Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 22, 2023

Ghostlighting στις ερωτικές σχέσεις: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις αν έχεις πέσει θύμα

Μία νέα μέθοδος με την ονομασία Ghostlighting φαίνεται ότι εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ερωτικές σχέσεις.
 Το Ghostlighting είναι μία μέθοδος που συνδυάζει το ghosting και το gaslighting. Το ghosting είναι μία μορφή χειραγώγησης αφού ο ένας από τους δύο συντρόφους χωρίς καμία προειδοποίηση εξαφανίζεται από την σχέση και διακόπτει κάθε επαφή. Αντίθετα το  gaslighting αφορά σε σχέσεις όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους προσπαθεί να χειραγωγήσει το ταίρι του, του δημιουργεί τύψεις και το κάνει να αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την κρίση του.


Σύμφωνα με την σύμβουλο σχέσεων, Σερ Γκόπμαν το ghostlighting ξεκινάει με ενδείξεις μίας πολύ καλής σχέσης αλλά στην πορεία τα πράγματα παίρνουν γρήγορα άσχημη τροπή. Ο ένας από τους δύο συντρόφους αρχίζει να «βομβαρδίζει» με αγάπη το ταίρι του προκειμένου να το χειριστεί συναισθηματικά μέσω της μεγάλης έκφρασης στοργής. Σε αυτή τη φάση το θύμα λαμβάνει δώρα και μεγάλες εκδηλώσεις αγάπης.

Στη συνέχεια ο σύντροφος εξαφανίζεται ξαφνικά χωρίς να δώσει κάποιο σημάδι. Μετά εμφανίζεται και πάλι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ο άνθρωπος που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να αναλάβει την ευθύνη της συμπεριφοράς του και να δεχθεί ότι εγκατέλειψε τον σύντροφο του στα κρύα του λουτρού. Γι’ αυτό πολλές φορές ο άλλος σύντροφος βιώνει αισθήματα άγχους, κατάθλιψης και ανασφάλειας, ενώ μπορεί να αναπτύξει και θέματα με την εμπιστοσύνη στους άλλους και την αυτοεκτίμηση του. «Αυτό κάνει τον αποδέκτη να αισθάνεται ανεπαρκής, λίγος και όχι αρκετός», είπε η Σερ Γκόπμαν και εξήγησε ότι το άτομο συχνά αμφισβητεί ό,τι έχει κάνει μέσα στην σχέση.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ghostlighting αποφεύγουν την σύγκρουση και την διαμάχη με το ταίρι τους και αρνούνται πεισματικά να μιλήσουν για την συμπεριφορά τους. «Οι άνθρωποι που κάνουν ghostlighting δεν έχουν συναισθηματική νοημοσύνη, ιδιαίτερα ενσυναίσθηση. Τους ενδιαφέρει περισσότερο να διατηρήσουν τη συναισθηματική τους ενέργεια παρά να είναι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε άγχος προκάλεσαν», είπε στην New York Post η ειδική σε θέματα σχέσεων, Ρέιτσελ Ντε Άλτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου