Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 06, 2023

Ο παλαιότερος λειτουργικός δορυφόρος

 


Η Lincoln Calibration Sphere 1



Η Lincoln Calibration Sphere 1, ή LCS-1, είναι μια μεγάλη, κούφια, αλουμινένια σφαίρα που

τέθηκε σε τροχιά γύρω την Γη σαν σήμερα, 6 Μαΐου του 1965, και θεωρείται ότι είναι ο παλαιότερος δορυφόρος που λειτουργεί, παρά το ότι δεν έχει ισχύ και καθόλου ηλεκτρονικά.



Η μεταλλική σφαίρα διαμέτρου 3 ποδιών και 8 ιντσών συνεχίζει να είναι πιστή στον αρχικό της σκοπό, να παρέχει δηλαδή στα ραντάρ εδάφους έναν στόχο για τη βαθμονόμηση ("καλιμπράρισμα") των οργάνων τους.

Για τη βαθμονόμηση ενός ραντάρ είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς με γνωστά δεδομένα στο οποίο μπορεί να συγκριθεί η έξοδος του ραντάρ. Οι σφαίρες βαθμονόμησης έχουν σχεδιαστεί για να έχουν σταθερή τιμή διατομής ραντάρ (Radar Cross Section, RCS), γεγονός που τις καθιστά αποτελεσματικό εργαλείο για τη βαθμονόμηση.

Η Lincoln Calibration Sphere 1 τέθηκε σε τροχιά το 1965 και ακολούθησαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες να τεθούν σε τροχιά ακόμη 2 σφαίρες βαθμονόμησης, οι LCS 2 και LCS 3. Το 1971, τέθηκε η LCS 4, η οποία αναμένεται να έχει διάρκεια ζωής περίπου 75 χρόνια. Από την άλλη, η LCS 1 πιθανότατα θα ξεπεράσει την ανθρωπότητα με προβλεπόμενο χρόνο ζωής τα 30.000 χρόνια!

Σήμερα, εκτός από τους παθητικούς δορυφόρους όπως είναι οι LCS, χρησιμοποιούνται και ενεργοί δορυφόροι βαθμονόμησης, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με αναμεταδότες που εκπέμπουν σήμα κατόπιν εντολής. Για τον προσδιορισμό της θέσης του δορυφόρου, ένας επίγειος σταθμός ραντάρ στέλνει μια εντολή μετάδοσης και καταγράφει τη μέτρηση που προκύπτει. Το σήμα του αναμεταδότη λαμβάνεται από έναν δέκτη ραντάρ και, μαζί με τα δεδομένα του δορυφόρου ("Ephemeris". Στην αστρονομία και την πλοήγηση, το ephemeris -πληθυντικός "ephemerides", από το ελληνικό "ἐφημερίς"- είναι ένα βιβλίο με πίνακες που δίνει την τροχιά των φυσικών αστρονομικών αντικειμένων καθώς και των τεχνητών δορυφόρων στον ουρανό, δηλαδή η θέση -και πιθανώς την ταχύτητα- με την πάροδο του χρόνου), χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ακριβούς θέσης του δορυφόρου. Αυτή η θέση συγκρίνεται στη συνέχεια με τη θέση που προκύπτει από τη μέτρηση του ραντάρ για να αξιολογηθεί η ακρίβειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου