beach bar. 


Τσέκαρε τη φορά του ανέμου

Η Μύκονος είναι από τα νησιά που έχουν πολλές πανέμορφες παραλίες, με τις περισσότερες να έχουν εύκολη πρόσβαση, όμως ένα από τα μυστικά για όσους ξέρουν καλά τη Μύκονο είναι πως επιλέγεις την παραλία που θα επισκεφτείς πάντα σε συνάρτηση με τον αέρα που έχει εκείνη τη μέρα. Αν έχει βοριά θα πρέπει να αποφύγεις τις βορινές παραλίες όπως Φτελιά, Πάνορμο και Άγιο Σώστη και καλό είναι να πας προς Ορνό, Καλό Λιβάδι και Λια. 


Αποφάσισε τι στιλ παραλίας θες

Τα τελευταία χρόνια οι οργανωμένες παραλίες είναι πολύ ακριβές για τα ελληνικά δεδομένα και ακόμη και αν έχεις κάποιον γνωστό να δουλεύει εκεί την περίοδο Ιούνιο-Αύγουστο είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσεις να έχεις ένα ζευγάρι ξαπλώστρες χωρίς να σου φύγει μισό μηνιάτικο.


Οι δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες είναι ο Πάνορμος με το Principote, το Νάμμος στην Ψαρρού, ο Σκορπιός στην Παράγκα, το Solimar στο Καλό Λιβάδι, το Alemagou στην Φτελιά και τα τελευταία χρόνια ακολουθεί και ο Ορνός με το Kuzina και το Pasaji αν και με σαφώς πιο οικονομικές προτάσεις.


LGBT community θα συναντήσεις σε όλο το νησί, με ιδιαίτερη προτίμηση στην παραλία της Ελιάς. Αν θες πάρτι θα επιλέξεις Super, Santa, Tropicana, Sanctuary ή Ftelia Pacha Mykonos για μία open beach experience που ξεκινάει από πρωί για πρωινό, brunch, συνεχίζει με μεσημεριανό, και καταλήγει σε χορό έχοντας μπροστά σου μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού.


Η περιοχή της Παράγκας με την εκπληκτική παραλία συνεχίζει να έχει πιστούς φαν, με το παραδοσιακό Kalua να θυμίζει κάτι από την Μύκονο της περασμένης δεκαετίας. Δίπλα θα βρεις την μεγαλύτερη παραθαλάσσια πισίνα της Ευρώπης στο SantAnna, που θυμίζει εξωτικό νησί και φέτος κινείται σε πιο rnb ρυθμούς. Όσο για τον Σκορπιό, δεν υπάρχει celebrity που να βρεθεί στο νησί και να μην περάσει από εκεί, αφού αποτελεί το Νούμερο 1 προορισμό για το εγχώριο και διεθνές star system.

Αν πάλι θες κάποια ανοργάνωτη ή ήσυχη παραλία, ο Άγιος Σώστης, η Λια, το ελεύθερο κομμάτι σε Φτελιά και Καλό Λιβάδι, είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Αν θες να το παίξεις λόκαλ, αγαπημένες παραλίες είναι η Κάπαρη, πίσω από το εκκλησάκι του Άη Γιάννη, όπου εκεί θα δεις ίσως το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί και υπάρχει και μια μυστική παραλία αλλά με το ζόρι την κρατάνε κρυφή οι ντόπιοι για να μην γίνει χαμός, οπότε δεν την λέμε, θα πρέπει να την βρεις μόνος σου.


Αν θες να κάνεις θαλάσσια σπορ, ο Πλατύς Γιαλός, ο Καλαφάτης (must και για καταδύσεις) και το Paradise είναι από τις πιο καλές επιλογές, ενώ για τους λάτρεις του Κite, ο Κόρφος είναι μία καλή επιλογή κι αναλόγως τον καιρό, η Φτελιά.


Σύμφωνα με το ημερολόγιο ενός γνώστη της νύχτας που κάνει πολλά χρόνια σεζόν στην Μύκονο το πρόγραμμα που προτείνει να ακολουθήσεις αν θες να τα δεις όλα και να παρτάρεις είναι το εξής:


Δευτέρα: Alemagou

Τρίτη: Lio

Τετάρτη: Principote

Πέμπτη: Ftelia Pacha Mykonos

Παρασκευή: Ftelia Pacha Mykonos

Σάββατο: Σκορπιός χώρα

Κυριακή: Σκορπιός ή Super αν θες να ακούσεις ελληνικά


Μείνε μακριά από «μπόμπες»

Προσπάθησε να αποφύγεις τις μπόμπες και επέλεξε τι θα πιεις με προσοχή όταν παραγγέλνεις. Αν θες να δεις όλους τους celebrities (δεν ξέρω γιατί μπορεί να θες αλλά μπορεί και να θες) τότε θα τους πετύχεις σίγουρα στα Ματογιάννια aka σοκάκια χώρας. Ωραία στέκια είναι το Άρωμα, το Queen, το Caprice στη Μικρή Βενετία, το Negrita, και το κλασικό Scarpa. Για LGBT διασκέδαση θα περάσεις από το Porta bar και το Jackie Oh (είτε στο bar είτε στο beach club) που θα δεις drag show.


Must προορισμός έχει εξελιχθεί το Lio Mykonos που ήρθε από την Ίμπιζα κι εκεί μπορείς να παρακολουθήσεις το show «Simply the Best», έχοντας όμως κλείσει απαραιτήτως τραπέζι για φαγητό ή ποτό (με ελάχιστη κατανάλωση). Μετά το show θα συνεχίσεις την βραδιά σου εκεί χορεύοντας, καθώς μετατρέπεται σε club με dj.

Ανακάλυψε τη σεξουαλικότητά σου

Αν δεν το κάνεις στη Μύκονο τότε πού; Το νησί σού δίνει μία ελευθερία να δοκιμάσεις εμπειρίες (πάντα με προφύλαξη και πάντα με συναίνεση). Γνώρισε κόσμο, δοκίμασε κάποιο sex toy από το Queen of Hearts, κάνε σεξ, πειραματίσου, ερωτεύσου.


Μην είσαι μαλάκας

Οι drag queens που θα δεις σε κάποια μαγαζιά, οι χορεύτριες στα club και οι σερβιτόρες ΔΕΝ έχουν την όρεξή σου. Είναι εκεί γιατί δουλεύουν κι όχι γιατί θέλουν να γίνουν αποδέκτριες κάποιας γελοίας συμπεριφοράς που τη μεταφράζεις ως Greek kamaki. Να είσαι ευγενικός, να μην είσαι σεξιστής και όχι… το ποτό δεν δικαιολογεί το να γίνεσαι ενοχλητικός. 


Πρόσεχε μη σε κλέψουν

Γενικά έχε τα λεφτά σου και τα χρυσαφικά, ακριβά ρολόγια κ.λπ. πολύ προσεκτικά πάνω σου καθώς παρατηρείται έντονα το φαινόμενων των κλοπών ειδικά στα Ματογιάννια που γίνεται χαμός. 


Άφηνε φιλοδώρημα

Μπορεί ο λογαριασμός να είναι «φαρμάκι», αλλά σκέψου ότι ο άνθρωπος που σε σέρβιρε δουλεύει όλη τη σεζόν, κατά πάσα πιθανότητα σε χάλια συνθήκες, κοιμάται σε μία τρύπα μαζί με κάποιους αγνώστους και δουλεύει όλο το καλοκαίρι σερί 12ωρα για να απολαμβάνεις εσύ το ποτάκι του. Το αξίζει το φιλοδώρημα στο τέλος. Αν έχεις μπάτζετ για να κάνεις διακοπές στη Μύκονο, έχεις μπάτζετ και για λίγα τιπς. 


Δες και την άλλη Μύκονο 

Καλά τα πάρτι και το ξεφτίλισμα, όμως η Μύκονος κρύβει και μία άλλη πλευρά που αξίζει να ανακαλύψεις. Πήγαινε στην Άνω Μερά, ανακάλυψε τις ανοργάνωτες παραλίες, κάνε πεζοπορία, τσέκαρε το πρόγραμμα του Mykonos Art Festival και πέρα μία βόλτα από τις υπέροχες γκαλερί και μουσεία που έχει το νησί. Και το βασικό: Βρες χρόνο για μία βόλτα στη Δήλο. Θα σου μείνει αξέχαστη. 


VICE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου