Eισέρχονται στην παρανομία πια από την ηλικία των 12 ετών. Σχηματίζουν συμμορίες οι οποίες κυκλοφορούν στους δρόμους και γίνονται ο φόβος και ο τρόμος σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Τα μέλη, δεν διστάζουν ακόμα και να μαχαιρώσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την εδαφική τους κυριαρχία. Επιδίδονται σε επιθέσεις με ανελέητους και σφοδρούς ξυλοδαρμούς, αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ληστείες αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Αυτοί είναι λοιπόν οι έφηβοι «γκάνγκστερ» οι οποίοι αργότερα θα αποτελέσουν τα μέλη των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων του αύριο.
Τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων στην Ελλάδα χτυπούν «κόκκινο» όπως λένε στην κάμερα της «Ζούγκλας» οι άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις. Κάθε εβδομάδα οι Αρχές σε διάφορες περιοχές της Αττικής καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά που σχετίζονται με ανήλικους ενώ σχηματίζονται πολλές δικογραφίες.
Αν και το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχε μειωθεί, με το που υπήρξε χαλάρωση όλων αυτών των υγειονομικών μέτρων οι δείκτες εκτινάχθηκαν απότομα.
«Για πολλούς ανηλίκους η βία πλέον είναι τρόπος ζωής και δεν κρύβεται», αποκαλύπτουν στελέχη των διωκτικών Αρχών στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. «Τα περιστατικά μας σοκάρουν όχι μόνο για την αγριότητα τους αλλά και για τις περιοχές που συμβαίνουν», προσθέτουν. Σημαντικό είναι το γεγονός πως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δεν είναι πια μόνο τα δυτικά προάστια που παίρνουν την πρωτιά. Η έρευνα δείχνει πως η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν έχει συγκεκριμένες περιοχές. Παγκράτι, Βύρωνας, Κολωνός, Νέα Σμύρνη, Ζωγράφου, Κηφισιά, Σεπόλια, Καλλιθέα, Γαλάτσι, Άγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη κι άλλες συνοικίες έχουν μπει κατά καιρούς και συνεχίζουν να είναι στο στόχαστρο των Αρχών που προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο. Πολλές συμμορίες εξαρθρώθηκαν και διαλύθηκαν, όπως οι «Kolonos hooligans» και οι «Strassenbande» ενώ άλλες δημιουργήθηκαν παράλληλα. Κάποιες έχουν όνομα και κάποιες όχι. Ξεπετιούνται σαν τα μανιτάρια.
Τι είναι αυτό όμως που βγάζει τον ανήλικο στην παρανομία και τον κάνει αδίστακτο; Είναι η εξουσία που νιώθει μέσα σε μια αγέλη; Είναι η ανάγκη για επίδειξη δύναμης; Είναι ο εύκολος τρόπος απόκτησης χρημάτων έπειτα από μια ληστεία; Ποιος ο ρόλος της οικογένειας ,του σχολείου και της Πολιτείας; Ποιος ο ρόλος των social media όπου οι 12χρονοι και 13χρονοι παραβάτες προβάλλουν τις πράξεις τους; Mπορεί η καταστολή και ο σωφρονισμός να δώσει λύση ;Τι δεν πάει τελικά καλά και που οδηγούμαστε;
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης , Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης, Νίκος Χριστοφάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου