Τα παιδιά ηρεμούν, νιώθουν ασφάλεια και χαρά όταν θηλάζουν τον αντίχειρα
ή την πιπίλα τους αλλά φτάνει κάποια στιγμή που αυτή η συνήθεια πρέπει να σταματήσει.Τα περισσότερα παιδιά σταματούν μόνα τους το πιπίλισμα του δακτύλου ή της πιπίλας σταδιακά καθώς μεγαλώνουν, εάν όμως δε συμβεί αυτό, θα πρέπει μέχρι την ηλικία των 4 ετών να αποχωριστούν αυτή τη συνήθεια, καθώς έτσι τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στα δόντια του θα μπορέσουν να αυτοδιορθωθούν.
Ποια προβλήματα σχετίζονται με τη χρήση της πιπίλας ή το θηλασμό του δακτύλου;
Ο παρατεταμένος και συχνός θηλασμός της πιπίλας και του δακτύλου μπορεί να προκαλέσουν παραμορφώσεις στα δόντια (πεταχτά δόντια), στις γνάθους αλλά και στη θέση της γλώσσας η οποία τοποθετείται μεταξύ των πάνω και κάτω δοντιών με αποτέλεσμα όταν το παιδί κλείνει το στόμα, τα δόντια να έχουν κενό μεταξύ τους (χασμοδοντία). Μεταξύ των δύο συνηθειών είναι προτιμότερη αυτή της πιπίλας, αφού μπορεί να διακοπεί πιο εύκολα από ό,τι ο θηλασμός του δακτύλου.
Πώς να αντιμετωπίσω την άρνηση του παιδιού μου να σταματήσει την πιπίλα/δάκτυλο;
Επιβράβευση και ανταμοιβή: Εξηγήστε στο παιδί με όμορφο και ευγενικό τρόπο γιατί πρέπει να σταματήσει να θηλάζει το δάκτυλο/ πιπίλα και ανταμείψτε το για τη προσπάθειά του με κάτι που του αρέσει (κάποιο μικρό δωράκι ή μια δραστηριότητα που επιθυμεί να κάνει).
Αίσθημα ασφάλειας και αποπροσανατολισμός: Τα παιδιά κάποιες φορές χρησιμοποιούν τη πιπίλα/δάκτυλο όταν νιώθουν άβολα, αγχωμένα ή απλά βαριούνται. Συνεπώς η αγκαλιά, τα χάδια και η προσοχή των γονιών τους καθώς και κάποια δραστηριότητα που θα τα απασχολήσει ευχάριστα θα βοηθήσουν στη μείωση της συνήθειας. Επίσης καλή ιδέα είναι η αντικατάσταση αυτής της συνήθειας με ένα αρκουδάκι/ παιχνίδι.
Γίνετε δημιουργικοί: Χρησιμοποιήστε κάποιο τέχνασμα που θα σας βοηθήσει, για παράδειγμα δέστε την πιπίλα σε μπαλόνια και αφήστε την να “πετάξει” ψηλά για τη νεράιδα των δοντιών. Όταν η νεράιδα τη λάβει θα αφήσει ένα δώρο στο παιδί που κατάφερε να την “αποχαιρετήσει”. Ένας άλλος τρόπος είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο προσπαθειών του παιδιού, σημειώνοντας κάθε μέρα που κατάφερε το παιδί να κρατήσει μακριά την πιπίλα/δάκτυλο και παράλληλα επιβραβεύστε το!
Διαβάστε μαζί με το παιδί σχετικά βιβλία: Κάποια από αυτά είναι τα εξής: “Γλυκιά μου πιπίλα”, “Αντίο πιπίλα”, “Ο βασιλιάς δαχτυλένιος και το δάχτυλό μου”, “Η νεράιδα Πιπιλίνα και η πιπίλα μου”.
Απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρο: Εάν η συζήτηση με το παιδί και οι προσπάθειές σας δεν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα και η συνήθεια συνεχίζεται μετά τα 4 έτη του παιδιού, θα ήταν καλό να επισκεφθείτε τον παιδοδοντίατρο. Ο παιδοδοντίατρος θα συζητήσει με το παιδί και θα του εξηγήσει τις επιπτώσεις που έχει το πιπίλισμα του δακτύλου ή της πιπίλας στα δόντια του. Εάν χρειαστεί (μετά την ηλικία των 4-5 ετών), μπορεί να κατασκευαστεί ένα ειδικό ορθοδοντικό μηχάνημα που βοηθά τα παιδιά να απαλλαγούν από τον θηλασμό του δακτύλου/πιπίλας.
Αλεξάνδρα Μάστορα, Παιδοδοντίατρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου