Οι λαθρέμποροι ανθρώπων ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανάλογα με το ποσό που πληρώνονται.
Ένα αποκαλυπτικό άρθρο του Αντνάν Ααμίρ δημοσιεύει η ιστοσελίδα Nikkei Asia με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο, στο οποίο αναφέρεται, ότι οι λαθροδιακινητές από το Πακιστάν «ψαρεύουν» θύματα μέσω Facebook, ενώ ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανάλογα με το ποσό που πληρώνονται. Τί σημαίνει αυτό;
Όποιος έχει να πληρώσει υψηλά ποσό, μεταφέρεται αεροπορικώς από το Πακιστάν στη Βόρεια Αφρική και από εκεί μεταφέρονται στην Ευρώπη με πλοία. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τιμή, μεταφέρονται προς την Ελλάδα, μέσω επικίνδυνων χερσαίων οδών από Ιράν και Τουρκία.
Διαβάστε και μία ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Όπως αναφέρει το άρθρο, οι περισσότεροι από τους Πακιστανούς μετανάστες του αλιευτικού που βυθίστηκε 49 ν.μ. έξω από την Πύλο, προέρχονται από το Κατεχόμενο από το Πακιστάν, Κασμίρ, πληρώνοντας 2 ή 3 εκατομμύρια ρουπίες σε λαθρεμπόρους, δηλαδή 6.397 ή 9.596 Ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο από το Nikkei Asia:
Ένα θανατηφόρο ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά των ελληνικών ακτών αναζωπυρώνει τη συζήτηση στο Πακιστάν σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να καταστείλει τους λαθρέμπορους ανθρώπων, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπει τη χώρα που πλήττεται από την κρίση.
Περίπου 750 μετανάστες μπορεί να επέβαιναν στην υπερφορτωμένη αλιευτική τράτα, η οποία ανατράπηκε και βυθίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα μετά την αναχώρησή της από τη Λιβύη. Μόλις 104 επιζώντες έχουν βρεθεί και υπάρχει μικρή ελπίδα να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι ζωντανοί.
Δεκάδες Πακιστανοί διασώθηκαν, αλλά μπορεί να επέβαιναν στο πλοίο μέχρι και 400, μαζί με άλλους μετανάστες που κατευθύνονταν στην Ιταλία από τη Συρία και την Αίγυπτο, σύμφωνα με αναφορές.
Μετά την τραγωδία, ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε πένθος και ορκίστηκε να τιμωρήσει τους διακινητές ανθρώπων.
Η χώρα των 240 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου ο μέσος μισθός είναι μόλις 1.500 δολάρια ετησίως, αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Ο πληθωρισμός, στο 33%, είναι ο υψηλότερος εδώ και δεκαετίες, με τη Ρουπία να υποτιμάται γρήγορα και μια κρατική χρεοκοπία να απειλείται.
Πέρυσι, περισσότεροι από 800.000 Πακιστανοί εγκατέλειψαν επίσημα τη χώρα για να βρουν εργασία στο εξωτερικό, η μεγαλύτερη εκροή τα τελευταία πέντε χρόνια. Κάποιοι απελπισμένοι κάτοικοι στρέφονται σε παράνομους λαθρέμπορους για να τους μεταφέρουν στην Αυστραλία, την Ευρώπη και άλλους κορυφαίους προορισμούς, παρά τους κινδύνους. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
“Η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα υποχρεώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες τους σε τέτοιες διαδρομές χωρίς να γνωρίζουν τον κίνδυνο”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν.
“Το γεγονός ότι υπήρξαν πιθανώς θάνατοι που μπορούσαν να αποφευχθούν και [το ατύχημα] αφορούσε θύματα εμπορίας ανθρώπων, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια έντονη υπενθύμιση στο κράτος ότι απέτυχε να ανακόψει μια μακροχρόνια και σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, πρόσθεσε.
Ο παρατηρητής των δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι “η σοβαρή έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου εξακολουθεί να επιτρέπει στους διακινητές να λειτουργούν ατιμώρητα.”
Περίπου 40.000 Πακιστανοί ετησίως εγκαταλείπουν τη χώρα μέσω ανεπίσημων καναλιών. Έως και το 90% των Πακιστανών μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία βασίζονταν σε λαθρέμπορους και άλλα παράνομα μέσα, σύμφωνα με το κέντρο μικτής Μετανάστευσης, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ευρώπη.
Περίπου 34.000 απελάθηκαν πίσω στο Πακιστάν πέρυσι από την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους λαθρέμπορους, οι οποίοι διαφημίζονται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωστοί με το αργκό τους όνομα “dunkers”, οι λαθρέμποροι μπορούν να βρεθούν στο Facebook προσφέροντας να μεταφέρουν μετανάστες από το Πακιστάν στην Τουρκία για μεταξύ 200.000 και 400.000 ρουπίες (700 και 1.400 δολάρια) ο καθένας.
Ο Πακιστανός δικηγόρος μετανάστευσης Ahmed Jamal είπε στο Nikkei Asia, ότι οι λαθρέμποροι ανθρώπων ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανάλογα με το ποσό που πληρώνονται. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες στο αναποδογυρισμένο σκάφος πιστεύεται ότι προέρχονται από τη βόρεια περιοχή του Κασμίρ, με μερικούς να πληρώνουν έως και 2,3 εκατομμύρια ρουπίες σε λαθρεμπόρους, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
“Όσοι πληρώνουν υψηλά ποσά μεταφέρονται νόμιμα στη Βόρεια Αφρική και από εκεί μεταφέρονται στην Ευρώπη με πλοία”, δήλωσε ο Τζαμάλ. Οι Πακιστανοί που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πτήση προς τη Βόρεια Αφρική μεταφέρονται συχνά μέσω μιας επικίνδυνης χερσαίας οδού προς την Ελλάδα, μέσω Ιράν και Τουρκίας.
Οι ύποπτοι λαθρέμποροι στην καταστροφή της περασμένης εβδομάδας αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας στην Ελλάδα, ενώ το Πακιστάν δήλωσε ότι έχει συλλάβει δώδεκα υπόπτους από τη βύθιση.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε από τις χώρες να καταστείλουν την εμπορία ανθρώπων μετά την τραγωδία, αλλά το πρόβλημα του λαθρεμπορίου στο Πακιστάν οφείλεται σε περισσότερα από οικονομικά δεινά και αδύναμη επιβολή του νόμου.
Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι που είναι πρόθυμοι να κοιτάξουν το αντίθετο με αντάλλαγμα δωροδοκίες είναι ένα άλλο βασικό ζήτημα, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο μετανάστευσης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Nikkei Asia, ότι οι προσπάθειές του να καταστείλει τη διακίνηση, τον οδήγησαν να τον αλλάξουν γρήγορα πόστο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει την παρακολούθηση των ταξιδιωτικών συμβούλων και τον τρόπο έκδοσης διαβατηρίων σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την έξοδο των μεταναστών, δήλωσε ο δικηγόρος μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι το Ισλαμαμπάντ πρέπει να απευθυνθεί για τεχνική βοήθεια.
“Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στο Πακιστάν για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον”, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Γεωπόλδος / Sportdog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου