Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου διεξήχθησαν από τις 26 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 1972 και σημαδεύτηκαν από την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» κατά μελών της ολυμπιακής ομάδας του Ισραήλ στις 5 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 Ισραηλινοί (6 προπονητές και 5 αθλητές), 5 από τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες και 1 Γερμανός αστυνομικός. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα είναι ποτέ οι ίδιοι από εδώ και πέρα και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα δίνουν τον τόνο κάθε διοργάνωσης.
Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 διεκδίκησαν τέσσερις πόλεις: Μόναχο, Μόντρεαλ, Ντιτρόιτ και Μαδρίτη. Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας κέρδισε τη διοργάνωση στη δεύτερη ψηφοφορία (26 Απριλίου 1966), κατά τη διάρκεια της 64ης συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που έγινε στη Ρώμη.
Στο Μόναχο καθιερώθηκε ο Ολυμπιακός όρκος και για τους κριτές, ενώ δημιουργείται η πρώτη μασκότ των Αγώνων με την έγκριση της ΔΟΕ. Είναι ένα πολύχρωμο σκυλάκι κι έχει το όνομα Βάλντι.
Στους Αγώνες πήραν μέρος 7.170 αθλητές (6.075 άνδρες και 1.095 γυναίκες) από 121 χώρες. Στη μάχη των μεταλλίων επικράτησε η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) με 99 (50-27-22, έναντι 94 των ΗΠΑ (33-31-30) και 66 της Ανατολικής Γερμανίας (20-23-23).
Μορφές των αγώνων, ο αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς, με ένα μοναδικό επίτευγμα (7 χρυσά και ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ) και ο σοβιετικός σπρίντερ Βαλερί Μπορζόφ, ο οποίος έσπασε την κυριαρχία των Αμερικανών, με 2 χρυσά στα 100 μ. και 200 μ. Μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έγινε στο μπάσκετ. Η ΕΣΣΔ νίκησε τις αήττητες σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΗΠΑ με 51-50, με καλάθι του Μπέλοφ στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ήταν ένας αγώνας που έμεινε στην ιστορία.
Η Ελληνική Συμμετοχή
Η Ελλάδα πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου με 60 αθλητές (58 άνδρες και 2 γυναίκες). Κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια, με τους Πέτρο Γαλακτόπουλο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης (10 Σεπτεμβρίου) και με τον Ηλία Χατζηπαυλή στην κατηγορία «Φιν» της ιστιοπλοίας (8 Σεπτεμβρίου).
Μεγάλος άτυχος των αγώνων από ελληνικής πλευράς υπήρξε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο μετέπειτα δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Έφθασε ως τα ημιτελικά των 100 μ., αλλά δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, λόγω τραυματισμού. Ήταν από τα φαβορί για ένα μετάλλιο.
Στο αγώνισμα της σπάθης συμμετείχε ο 19χρονος Ανδρέας Βγενόπουλος, ο μετέπειτα δικηγόρος και επιχειρηματίας (MIG).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου