Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 02, 2023

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΓΚΟ συναλλαγών κι από τις 25 που κατέρρευσαν το 2008...

 

Οι τρεις αμερικανικές τράπεζες First Republic Bank, Silicon Valley Bank και Signature Bank που έχουν πτωχεύσει μέχρι στιγμής φέτος, είχαν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από τις συνολικά 25 που κατέρρευσαν το 2008 στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια δημοσίευμα της Daily Mail.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 1η Μαΐου, ότι έκλεισαν την First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, καθιστώντας την, την τρίτη μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που κατέρρευσε τους τελευταίους δύο μήνες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και Signature Bank τον Μάρτιο.



Οι τρεις τράπεζες είχαν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 532 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία - σύμφωνα με τους New York Times και όταν προσαρμόστηκαν για τον πληθωρισμό - είναι περισσότερα από τα 526 δισεκατομμύρια δολάρια που κατείχαν όλες οι τράπεζες των ΗΠΑ, συνολικά 25, που κατέρρευσαν το 2008 στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η First Republic είχε περίπου 213 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και, στο τέλος του περασμένου έτους, η Federal Reserve την κατέταξε 14η σε μέγεθος μεταξύ των εμπορικών τραπεζών των ΗΠΑ.

Η Silicon Valley Bank, είχε συνολικά περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Signature bank είχε 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό ενεργητικό των τριών τραπεζών έφθανε στο εξωπραγματικό ποσό των 532 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ και οι τρεις ήταν μικρότερες από την Washington Mutual - τη μεγαλύτερη ένωση αποταμιεύσεων και δανείων της Αμερικής το 2008 πριν από την κατάρρευσή της, η οποία είχε περιουσιακά στοιχεία 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων - τα άλλα 24 που κατέρρευσαν την ίδια χρονιά είχαν συνολικά 94 δισεκατομμύρια δολάρια, συνολικά δηλαδή 524 δισεκατομμύρια δολάρια.



Στην πραγματικότητα, η κατάρρευση της First Republic είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία στην ιστορία των ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Washington Mutual. Όπως η Washington Mutual πριν από 15 χρόνια, η First Republic εξαγοράστηκε σήμερα από την JPMorgan Chase.

Χάρη εν μέρει στους αυστηρότερους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ στον απόηχο της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, λιγότερες τράπεζες έχουν υποχωρήσει.

Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν υποχωρήσει στην αξία των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, ασκώντας πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δυσκολεύοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν τους καταθέτες εάν αποφασίσουν ότι θέλουν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Οι καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο οδήγησαν σε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας, καθώς οι ανήσυχοι επενδυτές αναζήτησαν σημάδια αδυναμίας στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας Credit Suisse έγινε το θύμα υψηλότερου προφίλ στον κόσμο των τραπεζών, όταν πιέστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές να αποδεχτεί την εξαγορά από την αντίπαλό του, UBS.



Για να αποφευχθεί μια ακόμη τραπεζική κατάρρευση, οι αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με 11 μεγάλες τράπεζες τον Μάρτιο για να επεκτείνουν ένα σωσίβιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republic.

Αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής, η First Republic είχε αξία μόνο 654 εκατομμύρια δολάρια, από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του έτους και τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά της τον Νοέμβριο του 2021.

Με την πρώτη ματιά, η First Republic φαινόταν να είναι σε καλή θέση, καθώς ήταν γνωστό ότι είχε μια πλούσια πελατεία που κατέθεσε μεγάλα ποσά.

Ωστόσο, η σειρά των τραπεζικών αθετήσεων συντάραξε τους πελάτες, και η πλειονότητα των δανείων της First Republic ήταν στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, τα οποία έχουν χάσει την αξία τους λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων.



Οι παρατηρητές παρακολουθούν στενά για τυχόν ευρύτερες επιπτώσεις της κατάρρευσης του τελευταίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και οι ειδικοί έχουν κινηθεί για να αμβλύνουν τους φόβους της μετάδοσης.

«Η First Republic αναγνωρίστηκε ως προβληματική τράπεζα ήδη από τα μέσα Μαρτίου και η ανακοίνωση του κλεισίματός της δεν αποτελεί νέο λόγο ανησυχίας», δήλωσε ο Νικολά Βερόν, Γάλλος οικονομολόγος στο Peterson Institute for International Economics πριν από την ανακοίνωση εξαγοράς.

Ο Γάλλος οικονομολόγος Νικολά Βερόν

«Εάν μια άλλη τράπεζα αποδεικνυόταν εύθραυστη, αυτό θα ήταν άλλο πρόβλημα», πρόσθεσε επίσης ο Γάλλος οικονομολόγος.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάσχεσης της First Republic, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κινήθηκε για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες.

«Το τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ανθεκτικό και οι Αμερικανοί θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την ασφάλεια των καταθέσεών τους και την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία να παρέχει πιστώσεις σε επιχειρήσεις και οικογένειες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι σχολιαστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι τα stress tests που έγιναν στον απόηχο του χρηματοοικονομικού κραχ του 2008 δεν προέβλεπαν την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Γράφοντας για το Market Watch, ο Joseph E. Stiglitz, βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, είπε ότι αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής τραπεζικής.

«Το γεγονός είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές - συμπεριλαμβανομένης της Fed - απέτυχαν να διατηρήσουν το τραπεζικό σύστημα ασφαλές», υποστηρίζει ο Joseph E. Stiglitz, λέγοντας ότι οι τράπεζες εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη και ότι οι καταθέτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους κατά βούληση.

O βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Joseph E. Stiglitz.

«Αυτό ήταν πάντα αλήθεια. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η ευκολία με την οποία μπορούν να αποσυρθούν δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νανοδευτερόλεπτο στο διαδίκτυο», αναφέρει ο Stiglitz.

«Ακόμη και μια μυρωδιά κινδύνου ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω είναι αρκετή για να αναγκάσει τους λογικούς ανθρώπους να αποσύρουν ανασφάλιστα κεφάλαια, ακόμη και ασφαλισμένα ποσά, εάν υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ζητώντας ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα, ο καθηγητής Stiglitz γράφει: «Μένει να φανεί αν η οικονομική αναταραχή που εξακολουθούσε να σιγοβράζει και προκλήθηκε από την κατάρρευση της SVB θα καταλήξει σε μια βαθύτερη κρίση, αλλά οι επενδυτές και οι καταθέτες δεν έχουν κανένα λόγο να εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις της Fed ότι δεν θα καταλήξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου