Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 14, 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: «Παιδιά και γυναίκες ήταν στα αμπάρια» – Οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Ανείπωτη τραγωδία σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, με τη βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες.
 Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία. Oι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.


Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 79 άνθρωποι και έχουν διασωθεί 104, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Παράλληλα, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Από τα 104 άτομα που έχουν διασωθεί, 26 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία. Είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και την Πέμπτη θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο. Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.


Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, κάποιοι από τους διασωθέντες ανέφεραν ότι στο πλοίο βρίσκονταν 500 με 700 άτομα, ενώ φέρεται να δηλώνουν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν στα αμπάρια του σκάφους.

Ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, μετά την τραγωδία στην Πύλο. Επίσης, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ενεργοποιήθηκε και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρονται τα εξής:

«Μετά το ναυτικό ατύχημα που έλαβε χώρα σήμερα στην κεντρική Μεσόγειο σε διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
«Άγνωστο πως το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά»

Καταθέσεις στα στελέχη του Λιμενικού σώματος δίνουν σταδιακά οι μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πύλου.

“Ξεκινήσαμε από τη Λιβύη. Πηγαίναμε στην Ιταλία. Άγνωστο πως το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου”, φέρεται να κατέθεσε ένας από τους διασωθέντες.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αγνοούμενων συνεχίζονται. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Πύλος ναυάγιο Καλαμάτα μετανάστες

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Πύλος ναυάγιο Καλαμάτα μετανάστες

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

Πύλος ναυάγιο Καλαμάτα μετανάστες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου