Η εγκληματική οργάνωση δρούσε πανελλαδικά και σχεδόν σε καθημερινή βάση, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή και χαρακτηρίζεται από μεγάλη εξοικείωση τόσο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο όσο και στη λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων, καταφέρνοντας αφενός να πείθουν τους παθόντες με διάφορα προσχήματα να τους γνωστοποιούν σημαντικά στοιχεία όπως usernames, passwords, OTPs και αφετέρου να ξεπερνούν τα διάφορα επίπεδα ασφαλείας των τραπεζικών συστημάτων ενώ καθημερινά πραγματοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις σε υποψήφια θύματα, κυρίως εταιρείες, επιχειρήσεις, ξενοδοχείο, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α. μέχρι να επιτύχουν το σκοπό τους, έχοντας δημιουργήσει εκ των προτέρων λίστα με υποψήφια θύματα.
Στους περισσότερους πολίτες χρησιμοποιούσαν το όνομα… Παπαδόπουλος, ενώ γυναίκα από την Ηλεία φέρεται να είναι ανάμεσα στους κατηγορουμένους, είχαν ενδιάμεσο ρόλο, διαθέτοντας τον τραπεζικό της λογαριασμό για να μην δίνουν στόχο οι εγκέφαλοι αυτής της υπόθεσης.
Οι απάτες στην Ηλεία
Η λογίστρια μεγάλης εταιρείας με έδρα τον Πύργο ήταν ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης. Της απέσπασαν 7.860 ευρώ στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 τα οποία οι δράστες μετέφεραν σε 10 εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της υπόθεσης που επικαλείται η ιστοσελίδα, patrisnews.com επικοινώνησαν μαζί της από το επιχειρησιακό κέντρο στο Ζευγολατιό χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική σύνδεση 694……. Ο δράστης της συστήθηκε ως Παπαδόπουλος Νίκος και προσποιήθηκε ότι ήθελε να εξοφλήσει οφειλή προς την γνωστή εταιρεία. Στην πραγματικότητα “ψάρευαν” τα στοιχεία της τράπεζας της εταιρείας. Οι δράστες απέστειλαν αρχικά ηλεκτρονικό μήνυμα από την ηλεκτρονική διεύθυνση t…..@gmail.com με περιεχόμενο τον υπερσύνδεσμο που μετέφερε σε διαδικτυακό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό μεγάλης τράπεζας στην οποία διατηρούσε λογαριασμό η εταιρεία. Για την υπόθεση είχε σχηματιστεί ήδη δικογραφία μετά από καταγγελία που είχε γίνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.
Οι χάκερ εξαπάτησαν και εκδοτική εταιρεία με έδρα τον Πύργο Ηλείας από την οποία απέσπασαν 2.710 ευρώ τα οποία μετέφεραν από τον εταιρικό λογαριασμό. Ο δράστης προσποιήθηκε ότι θα κατατεθούν χρήματα στον λογαριασμό της εταιρείας και στη συνέχεια απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα με περιεχόμενο έναν fake υπερσύνδεσμο. Η απάτη διαπράχθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023 και τα χρήματα μπήκαν σε λογαριασμό του μεσάζοντα που είχαν ορίσει. Αμέσως μετά τη μεταφορά πραγματοποιήθηκε η ανάληψη από ΑΤΜ του ποσού.
Οι απάτες στην Πάτρα
Οι Ρομά χάκερ στοχοποίησαν και πολίτες στην Πάτρα αρπάζοντας από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χιλιάδες ευρώ.
Μόνο από ένα πολίτη κατάφεραν να αποσπάσουν 23.600 ευρώ κάνοντας τρεις μεταφορές από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε άλλους λογαριασμούς ενώ μόλις έγιναν οι μεταφορές άρχισαν να κάνουν αναλήψεις από ATM στο Μενίδι.
Στις 8 Μαρτίου απέσπασαν το ποσό των 15.593 ευρώ από πολίτη κάνοντας πέντε μεταφορές από το λογαριασμό του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 οι δράστες στοχοποίησαν μια γυναίκα στην Πάτρα και όπως αναφέρεται με ψευδή προσχήματα την έπεισαν να τους γνωστοποιήσει τα στοιχεία του λογαριασμού της και απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 670 ευρώ. Ο δράστης της συστήθηκε ως Παπαδόπουλος Γεώργιος και η μεταφορά των χρημάτων από τον λογαριασμό της γυναίκας έγινε σε λογαριασμό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου