Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2023

ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ! ΠΟΣΕΣ χρυσές λίρες πούλησαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2023...

 

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις αγοραπωλησίες – Πως διαμορφώνεται η τιμή αγοράς / πώλησης

Στα γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οδηγήθηκαν το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023 οι Έλληνες, προκειμένου είτε να πουλήσουν είτε να αγοράσουν χρυσές λίρες.



Οι Έλληνες αγόρασαν το α’ εξάμηνο περίπου 7.000 χρυσές λίρες μιας και ο χρυσός παραμένει πόλος έλξης για αρκετούς ιδιώτες και θεωρείται ασφαλέστερη λύση για τις οικονομίες τους.

Το ασφαλές «λιμάνι» του χρυσού επιλέγουν οι επενδυτές, όταν τα πράγματα στις χρηματαγορές πηγαίνουν άσχημα ή όταν οι μετοχές καταρρέουν.

Όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει στον χρυσό, ο πιο απλός τρόπος είναι να αγοράσει χρυσές λίρες Αγγλίας, το πιο γνωστό και δημοφιλές χρυσό νόμισμα.

Ο χρυσός, ωστόσο, πέρα από επένδυση αποτελεί και ιδανικό δώρο. Κάποιος μπορεί να αγοράσει χρυσές λίρες και να δωρίσει στους ανθρώπους που εκτιμά ή ακόμη και σε γάμους.

Οι χρυσές λίρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το α’ εξάμηνο οι Έλληνες αγόρασαν 6.921 χρυσές λίρες (3.719 το α’ και 3.202 το β’ τρίμηνο), σχεδόν 1.000 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Όσον αφορά στις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9.558 το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου σε 11.984, ενώ ο αριθμός τους από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα «άγγιξε» τις 21.542 χρυσές λίρες.



Σήμερα η τράπεζα Ελλάδος πουλάει τη χρυσή λίρα στο κοινό έναντι 480,18 ευρώ και την αγοράζει στα στα 398,45 ευρώ.

Είναι γεγονός ότι η «αγάπη» του Έλληνα για τις χρυσές λίρες πάει πίσω πολλά χρονιά. Ακόμη και ο ελληνικός κινηματογράφος έχει αποτυπώσει στις μπομπίνες του το πάθος του λαούς μας για τις λίρες.

Αξέχαστες έχουν μείνει οι ελληνικές ταινίες που πρωταγωνιστούσαν θρυλικές μορφές του 7ης τέχνης όπως για παράδειγμα η ταινία – σταθμός «Κάλπικη λίρα» του 1955 με τους αξέχαστους Δημήτρη Χορν και Έλλη Λαμπέτη.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που… κυνηγούν με ανιχνευτές μετάλλων λίρες θαμμένες σε σπίτια ή ακόμη και σε κουφάλες δέντρων την εποχή των ανταρτών.

Σημειώνεται ότι, μπορεί οι χρυσές λίρες είναι η πιο δημοφιλής επενδυτική επιλογή, πλην όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι κάλπικες λίρες που κυκλοφορούν είναι πολλές.

Για να ανιχνεύσει κάποιος τις «μαϊμού» λίρες, χρειάζεται μια ζυγαριά μεγάλης ακρίβειας, που να ζυγίζει μέχρι χιλιοστό του γραμμαρίου, ένα παχύμετρο μηχανολογίας και μια γνήσια λίρα.



Πώς πωλούνται και αγοράζονται οι λίρες από την ΤτΕ
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, όσοι επιθυμούν να πωλήσουν χρυσές λίρες Αγγλίας στην Τράπεζα της Ελλάδος και ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.

Επίσης, διευκρινίζει ότι:Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).
Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
Τηλέφωνο επικοινωνίας.

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΤτΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:


Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.
Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο
καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις
διαταγήν του πελάτη.
Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου