Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 31, 2024

Οι ταπετσαρίες με τους μονόκερους ενός μουσείου στο Μανχάταν

 



Στο μουσείο Cloisters υπάρχει μια μυστηριώδης ταπετσαρία, ηλικίας 500 χρόνων, που παρουσιάζει το κυνήγι ενός μονόκερου



Οι επτά Unicorn Tapestries του μουσείου, κάθε μια διαστάσεων 12x8 πόδια, δημιουργήθηκαν πριν από 500 χρόνια από κάποιον άγνωστο καλλιτέχνη για κάποιον άγνωστο βασιλιά της Δυτικής Ευρώπης.

Με βίαιες -και ενοχλητικές- λεπτομέρειες, η σειρά αφηγείται την ιστορία κυνηγών που καταδιώκουν μέσα στο δάσος με τα σκυλιά τους το μυθικό τέρας. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, οι κυνηγοί βρίσκουν και περικυκλώνουν τον μονόκερο και τελικά του επιτίθενται από όλες τις μεριές. Ο μονόκερος ξεφεύγει από τους κυνηγούς, τον ηρεμεί μια παρθένα και τελικά σκοτώνεται ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια της γοητείας της.


Οι περισσότεροι που έχουν μελετήσει τις ταπετσαρίες πιστεύουν ότι προέρχονται κάπου μεταξύ του 1495 και του 1505, από κάπου στη νότια Ολλανδία -αν και συχνά και αυτά είναι υπό αμφισβήτηση. Η ταυτότητα του καλλιτέχνη είναι εντελώς άγνωστη. Η μόνη σύνδεση των ταπετσαριών με το παρελθόν είναι ένα μικρό κρυπτογραφημένο κομμάτι: τα γράμματα Α και Β είναι δεμένα με σχοινί, κάτι που μπορεί να είναι τα αρχικά του καλλιτέχνη ή του ιδιοκτήτη του έργου.


Από αυτή την λεπτομέρεια, κάποιοι έχουν σκεφτεί ότι ήταν ίσως η Άννα της Αγγλίας που ανέθεσε την δημιουργία των ταπετσαριών για να γιορτάσει το γάμο της με τον Λουδοβίκο ΙΒ' της Γαλλίας, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις και ο κώδικας παραμένει άλυτος. Παρά το μυστήριο, διάφοροι ιστορικοί της τέχνης έχουν ερμηνεύσει τις ταπετσαρίες συγκρίνοντάς τες με τα Πάθη του Χριστού: Ο μονόκερος -κάποτε ειδωλολατρικό σύμβολο- έγινε σύμβολο του Χριστού.


Όλες οι ταπετσαρίες είναι διαθέσιμες στο κοινό του μουσείου Cloisters που βρίσκεται στο Άνω Μανχάταν. Η έκθεση συνοδεύεται από το μήκους 6 ποδών κέρατο μιας φάλαινας μονόκερου, το οποίο πολλοί στην Ευρώπη του 16ου αιώνα μπέρδευαν με το κέρατο του μονόκερου, δημιουργώντας ιστορίες και απεικονίσεις του μαγικού κτήνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου