Άγαλμα του Μικρού Πρίγκηπα στη Νέα Υόρκη
Οι ήρωες των παιδικών ιστοριών μένουν μαζί μας για μια ζωή. Είναι από τους πρώτους φίλους μας. Έτσι, όταν δημιουργηθεί το γλυπτό κάποιου χαρακτήρα, αμέσως το επισκέπτεται ο κόσμος.
Αυτά τα μνημεία εμφανίζονται συνήθως στους τόπους γεννήσεων των δημιουργών των ιστοριών, σε μέρη που χρησίμευσαν ως έμπνευση ή σε μέρη που είναι υπαρκτά και εμφανίζονται στις ιστορίες.
Δείτε τέσσερα γλυπτά -και το Άγαλμα του Μικρού Πρίγκηπα στη Νέα Υόρκη- αγαπημένων λογοτεχνικών ηρώων.
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Μέσα στη φασαρία της Νέας Υόρκης, στην καρδιά του Central Park, υπάρχει ένα γλυπτό του αγαπημένου παιδικού κλασικού του Λιούις Κάρολ, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.
Το χάλκινο γλυπτό ανατέθηκε από τον φιλάνθρωπο George Delacorte προς τιμήν της συζύγου του, Margarita, η οποία διάβαζε το βιβλίο -και άλλα έργα του Κάρολ- στα παιδιά τους. Σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Jose de Creeft και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το 1959.
Η ηρωίδα του βιβλίου, Αλίκη, κάθεται πάνω σε ένα γιγαντιαίο μανιτάρι. Το άγαλμα θεωρείται ότι είναι όμοιο με την κόρη του σχεδιαστή, Donna. Γύρω της υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες του βιβλίου, όπως ο Λευκός Λαγός, το Ποντίκι και η Γάτα του Τσεσάιρ. Το άγαλμα του Τρελο-καπελά υποτίθεται ότι είναι μια καρικατούρα του ίδιου του George Delacorte.
Το ποίημα του Λιούις Κάρολ, Jabberwocky, ήταν το αγαπημένο της Margarita Delacorte και είναι χαραγμένο στο γλυπτό.
Ο Πίτερ Παν, Λονδίνο, Αγγλία
Ένα άγαλμα σηματοδοτεί το ακριβές σημείο όπου έκανε την πρώτη εμφάνισή του "Το αγόρι που αρνιόταν να μεγαλώσει".
Μπορεί να μην ξέρετε το μυθιστόρημα του 1902 του Τζέιμς Μπάρι "Το λευκό πουλάκι", αλλά σίγουρα έχετε ακούσει έναν από τους χαρακτήρες του, Το αγόρι που αρνιόταν να μεγαλώσει, τον Πίτερ Παν.
Στο μυθιστόρημα, ένα βρέφος επτά ημερών με μαγικές δυνάμεις πετάει από το παιδικό παράθυρό του και προσγειώνεται κοντά στο Long Water στους Κήπους του Κένσινγκτον του Λονδίνου. Ο Μπάρι επέκτεινε τον χαρακτήρα του το 1904 και αργότερα προσάρμοσε την ιστορία στη μορφή ενός νέου μυθιστορήματος, του Πίτερ Παν. Οι περιπέτειες του μικρού αγοριού στην μυθική Χώρα του Ποτέ έγινε κλασικό.
Ο Μπάρι έζησε κοντά στους Κήπους του Κένσινγκτον και τους χρησιμοποίησε ως μέρος της ιστορίας του. Το 1912, το σημείο όπου προσγειώθηκε στους κήπους ο μικρός Πίτερ Παν, κάνοντας το πρώτο του λογοτεχνικό ντεμπούτο, σηματοδοτήθηκε με ένα χάλκινο άγαλμα του χαρακτήρα. Το κομμάτι ανατέθηκε από τον συγγραφέα, μια δεκαετία πριν, και σχεδιάστηκε από τον σερ George Frampton. Ο Πίτερ Παν βρίσκεται στην κορυφή του γλυπτού και περιβάλλεται από σκίουρους, κουνέλια, ποντίκια και νεράιδες.
Ο Πινόκιο, Μπορός, Σουηδία
Το τεράστιο άγαλμα του Πινόκιο, με τίτλο Walking to Borås (Περπατώντας στο Μπορός), είναι δημιουργία του Αμερικανού καλλιτέχνη Jim Dine.
Το άγαλμα αποκαλύφθηκε το 2008. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια δολάρια. Αρχική, το άγαλμα δεν έγινε καλοδεχούμενο στην πόλη. Απεναντίας ξεσήκωσε την κατακραυγή λόγω της εικόνας του Πινόκιο και η κατασκευή του σχεδόν σταμάτησε. Ανάμεσα σε καταγγελίες των ντόπιων ήταν η τιμή του, η επιρροή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού -λόγω της σύνδεσης του χαρακτήρα με την Disney- και -πολύ απλά- λόγω του ότι άγαλμα δεν είχε καμία σχέση με την πόλη. Παρ' όλα αυτά, το άγαλμα ολοκληρώθηκε.
Ο Κήπος των Αγαλμάτων του Dr. Seuss, Σπρίνγκφιλντ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ
Το 1996, η γλύπτρια Lark Grey Dimond-Cates ανέλαβε ένα ειδικό project. Επιλέχθηκε να σχεδιάσει μια σειρά γλυπτών βασισμένα στους χαρακτήρες από τον κόσμο του Dr Seuss, αλλά και ένα δικό του.
Για την Dimond-Cates ήταν η ευκαιρία να αποδώσει τιμή στον πατριό της, Ted Geisel, ή όπως τον ήξερε ο κόσμος, Dr Seuss. Τα χάλκινα αγάλματα βρίσκονται στο κέντρο ενός τετραγώνου που σχηματίζεται από τα Μουσεία του Σπρίνγκφιλντ. Ο Grinch, η Cat in the Hat, η Yertle the Turtle, ο Sam-I-Am και ο Λόραξ, είναι όλοι εκεί, διασκορπισμένοι στον κήπο. Το έργο ξεκίνησε το 1996 και ο κήπος άνοιξε το 2002.
Το 2017, τα Μουσεία του Σπρίνγκφιλντ άνοιξαν επίσης ένα ολόκληρο μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Dr Seuss, ακριβώς δίπλα στον κήπο με τα γλυπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου