Επειδή η παγκόσμια ζήτηση είναι υψηλή για εξωτικά ζώα, είτε ως είδη πολυτελείας είτε για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική, αυτό το παράνομο εμπόριο προσελκύει διεθνή δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.
Ενώ στον χαρακτήρα και την κλίμακα του αυτό το εμπόριο μοιάζει με άλλους τύπους παγκόσμιων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως εμπορία ναρκωτικών, ανθρώπων, πυροβόλων όπλων και παραποιημένων προϊόντων, ωφελείται ωστόσο από χαμηλότερα επίπεδα ευαισθητοποίησης, χαμηλότερους κινδύνους εντοπισμού και χαμηλότερα επίπεδα κυρώσεων. Η Ευρώπη είναι μια βασική αγορά για εξωτικά ζώα, όπως τουκάν, παπαγάλους, αράχνες και κροκόδειλους, για παράδειγμα, από την Κεντρική και Νότια Αμερική, και αυτά τα ζώα συχνά σημαίνουν πολύ υψηλά κέρδη για τους εγκληματίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα που παράγονται από τη διακίνηση απειλούμενων ειδών υπολογίζονται σε πάνω από 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η ΕΕ αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης για το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, ιδίως μεταξύ Αφρικής και Ασίας.
Λεσουέρ: Μια τίγρης μπορεί να φτάσει τα 5.000 ευρώ
«Το παράνομο εμπόριο ζώων είναι μια «χρυσή» βιομηχανία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τιγράκι όπως και άλλα ζώα μπορεί να έρχονται στην Ελλάδα από τα Σκόπια ή από άλλες γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα η τιμή πώλησης της τίγρης μπορεί να φτάσει τα 4.000 – 5.000 ευρώ. Παράνομα κυκλώματα δρουν διεθνώς. Το κέρδος είναι τεράστιο» δηλώνει στο enikos.gr ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ.
Ένα πουλί που αγοράζεται 10 ευρώ στην Βραζιλία πωλείται 1.500 ευρώ στην Ευρώπη
Ένα πουλί, όπως ένα Ara Macaw, που αγοράστηκε για περίπου 10 ευρώ στο τροπικό δάσος της Βραζιλίας, έχει αξία μεταπώλησης 1.500 ευρώ στην Ευρώπη. Τα ζώα διακινούνται συχνά ως αυγά και νεογνά, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται λαθραία από ανθρώπους ταχυμεταφορείς μέσω διεθνών αεροδρομίων σε όλη την ΕΕ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, διακινούνται επίσης με πλοίο μέσω θαλάσσιων λιμένων στη Νοτιοδυτική Ευρώπη, πριν διανεμηθούν οδικώς σε ολόκληρη την ΕΕ. Δυστυχώς, το 90% των ζώων που διακινούνται δεν επιβιώνουν.
ΑΝΙΜΑ: Μας έχουν φέρει πτηνά και κροκόδειλους
Η Μαρία Γανωτή, που είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, περιγράφει πως στο παρελθόν έχουν φέρει στις εγκαταστάσεις τους κροκόδειλους, φίδια, δύο πτηνά και κοάτι, που έφτασαν στην χώρα μας μέσω αυτών των κυκλωμάτων.
«Γνωρίζουμε ότι τα ζώα εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα – φίδια, τίγρεις… Αυτά συνήθως προέρχονται από σημεία εισόδου όπως η Τουρκία ή η Κύπρος, αλλά η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται πύλη εισόδου για την υπόλοιπη Ευρώπη» σημειώνει, ενώ επισημαίνει πως αρκετές φορές στον Σχιστό έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις παράνομου εμπορίου.
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας: Δεν υπάρχει κουλτούρα προστασίας των ζώων
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Ευάγγελος Παλαιοδήμος δήλωσε στο enikos.gr, «το πρόσφατο περιστατικό της παράνομης διακίνησης κατοχής και εγκατάλειψης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό ζωολογικό Πάρκο μιας μικρής λευκής τίγρης μας εξοργίζει όλους. Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των αγρίων και εξωτικών ζώων, συνδέεται με το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα».
«Την ίδια στιγμή που η αναφερόμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών στην ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το 2017 πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 ετήσιες κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ» προσθέτει.
«Ωστόσο στην χώρα μας απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, η υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών έχει συμβάλει στον περιορισμό των ελέγχων και στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας των ζώων είτε αφορούν την άγρια ζωή είτε τα ζώα συντροφιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι κατά την περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ δεν προβλέπεται ως αρμοδιότητα και η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιο Καμίνη και την ανεξάρτητη βουλευτή κ. Αγγελική Αδαμοπούλου» σημειώνει.
«Η πραγματική προστασία των ζώων δεν επιτυγχάνεται όμως με εύηχα συνθήματα και επικοινωνιακή διαχείριση. Επιτυγχάνεται, αντίθετα, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει» καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου