Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 06, 2023

Νέα εποχή για το ΚΥΤ της Μόριας: Σε τι μετατρέπεται και ποια έργα σχεδιάζονται στο σημείο


 Μια περιοχή που, τη δεκαετία του 2010 έγινε παγκόσμια γνωστή από το «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) προσφύγων και προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια προορίζεται πλέον για άλλη χρήση, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των νέων.

Στον χώρο του πρώην ΚΥΤ Μόριας έκτασης 55 στρεμμάτων, όπου κατά 80% ανήκει πλέον στο Δήμο Μυτιλήνης και κατά 20% στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα κατασκευαστούν δύο σχολικές μονάδες, όπου θα στεγάσουν το Μουσικό και το Ειδικό Σχολείο του δήμου, ενώ στο ίδιο χώρο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει φοιτητική εστία. Ο δήμος Μυτιλήνης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του πρώην ΚΥΤ της Μόριας, μετά και την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς και αποκατάστασης, κόστους 550.000 ευρώ, από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας με πόρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Την εξέλιξη ανακοίνωσαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και μέλη της κυβέρνησης. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ευάγγελος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου “για την απόδοση του ΚΥΤ στους πολίτες” και ο δήμαρχος Μυτιλήνης ανακοίνωσε ότι «οι άλλες δομές έχουν κλείσει, όπως το ΠΙΚΠΑ θα αξιοποιηθεί για κατασκηνώσεις του Δήμου και τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους.


Το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ αποκαταστάθηκε και βρισκόμαστε στο στάδιο μελετών όπου θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Αφήνουμε πλέον πίσω το μεταναστευτικό ζήτημα και απομένει η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι». Η περιοχή «πέρασε» πρώτα από το τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο ολοκλήρωσε έρευνα για την επικινδυνότητα των αποβλήτων, από την προηγούμενη χρήση της περιοχής και όπως είχε ανακοινωθεί μετά από τις μετρήσεις που έγιναν, το έδαφος και τα νερά είναι καθαρά, δεν έχουν επικίνδυνα φορτία χημικών στοιχείων. Αυτό ήταν που άνοιξε και το δρόμο για να ξεκινήσει η αποκατάσταση της περιοχής.


Τη δεκαετία του 2010 το χωριό έγινε παγκόσμια γνωστό από το «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) προσφύγων που εγκαταστάθηκε εκεί, έχοντας υποδομές για τη φιλοξενία 2.330 ατόμων. Το 2018 πάνω από 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον πρώην στρατόπεδο, διαμένοντας σε ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια και σκηνές υπό συνθήκες που επικρίνονται ευρέως ότι δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα. Εξεγέρσεις, επεισόδια μεταξύ εθνοτικών ομάδων μεταναστών, συμπλοκές με χρήση μαχαιριών, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν θανάσιμες και απόπειρες αυτοκτονίας έχουν καταγραφεί από τον ελληνικό και τον διεθνή τύπο λόγω των συνθηκών διαβίωσης. Καταστροφές από συνεχόμενες πυρκαγιές προκλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020.Η φωτιά προκλήθηκε από μετανάστες του καταυλισμού ως αντίδραση κατά των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του COVID-19. Οι καταστροφές καλύφθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου