Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 02, 2023

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ;

 



Ο ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

Μετάφραση: Απολλόδωρος

ÉTIENNE DE LA BOÉTIE

Ο Étienne de La Boétie ήταν Γάλλος νομικός, ποιητής και πολιτικός θεωρητικός, ο οποίος έμεινε περισσότερο γνωστός ως το θέμα του δοκιμίου του Μιχαήλ ντε Μοντέν “Περί φιλίας” και για το δικό του δοκίμιο “Ο λόγος περί εθελοντικής δουλείας”.

Ο Montaigne γράφει ότι για πρώτη φορά άκουσε ότι ο La Boétie ήταν ο συγγραφέας του “Discorse” και ότι αυτή ήταν η αρχή μιας φιλίας “την οποία στη συνέχεια βελτιώσαμε και διατηρήσαμε, για όσο καιρό ο Θεός είχε την ευχαρίστηση να μας συνεχίσει μαζί, τόσο τέλεια, απαραβίαστη και ολοκληρωμένη, ώστε σίγουρα κάτι παρόμοιο δύσκολα μπορεί να βρεθεί στην ιστορία, και μεταξύ των ανθρώπων αυτής της εποχής, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ούτε ίχνος οποιουδήποτε τέτοιου πράγματος σε χρήση”.



Ο La Boétie αναγνωρίζει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι τύραννοι εξασφαλίζουν τη συνεργασία των καταπιεσμένων.

Είναι αλήθεια ότι στην αρχή οι άνθρωποι υποτάσσονται υπό τον καταναγκασμό και με τη βία- αλλά όσοι έρχονται μετά από αυτούς υπακούουν χωρίς τύψεις και εκτελούν πρόθυμα ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί τους επειδή έπρεπε.



Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που γεννιούνται κάτω από το ζυγό και στη συνέχεια τρέφονται και ανατρέφονται στη δουλεία αρκούνται, χωρίς περαιτέρω προσπάθεια, να ζουν στη γενέτειρά τους, χωρίς να γνωρίζουν οποιαδήποτε άλλη κατάσταση ή δικαίωμα και θεωρώντας ως απολύτως φυσική την κατάσταση στην οποία γεννήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου