Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 27, 2023

Παιδικό Τραύμα: Συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας των ενηλίκων – Διαφορά στις γυναίκες και στους άνδρες



Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την κακοποίηση, οι άνδρες από την παραμέληση. Νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται διαφορετικά από το παιδικό τραύμα: οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το παιδικό συναισθηματικό τραύμα και τη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο από την παιδική συναισθηματική και σωματική παραμέληση



Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Thanavadee Prachason (από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία) δήλωσε: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκθεση σε κακομεταχείριση στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών συμπτωμάτων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, η έκθεση σε εμπειρίες συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων ψυχιατρικών συμπτωμάτων ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αντίθετα, το ιστορικό συναισθηματικής ή σωματικής παραμέλησης στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών συμπτωμάτων περισσότερο στους άνδρες”. Η εργασία αυτή, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Παρίσι, είναι η πρώτη συστηματική έρευνα που συνδέει τις επιδράσεις της παιδικής ηλικίας και της παραμέλησης ανάλογα με το φύλο με τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας. Διεθνής ομάδα από την Ολλανδία, την Τουρκία, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ανέλυσε δεδομένα από 791 εθελοντές σχετικά με τραύματα στην παιδική τους ηλικία. Εξετάστηκαν επίσης για τρέχοντα ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως, φοβίες, άγχος, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαπροσωπική ευαισθησία και άλλα συμπτώματα.

Οι ερευνητές ήταν στη συνέχεια σε θέση να συσχετίσουν το είδος του παιδικού τραύματος με τα συμπτώματα που εμφάνιζαν ως ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με υψηλή βαθμολογία για το παιδικό τραύμα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχιατρικά συμπτώματα ως ενήλικες. Η ανάλυση έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επηρεάζονταν από την παιδική συναισθηματική κακοποίηση, αλλά ότι η συσχέτιση αυτή ήταν περίπου διπλάσια στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. “Οι γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία είχαν περισσότερα μεταγενέστερα συμπτώματα από εκείνες που δεν είχαν υποστεί, αλλά αυτό το μοτίβο δεν βρέθηκε στους άνδρες. Αντίθετα, η παιδική παραμέληση, τόσο η σωματική όσο και η συναισθηματική, συνδέθηκε με μεταγενέστερα ψυχιατρικά συμπτώματα στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες

Ο Δρ Prachason δήλωσε: “Η σωματική παραμέληση μπορεί να περιλαμβάνει εμπειρίες που δεν είχαν αρκετό φαγητό, που φορούσαν βρώμικα ρούχα, που δεν τους φρόντιζαν και που δεν τους πήγαιναν στον γιατρό όταν το άτομο μεγάλωνε. Η συναισθηματική παραμέληση μπορεί να περιλαμβάνει παιδικές εμπειρίες όπως το να μην αισθάνεται κανείς ότι αγαπιέται ή ότι είναι σημαντικός και ότι δεν αισθάνεται κοντά στην οικογένεια”.



Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Sinan Guloksuz (Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ) πρόσθεσε: “Το παιδικό τραύμα είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν ακριβή στατιστικά στοιχεία, αλλά μια συστηματική ανασκόπηση εκτιμά ότι έως και το 50% των παιδιών παγκοσμίως είχαν υποστεί τραύμα το προηγούμενο έτος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το παιδικό τραύμα συμβάλλει σε ποικίλα προβλήματα ψυχικής υγείας και εκτιμάται ότι, παγκοσμίως, περίπου το ένα τρίτο όλων των ψυχιατρικών διαταραχών σχετίζεται με το παιδικό τραύμα: το παιδικό τραύμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για ψυχικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν”. Σχολιάζοντας, ο καθηγητής Philip Gorwood, Université de Paris, Institut Psychiatrie et Neurosciences de Paris) δήλωσε: “Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, καθώς το παιδικό τραύμα έχει σαφώς αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη συντριπτική πλειονότητα των ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά με ελλιπή γνώση των ιδιαιτεροτήτων του φύλου.

Η κατανόηση του ποιες πτυχές του τραύματος είναι πιο επιζήμιες ανάλογα με το φύλο θα διευκολύνει την έρευνα σχετικά με τη διαδικασία της ανθεκτικότητας. Πολλές στρατηγικές παρέμβασης θα ωφεληθούν πράγματι από μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση”. Ο καθηγητής Gorwood είναι πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ο καθηγητής Gorwood δεν συμμετείχε στην παρούσα εργασία. Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου 2023, στο Παρίσι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου