Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 06, 2023

Η ΤΡΟΧΗΛΑΤΗ ΚΑΜΠΙΝΑ! Πώς έκανε το μπάνιο της η βασίλισσα Αμαλία στην Αθήνα του 1834...

 Tzeny Mwraitou

Έχει φοβερή ζέστη και σχεδόν όλη η Αθήνα είναι στις παραλίες. Τα μπάνια του λαού που λέμε.
Δεν το έζησα αλλά το ξέρω κι αφορά τη πόλη μας. Στα παλιά χρόνια τότε που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα το 1834 και ήρθε ο Όθωνας και η Αμαλία.
Πριν χτιστεί το Παλάτι οι βασιλείς έμεναν στην οικία Βούρου και η "πλατεία Κλαυθμώνος" ήταν ο κήπος της οικίας παλάτι που άρεσε στην Αμαλία και λάτρευε. Η βασίλισσα, κοριτσοπουλο τότε , ήταν φοβερή Αμαζόνα και είχε γυρίσει όλη την Αθήνα και τις εξοχές με το άλογο της.
Έτσι λοιπόν μια ζεστή μέρα Καλοκαιριού σαν κι αυτή η Αμαλία ξεκινούσε από το σπίτι της στη Σταδίου με το άλογο της και έφιππη συνοδεία για να πάει για μπάνιο στο Πειραιά.
Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ. Το θέμα ήταν να αλλάξει ρούχα, μαγιό, όταν έφτανε στη θάλασσα.
Μια έφιππη καμπίνα σαν αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία, συνόδευε τη βασίλισσα. Όταν έφταναν στη θάλασσα, οι άντρες έμεναν μακριά και η τροχήλατη καμπίνα έμπαινε στο νερό. Η βασίλισσα άλλαζε μέσα και από το πίσω πορτακι έμπαινε στο νερό. Αφού τελείωνε το μπάνιο της σήκωνε μια σημαιουλα που κρεμόταν στο χέρι της και η έφιππη ξύλινη καμπίνα πλησίαζε και η βασίλισσα έμπαινε να αλλάξει.
Οι ξύλινες αυτές καμπίνες συντρόφευαν τις κυρίες της ανώτερης τάξης για πολλές δεκαετίες. Όπως και οι φράχτες που χώριζαν άνδρες από γυναίκες στις παραλίες.
Καλό μπάνιο με αναμνήσεις της όμορφης Αθήνας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου