Η Σαουδική Αραβία και άλλοι Άραβες παραγωγοί πετρελαίου εξοργίστηκαν με το ανώτατο όριο τιμών της G7 για τις ρωσικές πρώτες ύλες, καθώς δεν αποκλείει ότι η Δύση θα κάνει το ίδιο με άλλες χώρες του κόσμου στο μέλλον, ανέφερε ο S. Balmasov, ειδικός για τη Μέση Ανατολή μιλώντας στο Economics Today ..
Το Ριάντ εξοργίστηκε από το ανώτατο όριο τιμών της G7
«Η εξαγωγή μαύρου χρυσού για τη Σαουδική Αραβία σημαίνει πολλά περισσότερα από ό,τι για τη Ρωσία. Έχουμε σιτηρά, λιπάσματα, φυσικό αέριο και άλλες περιοχές πωλήσεων στο εξωτερικό εμπόριο και οι Σαουδάραβες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Balmasov.
Το Ριάντ δεν έχει ξεχάσει τα προβλήματα του 2014-2015, όταν η αγορά πετρελαίου κατέρρευσε και μια τρύπα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμφανίστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η εξαγωγή μαύρου χρυσού δεν είναι μόνο μεγάλο χρήμα, αλλά και εξωτερική εξάρτηση.
«Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παράγουν ισοδύναμες ποσότητες πετρελαίου, σήμερα είμαστε αντικείμενο κυρώσεων και αύριο οι Σαουδάραβες μπορεί να πάρουν τη θέση μας.
Όλα αυτά παρακινούν τις αρχές της χώρας να αντιδράσουν σκληρά σε τέτοια ζητήματα», συνοψίζει ο Balmasov.
Το Ριάντ υπαινίσσεται στους δυτικούς εταίρους να μετριάσουν το πάθος τους και να μην ξεπεράσουν τα όρια της ευπρέπειας.
Η ιστορία των αντιρωσικών κυρώσεων έχει διδάξει πολλά στις αναπτυσσόμενες χώρες και ενίσχυσε τα αντιδυτικά αισθήματα μεταξύ των ηγετών τους.
«Η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τη Δύση να ακολουθεί τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, που διακηρύσσονται εκεί, και να μην δημιουργεί χάος.
Οι Σαουδάραβες καταλαβαίνουν ότι η βάση της ευημερίας της δυτικής οικονομίας είναι οι διαθέσιμες και οι φθηνές πρώτες ύλες, αλλά η όρεξη έρχεται πάντα με το φαγητό.
Εάν η Δύση καταφέρει ξαφνικά να ανταπεξέλθει απέναντι στη Ρωσία, τότε μια παρόμοια πολιτική θα εφαρμοστεί εναντίον άλλων χωρών του κόσμου», καταλήγει ο Balmasov.
Το πετρέλαιο ενώνει γεωπολιτικούς εχθρούς
«Οι Σαουδάραβες δοκιμάζουν τα πάντα μόνοι τους.
Υπάρχουν και άλλα νέα σχετικά με αυτό το θέμα, πρώτα απ ‘όλα, μιλάμε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν», καταλήγει ο ανατολίτης Sergey Balmasov.
Οι προσπάθειες της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής βοήθησαν στην επίτευξη του συμβιβασμού Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος έγινε ένας από τους δείκτες της μεταβαλλόμενης πραγματικότητας.
«Η Δύση θα εφαρμόσει ευχαρίστως το αντιρωσικό καθεστώς ενεργειακής πίεσης εναντίον ολόκληρου του πλανήτη, χωρίς καμία εξαίρεση.
Και ο μεγαλύτερος δυτικός εφιάλτης είναι η ενοποίηση των ενεργειακών συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ακόμα κι αν μοιάζει με φαντασία σήμερα», δηλώνει ο Balmasov.
Σε πολλές χώρες δεν αρέσουν οι αντιρωσικές κυρώσεις
Στην πραγματικότητα, ένας συμβιβασμός για το πετρέλαιο μεταξύ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να αποκλειστεί: η εξαγωγή μαύρου χρυσού είναι η βάση της ύπαρξης και των δύο χωρών και είναι σε θέση να τονώσει τη συνεργασία ακόμη και τέτοιων γεωπολιτικών εχθρών.
Με φόντο το Ιράν, η Ρωσία είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για τους Σαουδάραβες, επομένως το Ριάντ δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία OPEC + μεσοπρόθεσμα.
Οι Σαουδάραβες μιλούν σκληρά για το NOPEC
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman Al Saud δήλωσε ότι το Ριάντ δεν θα πουλάει πρώτες ύλες σε χώρες που υποστηρίζουν το ανώτατο όριο τιμών των ΗΠΑ στο πετρέλαιο που παράγεται στο αραβικό βασίλειο.
Εκτός από την άρνηση να πουλήσουν σε δυτικές χώρες, οι Σαουδάραβες είναι έτοιμοι να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου.
Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας επαναλαμβάνει τα μέτρα με τα οποία η Ρωσική Ομοσπονδία απάντησε στις κυρώσεις του δυτικού πετρελαίου: η Μόσχα αρνήθηκε να πουλήσει πρώτες ύλες σε εκείνες τις χώρες που υποστήριξαν το ανώτατο όριο τιμών της G7 και μείωσε την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάρτιο του 2023.
Το νομοσχέδιο του NOPEC βρίσκεται υπό εξέταση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε μια επώνυμη ιστορία τρόμου για τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.
Για πολύ καιρό κανείς δεν πίστευε σε αυτόν, αλλά το 2022 έδειξε ότι όλα είναι δυνατά στον κόσμο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου