Ο σχεδιασμός αυτός έχει να κάνει με τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ στο παρασκήνιο γίνονται και συζητήσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Βέβαια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να ακούει για τοποθετήσεις σε υπουργεία την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εκλογική μάχη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις. Άλλωστε, και στις εκλογές του 2019 το βασικό σχήμα είχε «κλειδώσει» από καιρό, ενώ ήταν έτοιμα και τα πρώτα νομοσχέδια.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγετική ομάδα έχει επεξεργαστεί τα πρώτα 10 νομοσχέδια, τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, με βασική προτεραιότητα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Τα πρώτα νομοσχέδια, μεταξύ άλλων, θα αφορούν τον χώρο της Υγείας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει ήδη ξεδιπλώσει το σχέδιό του για αλλαγές.
Οσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα, φαίνεται να είναι ήδη πάνω στο τραπέζι εισηγήσεις για τη νέα δομή του, που έχουν να κάνουν τόσο με τον καλύτερο συντονισμό όσο και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από ένα υπουργείο σε άλλο, για να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των υπουργών.
Κομβικό ρόλο στο νέο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να έχει ο νομικός και τεχνοκράτης Σταύρος Παπασταύρου. Αλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι συμμετέχει στην κλειστή «γαλάζια» ηγετική ομάδα, έχει μεγάλη εμπειρία, αφού στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε αναλάβει τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ είναι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων.
Ο Γιάννης Μπρατάκος αποτελεί σταθερά στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα είναι εκ νέου διευθυντής του και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, εκτός και αν αναλάβει κάποιο παραγωγικό υπουργείο. Εξάλλου, προέρχεται από τον χώρο της αγοράς, ενώ ήταν και πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Στο πόστο του στο υπουργείο Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου αναμένεται να συνεχίσει ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος στην προεκλογική περίοδο είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η σκέψη να παραμείνει στο Μαξίμου και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αν δεν αναλάβει κάποιο υπουργείο (για παράδειγμα, το Δικαιοσύνης), ενώ, ως υπουργός Επικρατείας, μεταξύ άλλων, θα μπορεί να παρακολουθεί το νομοθετικό έργο.
Εκπλήξεις
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ήδη ότι το νέο σχήμα θα έχει αλλαγές, με ροτέισον υπουργών, νέες εισόδους και περισσότερες γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους υπουργούς της τελευταίας κυβέρνησής του θα μετακινηθούν, κάποιοι άλλοι θα μείνουν εκτός και κάποιοι -λιγότεροι- θα μείνουν αμετακίνητοι. Εάν μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα μπορούσε να πάει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στη θέση του να τοποθετηθεί είτε ο Κωστής Χατζηδάκης είτε ακόμα και ο Νίκος Δένδιας.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα έχει συντονιστικό ρόλο στα παραγωγικά υπουργεία, αφού θα «τρέξει» το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ μπορεί να πάρει και το ΕΣΠΑ από το Ανάπτυξης. Αν και η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο υπουργείο Συντονισμού με επικεφαλής τον ίδιο, μπορεί τελικά να μείνει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά με διευρυμένες αρμοδιότητες.
Ο Κ. Χατζηδάκης έχει ακουστεί και για το υπουργείο Εξωτερικών, αν μετακινηθεί ο Ν. Δένδιας, το όνομα του οποίου, πριν από τις κάλπες του Μαΐου, συζητήθηκε για την προεδρία της Βουλής.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούγεται έντονα για το υπουργείο Ενέργειας, αν και κάποιοι τον τοποθετούν στο υπουργείο Υποδομών. Για το Ανάπτυξης συζητείται η περίπτωση του Νίκου Παπαθανάση, χωρίς να αποκλείεται να κατευθυνθεί στο Υποδομών.
Παντως, εάν «σπάσει» το υπουργείο Υποδομών με το Μεταφορών, τότε στο νεοσύστατο Μεταφορών θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αρμοδιότητες για τη χωροταξία θα μεταφερθούν από το Ενέργειας στο Υποδομών.
Η Νίκη Κεραμέως ακούγεται και για το Εθνικής Αμυνας, αν και εσχάτως το όνομά της είναι μεταξύ αυτών που έχουν πέσει στο τραπέζι για την προεδρία της Βουλής.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να συνεχίσει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης -για το οποίο υπάρχει πρόταση να συγχωνευθεί με το Εσωτερικών- ώστε να ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση του κράτους, αν και πριν από καιρό είχε συζητηθεί η περίπτωσή του για το Παιδείας. Πάντως, για μια θέση υφυπουργού στο Παιδείας μπορεί να «κλειδώσει» η υποψήφια στο Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη.
Η Σοφία Ζαχαράκη μπορεί να πάει στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης, που θα έχει να κάνει με τους νέους και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των αδύναμων, με αρμοδιότητες από το Εργασίας, χωρίς να αποκλείεται τελικά να αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος. Εξάλλου, στην προεκλογική περίοδο του 2019 ήταν εκπρόσωπος της Ν.Δ. και είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις.
Στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής θέση μπορεί να έχει και ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης, μέχρι πρότινος γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στο Υγείας ακούγεται ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ, όπως όλα δείχνουν, ρόλο θα έχει και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, που ήταν γενική γραμματέας στο υπουργείο. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, μίλησε με θερμά λόγια για την επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας, φωτογραφίζοντας -για πολλούς- την αξιοποίησή της.
Ο Βασίλης Κικίλιας, που έχει αφήσει το στίγμα του στο υπουργείο Τουρισμού, αν μετακινηθεί, θα μπορούσε να πάει στο Ναυτιλίας ή να αναλάβει υπουργείο πρώτης γραμμής, όπως είχε συμβεί με το Υγείας την κρίσιμη περίοδο του κορωνοϊού. Ρόλο στο υπουργείο Τουρισμού, πάντως, μπορεί να έχει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται πως θα συνεχίσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και η Λίνα Μενδώνη στο Πολιτισμού, ενώ και ο Χρήστος Στυλιανίδης μπορεί να επιστρέψει στο Πολιτικής Προστασίας, αν και εκεί για μια θέση ακούγεται και ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο Μάκης Βορίδης θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει η δομή του, αν και κάποιοι κάνουν λόγο για το Υποδομών, από το οποίο είχε περάσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Στη λίστα με τους υπό αξιοποίηση φαίνεται να είναι ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, που έχει αφήσει καλές εντυπώσεις τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και με την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης, με κάποιους να τον τοποθετούν στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι φυσικό, οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα θα ληφθούν μετά τις κάλπες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό ποσοστό για αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στις επιλογές του με λυμένα χέρια.
Τα διλήμματα της κάλπης
«Εξηγώ συνεχώς στον κόσμο γιατί επιθυμώ μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που είναι προϋπόθεση για να κάνω τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Με σαφή διλήμματα μπαίνει στη μάχη της 25ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Ο λαός καλείται να αναδείξει ποιον θέλει πρωθυπουργό, όχι ποιον θέλει να είναι αντιπολίτευση», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της Ν.Δ. και θέτει το διακύβευμα της νέας κάλπης, ζητώντας σταθερή κυβέρνηση από τους πολίτες.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα σήμερα να έχει ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Χανιά, τονίζοντας ότι «η σταθερή κυβέρνηση σήμερα είναι προϋπόθεση ευημερίας για την ελληνική κοινωνία». Οπως υπογράμμισε, «το τελευταίο το οποίο θα θέλαμε, πιστεύω, είναι να έχουμε μια κυβέρνηση με μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίστοιχη -γιατί όχι και μεγαλύτερη- με αυτή την οποία είχαμε την περασμένη τετραετία, ώστε με λυμένα τα χέρια να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές».
Στην Πειραιώς λένε πως ό,τι έγινε έγινε στις προηγούμενες εκλογές. Οι κάλπες θα είναι άδειες την Κυριακή 25η Ιουνίου και πρέπει να γεμίσουν ξανά για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας. Οπως επισημαίνουν «γαλάζια» στελέχη, το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου δεν μεταφέρεται στις κάλπες του Ιουνίου και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από τη μεγάλη κινητοποίηση από τον ίδιο και το κόμμα της Ν.Δ., προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους ψηφοφόρους απέναντι στον κίνδυνο να βρεθούν προ εκπλήξεων αν δεν πάνε να ξαναψηφίσουν. «Τα πράγματα μπορούν πάντα να γυρίσουν και δεν θεωρώ τίποτα ως δεδομένο, στην πολιτική υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «σε αυτές τις εκλογές μόνο η Ν.Δ. μιλάει για το μέλλον».
Στις νέες κάλπες, όμως, μπορεί τα δεδομένα να αλλάξουν και ενδεχόμενη είσοδος και άλλων κομμάτων στη Βουλή μπορεί να ανεβάσει τον πήχυ της αυτοδυναμίας.
«Για εμένα ο πήχυς είναι μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξηγώ συνεχώς στον κόσμο γιατί επιθυμώ μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, που είναι προϋπόθεση για να κάνω τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Κανείς δεν θα ήθελε μια ασταθή πλειοψηφία του ενός, δύο ή τριών βουλευτών», υποστήριξε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος της Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να πει πόσους βουλευτές χρειάζεται μια σταθερή πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους 158 βουλευτές ήταν μια σταθερή κυβέρνηση. Με αυτό, πάντως, δεν εννοεί κατ’ ανάγκην μια μονοκομματική κυβέρνηση. Οπως προσέθεσε, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους».
Εκείνο, πάντως, που σε κάθε περίπτωση απέκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να δρομολογήσει μόνη της η Ν.Δ. τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ακόμα και στο απίθανο ενδεχόμενο εκλογής 180 «γαλάζιων» βουλευτών: «θεωρώ ότι το 180, πρακτικά, ειδικά σε μια Βουλή όπου θα μπουν περισσότερα κόμματα, είναι ένας ανέφικτος στόχος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου. Το Σύνταγμα επιβάλλει εκ των πραγμάτων διακομματικές συνεννοήσεις για να πετύχουμε τους 180 βουλευτές και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που το ίδιο το Σύνταγμα απαιτεί».
Πρόγραμμα
Την ίδια ώρα, πέρα από τις περιοδείες του πρόεδρου της Ν.Δ. και των «γαλάζιων» στελεχών σε όλη τη χώρα, η Πειραιώς θα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά της που αφορά την επόμενη τετραετία.
Μάλιστα, στην Πειραιώς κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κρυφή ατζέντα στην οικονομία και συγκεκριμένα στο ζήτημα της φορολόγησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη Ν.Δ. επιδιώκουν τη σύγκριση των προγραμμάτων των κομμάτων αφού εκτιμούν πως έτσι θα αναδειχθεί η κρυφή ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για νέους φόρους, όπως και οι ασάφειες ως προς το κόστος των μέτρων που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εξάλλου, μέσα στην εβδομάδα, υπήρξαν «αυτογκόλ» σε τηλεοπτικά πάνελ για φορολογικά θέματα, όπως με τον ΕΝΦΙΑ στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και διαψεύσεις των ίδιων των στελεχών από τα κομματικά επιτελεία τους, όπως επισημαίνουν «γαλάζια» στελέχη.
Ετσι, η Πειραιώς αντιτάσσει το δικό της κοστολογημένο πρόγραμμα, ύψους 9 δισ. ευρώ, για την τετραετία, που περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων. «Γαλάζιες» πηγές υποστηρίζουν πως η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. «Κάθε ευρώ είναι μετρημένο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ρέθυμνο μέσα στην εβδομάδα, σχολιάζοντας δηκτικά πως «οι αντίπαλοί μας έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου