Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 30, 2024

Η ιστορία των σκύλων οδηγών εν συντομία

 


Οι σκύλοι οδηγοί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά για να οδηγούν τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.



Υπάρχουν αναφορές για σκύλους οδηγούς από τα μέσα του 16ου αιώνα.

Οι πρώτες σχολές σκύλων οδηγών δημιουργήθηκαν στην Γερμανία κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των στρατιωτών που τυφλώθηκαν στη μάχη. Το ενδιαφέρον όμως για τους σκύλους οδηγούς εκτός Γερμανίας διαδόθηκε όταν η Dorothy Harrison Eustis, μια Αμερικανίδα εκτροφέας σκύλων που ζούσε στην Ελβετία, έγραψε ένα άρθρο για μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων οδηγών στο Πότσδαμ της Γερμανίας και δημοσιεύτηκε στην The Saturday Evening Post το 1927.

Ενώ η Eustis ζούσε στην Ελβετία, είδε κάτι που της έκανε εντύπωση: ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά οδηγοί τυφλών Γερμανών βετεράνων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια εποχή, που οι τυφλοί εξαρτιόνταν αποκλειστικά από άλλους ανθρώπους για βοήθεια και η Eustis ήταν τόσο εντυπωσιασμένη από την ανεξαρτησία των βετεράνων και έγραψε το άρθρο της στην The Saturday Evening Post εκθειάζοντας τις αρετές των γερμανικών ποιμενικών.

Όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο, οι αναγνώστες της έστειλαν άπειρες επιστολές. Ένα από αυτά όμως είχε ιδιαίτερη σημασία. Ο 20χρονος Αμερικανός Morris Frank έγραψε: "Είναι αυτό που λέτε αλήθεια; Αν ναι, θα ήθελα ένα από αυτά τα σκυλιά! Και δεν είμαι ο μόνος. Χιλιάδες τυφλοί, όπως εγώ, απεχθανόμαστε να εξαρτιόμαστε από άλλους". Ο Frank πρόσφερε μια συμφωνία στην Eustis: "Βοήθησέ με και εγώ θα βοηθήσω τους άλλους. Εκπαίδευσε με και θα φέρω πίσω το σκύλο μου και θα δείξω στους ανθρώπους εδώ, πώς ένας τυφλός μπορεί να να τα καταφέρει μόνος του".

Η Eustis αντιπρότεινε στον Frank άλλη συμφωνία. Αν πήγαινε στην Ελβετία -δεν ήταν εύκολη υπόθεση για έναν τυφλό εκείνη την εποχή- θα του έδινε ένα σκυλί και έναν εκπαιδευτή. "Αν είναι να πάρω πίσω την ανεξαρτησία μου, θα πάω και στην κόλαση!", δήλωσε ο Frank.

Η συμφωνία τηρήθηκε. Ο Frank πήγε στην Ελβετία, πήρε ένα σκυλί ονόματι Buddy και επέστρεψε στο σπίτι του με την προσοχή των ΜΜΕ πάνω του. Στη Νέα Υόρκη, οι δημοσιογράφοι έμειναν κατάπληκτοι από το θέαμα του Buddy και του Frank να διασχίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Ο Frank ταξίδεψε σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά επιδεικνύοντας την βοήθεια του Buddy. Το 1929, ο Frank και η Eustis ενώθηκαν και δημιούργησαν την Seeing Eye, το πρώτο πρακτορείο στις ΗΠΑ που εκπαίδευε σκύλους οδηγούς.

Στη Μεγάλη Βρετανία τα πρώτα σκυλιά οδηγοί άρχισαν να εκπαιδεύονται μετά το 1930 και ήταν Γερμανικοί ποιμενικοί. Τα τέσσερα πρώτα, οι Flash, Judy, Meta και Folly, παραδόθηκαν σε τυφλούς βετεράνους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στις 6 Οκτωβρίου του 1931.

Στη χώρα μας το 2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, συστάθηκε η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνική Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων-Οδηγών Τυφλών για Άτομα με Τύφλωση και Μειωμένη Όραση" και με διακριτικό τίτλο "Σχολή Σκύλων-Οδηγών Λάρα". Η Σχολή πήρε το όνομά της από τη "Λάρα", τον πρώτο σκύλο οδηγό στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου