Τι λένε γενετιστές και γραφολόγοι για το ντοκουμέντο από το βιβλίο παράδοσης παραλαβής στο σταθμαρχείο Λάρισας.
Μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, οι ευθύνες αλλά και τα αίτια για το δυστύχημα εξακολουθούν να αναζητούνται ενώ μεγαλώνει διαρκώς η οργή των πολιτών, οι οποίοι ζητούν την απονομή δικαιοσύνης και να μην υπάρξει συγκάλυψη της υπόθεσης.
Ο κατάλογος των υπόπτων διευρύνεται συνεχώς, καθώς πέραν του προφυλακισμένου σταθμάρχη, είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες κατηγορίες οι άλλοι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, αλλά και ο επιθεωρητής Λάρισας του ΟΣΕ.
Ωστόσο πλέον έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών και το βιβλίο παράδοσης παραλαβής που έχουν οι σταθμάρχες όταν ολοκληρώνουν τη βάρδια τους, καθώς όπως κατήγγειλε ο 59χρονος υπάρχει σβήσιμο με μπλάνκο, ενώ όπως ανέφερε παρόλο που οι συνάδελφοί του έπρεπε να φύγουν στις 23:00, εκείνοι αποχώρησαν νωρίτερα και τον άφησαν μόνο του.
«Ο κάθε σταθμάρχης μετά τη βάρδια του παραδίδει και παραλαμβάνει ο νέος και αυτή η παράδοση – παραλαβή εντυπώνεται εγγράφως στο αντίστοιχο βιβλίο και καταγράφεται η ώρα έναρξης και λήξης της προηγούμενης βάρδιας. Μετά το συμβάν η ώρα παράδοσης παραλαβής διορθώθηκε με μπλάνκο στο βιβλίο παράδοσης παραλαβής που τηρείται στο γραφείο του σταθμάρχη», ανέφερε αρχικά.
«Δεν θυμάμαι ποια είναι η πραγματική ώρα που υπογράψαμε ότι παρέλαβα. Το συγκεκριμένο βιβλίο βρίσκεται πάντα ανοιχτό στο γραφείο του σταθμάρχη, τοποθετημένο σε ένα ράφι και διαπίστωσα μετά το συμβάν ότι ήταν διορθωμένη η ώρα. Η πραγματική ώρα αναχώρησης του παλιού σταθμάρχη είναι περί τις 22:20 και του νέου 22:10», συμπλήρωσε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης.
Το βιβλίο πλέον βρίσκεται στο γραφείο της ανακρίτριας που χειρίζεται την τραγωδία στα Τέμπη και θα κληθούν γενετιστές και γραφολόγοι να διαπιστώσουν ποιος από όσους βρέθηκαν το βράδυ του δυστυχήματος στο σταθμαρχείο Λάρισας αλλοίωσε τα στοιχεία και τι σκοπό είχε.
Όπως φαίνεται πάντως στο έγγραφο η ώρα παράδοσης είναι 22:30 και είναι υπογραμμισμένη ενώ θα έπρεπε να είναι 23:00.
Πως μπορεί να εξακριβωθεί με DNA
Το ποιο ήταν το πρόσωπο που όπως καταγγέλλεται παρενέβη στο βιβλίο παράδοσης παραλαβής μπορεί να εξακριβωθεί με εξέταση DNA. «Όταν πιάσουμε ένα στυλό και ακουμπήσουμε το χέρι μας πάνω σε ένα χαρτί για να γράψουμε, δεν έχουμε μία απλή επαφή. Έχουμε πίεση και τριβή. Άρα αφήνουμε μεγάλη ποσότητα γενετικού υλικό» διευκρινίζει μιλώντας στον Alpha γενετιστής Γ. Φιτσιάλος.
Στη συνέχεια οι γενετιστές και τα εγκληματολογικά εργαστήρια κάνουν σάρωση του γενετικού υλικού που υπάρχει στην επιφάνεια και ταυτοποιούνται τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή κι έχουν γράψει πάνω στο έγγραφο.
Τι λένε γραφολόγοι
Ωστόσο και οι γραφολόγοι μπορούν να αναλύσουν και να εντοπίσουν τι βρίσκεται κάτω από το μπλάνκο. Σύμφωνα με τον ειδικό γραφολόγο Μ. Περτζινάκη, που μίλησε στον Alpha, υπάρχουν δύο τρόποι για να συμβεί αυτό.
Ο πρώτος τρόπος είναι ο λεγόμενος καταστρεπτικός δηλαδή η αφαίρεση του μπλάνκο, είτε με νυστέρι, μία διαδικασία απόξυνσης, είτε μέσω μίας διαδικασίας διάλυσης μέσω ενός ειδικού διαλυτικού.
Ο δεύτερος τρόπος είναι ο λεγόμενος οπτικός και αποτελείται από έναν συνδυασμό φωτισμού, ο οποίος διαπερνά κάθετα το έγγραφο και με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος οπτικής φασματοσκοπικής ανάλυσης, δηλαδή ένα μηχάνημα, το οποίο μπορεί να παράγει φως, ούτως ώστε ο συνδυασμός αυτός να επιτρέψει να φανεί τι υπάρχει κάτω από το μπλάνκο.
Από την πλευρά της η δικαστική γραφολόγος Γ. Δασκαλοπούλου υπογράμμισε πως: «Είναι η ταυτότητά μας η γραφή, οπότε μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιος έχει γράψει ένα έγγραφο και αν είναι ο ίδιος ή αν είχε κάποιο τρίτο πρόσωπο είχε γράψει αντί για αυτόν. Όλα αυτά φαίνονται και τα δομικά στοιχεία της γραφής και ουσιαστικά σημεία που μπορεί να αφορούν το γήρας, την κούραση, την κόπωση ή την ψυχική κατάσταση που είμαστε εκείνη τη στιγμή».
Νωρίτερα, μιλώντας στο TLIVE η κυρία Δασκαλοπούλου είχε αναφέρει ότι από το μπλάνκο θα μπορούσαν να αντληθούν και άλλα στοιχεία όπως αν χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος στυλογράφος σε όλο το έγγραφο ή η πίεση που είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, καθώς σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική και μοναδική.
Οι διαφορετικοί αριθμοί
Ακόμα είχε προτείνει να κατασχεθούν και προγενέστερα έγγραφα από το συγκεκριμένο βιβλίο ώστε «να διαπιστωθεί πώς αυτοί οι άνθρωποι συνήθιζαν και στο χώρο να γράφουν την ώρα. Με μεγάλα γράμματα, με μικρά σε σχέση με το κείμενο; Πλάγια; Όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο».
Μάλιστα όπως είπε από το περιορισμένο υλικό που διέκρινε φαίνεται ότι το ένα γράμμα 2 με το άλλο φαίνονται διαφορετικά σαν κάποιος να το έχει κάνει σε δύο χρόνους και «υπάρχει διαφορετικότητα ως προς το στρογγυλό μέρος του 2, έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική κάθετη και οριζόντια γραμμή, η υπό κρίση γραμμή είναι κυματιστή, ενώ εδώ εμφανίζεται ευθεία».
Ακόμα ανέφερε πως και το 1 και το 4 αλλά και το 3 έχουν διαφορές με την υπό κρίση γραφή, αλλά και το 0 καθώς εμφανίζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Τέλος όπως είπε θα πρέπει να ληφθεί γραφικό υλικό από όλους τους εμπλεκόμενους και όσους πέρασαν από το σταθμαρχείο Λάρισας το βράδυ του δυστυχήματος για να γίνει σύγκριση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου