Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 27, 2022

Καλά περάσαμε τα Χριστούγεννα! Και τώρα, πόσα τεστ πρέπει να κάνουμε για την Πρωτοχρονιά;

Οι ημέρες της κανονικότητας των Χριστουγέννων επιτέλους έγιναν πραγματικότητα. Ωστόσο, οι έξαρση των ιών του αναπνευστικού χτυπάει το καμπανάκι για λίγη περισσότερη προσοχή τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Ποιοι θα είναι καλό να κάνουν τεστ για γρίπη, κορονοϊό και RSV.
 Μπορεί φέτος να μην καλύπτει την καθημερινότητά μας η πανδημία του κορονοϊού και να είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που γιορτάζουμε και διασκεδάζουμε χωρίς περιορισμούς, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις.

Η απότομη αύξηση στα κρούσματα γρίπης, κορονοϊού και RSV, μπορεί να προκαλέσουν μετά τις γιορτές πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως έχει εξηγήσει ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).



Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά ενδέχεται ακόμα και οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν ως αποκλειστικό έργο τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό, αναμένεται να κάνουν και τεστ για τη γρίπη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κι αυτό διότι είναι αναμενόμενο μετά τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και τη διασκέδαση τις ημέρες των Χριστουγέννων, να προκληθεί μετά από χρόνια το πρώτο μεγάλο κύμα της γρίπης στη χώρα μας, ενώ παράλληλα να αυξηθούν και τα κρούσματα του κορονοϊού.

Κάτι που με τη σειρά του ίσως προκαλέσει πίεση, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε εικόνες που θα θυμίζουν τον περυσινό Ιανουάριο, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά.

Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε προειδοποιήσει από την Παρασκευή, ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, λόγω των πολλών συναθροίσεων, αλλά και της πτώσης της θερμοκρασίας.

Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες, ειδικά τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο, έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Παράλληλα, υπάρχουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, στα ράφια των φαρμακείων αντιικά χάπια για τη γρίπη, τα οποία βοηθούν στον περιορισμό των έντονων συμπτωμάτων και μειώνουν τις νοσηλείες.

Το ίδιο ισχύει και για τα αντιικά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid.
Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ γρίπης και κορονοϊού

Ωστόσο, καθώς τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά τις δύο πρώτες ημέρες που θα κολλήσει κάποιος ιό του αναπνευστικού συστήματος, μέχρι την Πρωτοχρονιά θα έχει φανεί εάν κόλλησε τα Χριστούγεννα ή όχι κάποιον ιό.

Ετσι, «δεν μπαίνουμε στη λογική να κάνει τεστ κάποιος που είναι ασυμπτωματικός, αλλά μόνο όποιος έχει συμπτώματα. Και αν έχει συμπτώματα ακόμα και αρνητικά να είναι τα τεστ, να μην πάει σε τραπέζι, ούτε να βγει να διασκεδάσει», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ο ίδιος τονίζει ότι στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κίνδυνου για βαριά νόσηση και ανεβάσει πυρετό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό του και βέβαια να κάνει τεστ για γρίπη, κορονοϊό και RSV (το τελευταίο γίνεται μόνο σε νοσοκομείο).

Πάντως, όσοι θα έχουν επαφή με άτομα τρίτης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και ειδικά αν έχουν διασκεδάσει σε κλειστούς χώρους τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι κακό πριν τους συναντήσουν, να κάνουν το διπλό τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου