Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 14, 2023

«Ο ΓΝΩΣΤΟΣ Κούντερα, ο άγνωστος Μίλαν...»

 

Εμειναν χιλιάδες. Μεταξύ αυτών που επέλεξαν να μείνουν και να αντισταθούν μετά την Ανοιξη της Πράγας, ήταν κι ο Βάτσλαβ Χάβελ, θεατρικός συγγραφέας, πολιτικός κρατούμενος, πρωτεργάτης της Βελούδινης Επανάστασης του '89 και μετέπειτα πρόεδρος, αρχικά της Τσεχοσλοβακίας και αργότερα της Τσεχίας.

Η εξέλιξη αυτή ήταν που νομιμοποίησε τον Μίλαν Κούντερα στην αλλοτινή πατρίδα του, για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια. Τα βιβλία του ήταν και πάλι διαθέσιμα στους πολίτες. Ομως, εκείνοι τούς γύρισαν την πλάτη. Η συμπάθεια για τον Κούντερα είχε εξαντληθεί. Λέγεται πως πουλήθηκαν μόλις 10.000 αντίτυπα του θρυλικού Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, του βιβλίου που έγινε η αιτία του αποκλεισμού και τελικά της αυτοεξορίας.

Πολλοί Τσέχοι τον είδαν σαν κάποιον που διάλεξε τον εύκολο δρόμο, εγκαταλείποντας τους συντρόφους του σε μια κρίσιμη εθνική καμπή. Μάλιστα, έσπευσαν να πειστούν από το δημοσίευμα τσεχικού περιοδικού το 2008 που υποστήριζε πως ο Γαλλο-τσέχος συγγραφέας ήταν πληροφοριοδότης ως φοιτητής και είχε καταδώσει στην τσεχοσλοβάκικη αστυνομία έναν δυτικό πράκτορα, τον Μίροσλαβ Ντβόρατσεκ -ο οποίος πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή και τα γκουλάγκ- αιτιάσεις που ο ίδιος ο Κούντερα αρνείται.

Τον υποστήριξε τότε ο Βάτσλαβ Χάβελ, Νομπελίστες συγγραφείς όπως ο Νοτιοαφρικανός Τζ. M. Κούτσι και ο Κολομβιανός Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ που έκαναν λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία διασυρμού του - όμως μάταια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου