Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 13, 2023

Σε κλοιό καύσωνα από σήμερα η χώρα – Ποια θα είναι η πιο δύσκολη μέρα – Από πότε θα δροσίσει

Στον κλοιό του καύσωνα «Κλέων» μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα, με το θερμόμετρο να «σκαρφαλώνει» και να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
 Την Τετάρτη η θερμοκρασία ανέβηκε σημαντικά, σχεδόν σε όλη τη χώρα, από το μεσημέρι και μετά. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος πλησίασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα, ενώ ξεπέρασε τους 39 βαθμούς στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στην Εύβοια.

Οι χάρτες με τις μέγιστες θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Καύσωνας Κλέων Θερμοκρασίες Μεσόγειος

Καύσωνας Κλέων Θερμοκρασίες Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα «Κλέων» θα είναι η Παρασκευή 14 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά ο υδράργυρος θα «χτυπήσει» και τους 45.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου (Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, Σάββατο 15 Ιουλίου).

Συγκεκριμένα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας , ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Υπουργική Απόφαση στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα  εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) είναι:

1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Μαρουσάκης: «Ο καύσωνας θα κρατήσει 48 ώρες» – Ποιές περιοχές θα «βράσουν»

Στη διάρκεια και τη σφοδρότητα του καύσωνα «Κλέων» αναφέρθηκε με μια νέα ανάρτησή του στα social media ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Στην πρόγνωσή του παρουσίασε ένα ευχάριστο στοιχείο για τον καιρό των επόμενων ημερών, ωστόσο ξεχώρισε και δύο περιοχές που θα περάσουν δύσκολα.

Ο μετεωρολόγος του Open ανέφερε πως η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από την Πέμπτη 13 Ιουλίου και θα είναι δυσκολότερη την Παρασκευή 14 του μήνα και το Σάββατο (15/7).

Το αισιόδοξο στοιχείο στην πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη είναι ότι το κύμα ζέστης δεν θα κρατήσει τόσο όσο εκτιμήθηκε αρχικά, αλλά περί τις 48 ώρες.

«Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση, μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καύσωνα «Κλέων»:

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ: Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις τελευταίες αρκετές ημέρες (αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ φυσιολογικές συνθήκες – μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου βλέποντας τι γίνεται λίγο πιο δυτικά μας), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε άλλη μια φορά την όλη κατάσταση μήπως και δούμε λίγο πιο ομαλά το όλο θέμα.

Αρχικά να πούμε ότι μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, βλέποντας τόσο τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα, σε μη αστικοποιημένες περιοχές επικρατεί έντονη δροσιά τα βράδια, ακόμη και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό το τονίζουμε διότι σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και, προφανώς, κάτι άλλο αντικρίζουμε όταν βγαίνουμε έξω.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης χρησιμοποιώντας το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ. Η παχιά λευκή γραμμή μάς δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα.

Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά, όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος – μέγιστο της έντασης).

Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες, όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος.

Άρα, μιλάμε για ένα ισχυρό κύμα ζέστης, το οποίο όμως δεν δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια (περίπου 48 ώρες).

Για να μην κουράσουμε με περισσότερα λόγια – χάρτες κ.λπ., να πούμε συνοπτικά τα εξής:

Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο.

Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.
Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις – μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.

Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε, ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και, όπως δείξαμε, δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.

Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση, μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, όπου με λίγο αέρα αρκεί να γίνει το κακό.

Για τα υπόλοιπα, αν ακολουθηθούν οι γνωστές οδηγίες σε τέτοιες καταστάσεις, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα… Θυμηθείτε το 2021 με 2 απανωτούς 10ήμερους καύσωνες και τα θερμόμετρα άνω των 40 – 42 βαθμών, συνθήκες που οδήγησαν σε πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά όντως είναι κύματα καύσωνα και μάλιστα ισχυρά! Καλό υπόλοιπο ημέρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου