1. Η Επανάσταση προετοιμαζόταν για χρόνια στα κρυφά σχολειά
Αλήθεια: Δεν υπήρξε ούτε ένα κρυφό σχολειό, αλλά εκατοντάδες φανερά, επίσημα ελληνικά σχολεία, ιδρυθέντα από την ιδιωτική πρωτοβουλία Ελλήνων και την Εκκλησία. Η δε Επανάσταση προετοιμάστηκε από τη Φιλική Εταιρεία και εκτελέστηκε από αγρότες, εμπόρους, εφοπλιστές, ναυτικούς, παπάδες, φιλέλληνες, κλεφταρματολούς, μικροεπαγγελματίες, διαφωτιστές κλπ.
2. Ο Γερμανός, δεσπότης των Παλαιών Πατρών, ευλόγησε επαναστάτες την 25η Μαρτίου 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας
Αλήθεια: Ο δεσπότης, σύμφωνα και με τ΄ απομνημονεύματά του, ευλόγησε επαναστάτες τον ερχόμενο μήνα στην Πάτρα.
3. Η Επανάσταση ξεκίνησε 25 Μαρτίου του 1821 στο Μοριά και τη Ρούμελη
Αλήθεια: Η Επανάσταση ξεκίνησε 22 Φεβρουαρίου στη Μολδοβλαχία, σχεδιασμένη ως παμβαλκανική αντιοθωμανική εξέγερση στη γραμμή του Ρήγα:
«Βουλγάροι κι Αρβανίτες, και Σέρβοι και Ρωμιοί // Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή // Για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί».
4. Η πρώτη επαναστατική προκήρυξη του Υψηλάντη, με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» δείχνει ότι η ορθόδοξη εκκλησία προηγούνταν στη σκέψη των αγωνιστών
Αλήθεια: Η προκήρυξη μιλάει για «πίστη» και «θεία πρόνοια», πάνω στη γραμμή των τεκτόνων, δεν λέει λέξη για την εκκλησία.
5. Ο σταυρός δέσποζε σε όλες τις πρώτες επαναστατικές σημαίες
Αλήθεια: Ο σταυρός σε άλλες υπήρχε, σε άλλες δεν υπήρχε και σε άλλες συνυπήρχε με ποικίλες παραστάσεις (νεκροκεφαλές, αναγεννώμενους φοίνικες, άλλα πουλιά, άγκυρες, αρχαίους θεούς, βέλη, αστέρια, φίδια, αρχαία ή νεότερα ρητά κλπ).
6. Η ορθόδοξη εκκλησία υποστήριξε εξ αρχής την Επανάσταση
Αλήθεια: Ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και η σχετική Σύνοδος αφόρισαν εξαρχής τον Υψηλάντη, το Σούτσο και όλους τους Φιλικούς, όπως είχαν αφορίσει παλιότερα συλλήβδην του κλέφτες του Μοριά, το Ρήγα Βελεστινλή (που, επιπλέον, τον βαφτίσανε και εξουδετερώσανε ως «Φεραίο») και τόσους άλλους.
7. Ο σουλτάνος κρέμασε τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ ως αντίποινα για την Επανάσταση
Αλήθεια: Τον κρέμασε ως ανίκανο οθωμανό κρατικό υπάλληλο, που δεν μπόρεσε να σταματήσει την Επανάσταση.
8. Η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα
Αλήθεια: Το γαλάζιο και το άσπρο είναι τα χρώματα της Βαυαρίας, απ΄ όπου προερχόταν ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς του φρέσκου κράτους.
9. Στην ορθόδοξη εκκλησία οφείλεται η επιβίωση της ελληνικής γλώσσας και συνείδησης
Αλήθεια: Η μεν γλώσσα διατηρήθηκε και εξελίχτηκε προφορικά, ενώ η ορθόδοξη εκκλησία διατήρησε γραπτή μια αραχνιασμένη, ακατανόητη και γλυκερή εκδοχή της, η δε νεοελληνική συνείδηση δημιουργήθηκε από τους διαφωτιστές, κόντρα στην εκκλησία, που απεχθανόταν λέξεις Έλληνας, Ελλάδα, ελληνικός κλπ.
10. Η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου συμβολίζει την παντοτινή συμπόρευση κοσμικής Ελλάδας – ορθόδοξης εκκλησίας
Αλήθεια: Μέχρι το 1838 εθνική γιορτή της Ελλάδας ήταν η Πρωτοχρονιά (γιατί την 1.1.1822 είχε ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα), ενώ η 25η Μαρτίου θεσπίστηκε μόλις το 1838, επικυρώνοντας την εκκλησιαστική κυριαρχία στο νέο κράτος και την έναρξη ισχύος των παραπάνω μύθων (οι οποίοι, όπως όλοι βλέπουμε μέχρι σήμερα, είναι άκρως πετυχημένοι).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου