Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 16, 2023

Το λάθος που κάνουμε με τη ντομάτα και χάνει τη διατροφική της αξία

 

Κάτι που κάνουμε όλοι μας
Καλοκαίρι στην Ελλάδα και ντομάτα
 είναι έννοιες συνώνυμες. Είτε τη χρησιμοποιούμε στη σαλάτα, είτε σε μορφή σάλτσας είτε ψημένη και μαγειρεμένη, η ντομάτα είναι θεμέλιος λίθος της μεσογειακής διατροφής με πολλά ωφέλη για την υγεία μας.

Ένα από τα πιιο γνωστά ωφέλη της είναι και η αντικαρκινική της δράση, λόγω του λυκοπενίου. Όμως το πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, στις ΗΠΑ, με νέα έρευνα που δημοσίευεσε στο  Molecular Nutrition & Food Research, ανατρέπει όσα ξέραμε για τη ντομάτα.

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι όταν η ντομάτα συνδυάζεται με κρέας, δηλαδή λτυκοπένιο με σίδηρο εξουδετερώνεται η αντικαρκινική της δράση.


Η επιστημονική ομάδα έδωσε ντοματοχυμό σε φοιτητές και συμπληρώματα σιδήρου και μετά από εξτάσεις αίματος είδε ότι οι ποσότητες του λυκοπενίου ειχαν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας, Rachel Kopec.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου