Προσοχή! Υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω περισσότερο ταλαιπωρημένοι παρά ξεκούραστοι.
Οι καύσωνες που σημειώνουν ρεκόρ σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν γίνει το κυρίαρχο θέμα των διεθνών μέσων ενημέρωσης φέτος το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουμε στα σκαριά φιλόδοξα ταξιδιωτικά σχέδια, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Προκειμένου να μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε το όνειρο των ιδανικών διακοπών, ακόμα και υπό συνθήκες καύσωνα, η HuffPost ζήτησε από τους ειδικούς να μοιραστούν τα μεγαλύτερα σφάλματα που διαπράττουμε όταν ταξιδεύουμε με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και σούπερ πολύτιμες συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς.
Δεν ενυδατωνόμαστε επαρκώς
«Έχει σημασία να πίνουμε πολύ νερό. Έχοντας αυτό κατά νου, ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα ή ακόμα καλύτερα και με δύο ποτήρια και κουβαλάμε παντού μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό. Ακόμη, αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ κι αν αποφασίσουμε να ενδώσουμε φροντίζουμε να το αντισταθμίσουμε με ακόμα ένα ποτήρι νερό.
Επιπλέον, εάν έχουμε προγραμματίσει δραστηριότητες όπως πεζοπορία ή ποδηλασία, φροντίζουμε να γνωρίζουμε σε ποιες στάσεις μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το μπουκάλι μας», επισημαίνει η Μελίσα Γίγκερ, συντάκτρια στο Lonely Planet.
Επιπλέον, εκτός από το αλκοόλ, αποφεύγουμε και τον καφέ που αφυδατώνει εξίσου τον οργανισμό, ενώ ποτέ δεν είναι αργά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο λίγης έξτρα ενυδάτωσης με ηλεκτρολύτες.
Αποφεύγουμε πεισματικά να περάσουμε λίγο δημιουργικό χρόνο σε εσωτερικούς χώρους
«Στις διακοπές, έχουμε την τάση να τριγυρίζουμε ασταμάτητα εδώ κι εκεί. Ωστόσο, εν μέσω καύσωνα, είναι σημαντικό να περνάμε μερικές ώρες της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους ή έστω στη σκιά», συνιστά ο Χιου Όουεν, συνιδρυτής της πλατφόρμας προγραμματισμού διακοπών TravelLocal.
Ωστόσο, από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, δηλαδή τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, καλό θα ήταν να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες και να επιλέξουμε ίσως μια επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο με καλό κλιματισμό ή πολύ απλά έναν υπνάκο.
Προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα μέσα στο πρόγραμμα
Δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε άσχημα ή ενοχικά αν βρεθήκαμε σε έναν προορισμό και δεν κατορθώσαμε να επισκεφτούμε κάθε του αξιοθέατο. Η εμμονική προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα είναι συνώνυμη της υπερβολικής καταπόνησης και συνήθως, τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
Μερικές φορές, πρέπει απλώς να απολαμβάνουμε τη χαρά του να μην κάνουμε τίποτα, να περνάμε χρόνο τρώγοντας παγωτό και χαζεύοντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητικό με το να τρέχουμε κάθιδροι και εξαντλημένοι από αξιοθέατο σε αξιοθέατο.
Το παρακάνουμε με τον ύπνο
Είναι λογικό να θέλουμε να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε στις διακοπές, αλλά αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε έστω και μερικές σύντομες περιηγήσεις σε ένα-δυο αξιοθέατα, είναι συνήθως καλύτερο να το κάνουμε νωρίς το πρωί, όταν η ζέστη δεν είναι ακόμη τόσο ανυπόφορη.
Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός είναι πιο δροσερός. Ωστόσο, καθώς οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί τη νύχτα, μερικές από τις ημέρες των διακοπών αξίζει να κάνουμε τη θυσία και να βάλουμε το ξυπνητήρι μας λίγο πιο νωρίς.
Δεν ντυνόμαστε σωστά
Τα δροσερά και άνετα ρούχα κάνουν τη διαφορά και μας κάνουν να αισθανόμαστε ευχάριστα όλη μέρα. Ακόμη, ενώ θεωρούμε ότι όσο λιγότερα φοράμε, τόσο το καλύτερο, αυτό δεν ισχύει. Καλύπτοντας μεγαλύτερες εκτάσεις του κορμιού μας με ελαφριά δροσερά υφάσματα, προφυλάσσουμε το δέρμα μας από το ηλιακό έγκαυμα, χωρίς να υποφέρουμε από την υπερβολική ζέστη.
Μερικά λευκά μπλουζάκια και βερμούδες από βαμβακερό ή λινό ύφασμα, ιδίως όταν ο καιρός είναι υπερβολικά ζεστός, αφήνουν το δέρμα μας να αναπνέει, κρατώντας μας δροσερούς, σε αντίθεση με τα συνθετικά υφάσματα που παγιδεύουν τη θερμότητα, μαζί με τα βακτήρια και τις οσμές.
Αγνοούμε τα σήματα που στέλνει το σώμα μας
Ο Δρ Γκρέγκορι Κατς, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συνιστά να δίνουμε προσοχή στο πώς νιώθουμε, ειδικά όσοι υποφέρουμε από μια χρόνια πάθηση.
Τα ταξίδια διαταράσσουν τη ρουτίνα μας, επομένως θα πρέπει να είμαστε συνεπείς ως προς την λήψη της αγωγής μας και όχι επειδή ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα της καθημερινότητας να μπερδεύομε την ώρα και να παίρνουμε τα φάρμακά μας στην τύχη.
Ακόμη όμως κι αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο να αισθανθούμε κόπωση ή την ανάγκη να κάνουμε ένα διάλειμμα. Ό,τι κι αν προσδοκούν οι άλλοι ή και εμείς οι ίδιοι από τον εαυτό μας, οφείλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας τουλάχιστον μισή ώρα ανάπαυσης.
Δεν βάζουμε ή δεν ανανεώνουμε το αντηλιακό μας
Ανεξάρτητα από το πόσες ώρες περνάμε κάτω απ′ τον ήλιο, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε το δέρμα μας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Επιλέγουμε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και εφαρμόζουμε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Δεν χρειάζεται και πολύς χρόνος προκειμένου ο ήλιος να μας προκαλέσει έγκαυμα, ακόμα κι αν έχει συννεφιά ή φυσάει αέρας.
Και ακόμα κι αν ήταν το αγαπημένο κομμάτι των διακοπών μας, ο χρόνος που περνάμε στην ξαπλώστρα θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Ο καύσωνας αλλάζει τα δεδομένα για ένα σωρό καταστάσεις. Θα πρέπει και το μοντέλο των διακοπών μας να προσαρμοστεί αναλόγως. Ειδάλλως καραδοκεί ο κίνδυνος αντί για αναζωογονημένοι να γυρίσουμε από τις διακοπές εξαντλημένοι και άρρωστοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου