Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 21, 2023

Τα τρομερά Αττικά βασιλικά σύκα και πώς βγήκε η λέξη “συκοφάντης”

Το σύκο είναι γνωστό πως αποτελεί ένα από τα πιο γλυκά και εύγευστα

φρούτα τα οποία μάλιστα τα βρίσκουμε ακόμη και σε σπιτικές αυλές σε διάφορες περιοχές της Αττικής.


Μάλιστα εμείς οι… μεγαλύτεροι – πριν υπάρξουν τα smartphones – αποκλείεται να μην έχουμε κάνει «καταδρομικές» στην συκιά του γείτονα, «κλέβοντας» ώριμα και γευστικά σύκα, αδιαφορώντας για το ενοχλητικό «γάλα» που έτρεχε από τον κομμένο μίσχο του φυτού (και μετά κολλούσε κανείς ολόκληρος…).



Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι αυτά τα σύκα που εμείς βλέπαμε να κρέμονται από τις αμέτρητες συκιές που συναντούσαμε στο δρόμο μας, ήταν το superfood της αρχαίας Αθήνας και μάλιστα τα είχε βάλει στο μάτι ο Ξέρξης που επιθυμούσε διακαώς να ελέγξει το εμπόριό τους. Αλλά δεν…


Την έρευνα που αφορά τα Αττικά σύκα την εντοπίσαμε στο gastronomos.gr και πρόκειται πράγματι για μια εξαιρετική δουλειά, καθώς οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουμε ιδέα γι’ αυτό το εκπληκτικό φρούτο που έβγαλε τους συκοφάντες και γοήτευσε τον Ξέρξη…



Τα βασιλικά σύκα του Μαρκόπουλου

Οι συκεώνες της Ανατολικής Αττικής, ιδιαίτερα του Μαρκόπουλου και της Βραυρώνας καταλαμβάνoυν περίπου 600 στρέμματα και καλλιεργούνται από 110 παραγωγούς.


Τις βλέπεις παντού, ακόμα και μέσα σε αυλές της πόλης της Αθήνας. Μαζί με τις χαρουπιές και τις ελιές, είναι τα πιο εμβληματικά δέντρα της Αττικής. Ο λόγος για τις συκιές, που τόσο μεγάλη σημασία έπαιξαν στην οικονομία της περιοχής ήδη από την αρχαιότητα, με αναρίθμητες αναφορές στα αρχαία κείμενα.



Ήταν το super food του αθηναϊκού στρατού και το εμπόριό τους αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για την πόλη-κράτος των Αθηνών. Τέτοια ήταν η φήμη των σύκων τους, ώστε λέγεται ότι ο Ξέρξης έβαλε στόχο να κατακτήσει την Αττική και για τους συκεώνες της, αντιλαμβανόμενος τα κέρδη από τον έλεγχο του εμπορίου αυτού του προϊόντος.


Οι… συκοφάντες

Ο Πλούταρχος αναφέρει πως ήταν τόσο πολύτιμα στην αρχαιότητα, ώστε η εξαγωγή τους από την Αττική απαγορευόταν, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε ειδική


ομάδα, οι συκοφάντες, που εντόπιζε και κατήγγελλε όσους παρανομούσαν. Επειδή όμως συχνά οι συκοφάντες έπεφταν στα δίχτυα της διαφθοράς και ενεργούσαν κακοπροαίρετα, η λέξη κατέληξε τελικά να σημαίνει αυτόν που καταγγέλλει ψευδώς και κακόβουλα, και με αυτή την έννοια τη χρησιμοποιούμε σήμερα.



Σύκα με Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Στρουμπουλά, πράσινα, με μοβ αποχρώσεις στην ωρίμασή τους, τα βασιλικά σύκα Μαρκοπούλου-Βραυρώνας είναι προϊόν ΠΟΠ και φημισμένα για τη νόστιμη και γλυκιά σάρκα τους.


Αν και τις συναντάς παντού, τα χώματα της Ανατολικής Αττικής είναι ιδανικά για τις συκιές. Συγκεκριμένα, τα βασιλικά σύκα από τους συκεώνες Μαρκοπούλου-Βραυρώνας είναι τα πιο εκλεκτά, πιστοποιημένα μάλιστα ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Είναι μεγάλα, με λεπτή φλούδα, πράσινη με μοβ αποχρώσεις στην ωρίμανσή τους, σάρκα πλούσια και μελάτη, με έντονο άρωμα και γλύκα.


Η συγκομιδή ξεκινά προς τα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Είναι επίπονη και γίνεται αποκλειστικά με το χέρι.



Είναι πολύ περήφανοι οι Μαρκοπουλιώτες για τα βασιλικά αλλά και τα μαύρα σύκα τους – παλαιότερα γνωστά ως Βραυρώνας. Τα τελευταία είναι μικρότερα και ελαφρώς πιο χοντρόφλουδα, άρα και ανθεκτικότερα στην ταλαιπωρία της μεταφοράς τους για εξαγωγή.


Με την καλλιέργεια βασιλικών σύκων ασχολούνται σήμερα στην περιοχή Μαρκόπουλο-Πόρτο Ράφτη – Βραυρώνα, ορισμένοι μάλιστα τα εξάγουν σε μεγάλες ποσότητες.


Χωρίς φυτοφάρμακα

Εκτός από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, η συκιά δεν έχει εχθρούς και τα σύκα είναι από τα πιο αγνά φρούτα, καθώς δεν έχουν ανάγκη από φυτοφάρμακα


Δεν τα λένε τυχαία «βασιλικά»! Μεγάλα, ζουμερά, τρομερά νόστιμα και αρωματικά, είναι τα κορυφαία σύκα της ελληνικής παραγωγής.


Η καλλιέργεια σύκων στην Αττική είναι πανάρχαια. Τα σύκα ήταν το super food του αθηναϊκού στρατού και σίγουρα μια υπερπολύτιμη και αγνή τροφή για όλους μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου