Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 07, 2023

«ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ατυχήματα στην "Πετρόλα" της οικογένειας Λάτση γιατί γίνονται μονόστηλο;»

 Δημήτρης Στριλάκος

Ανισορροπίες…
Θα σας το πω κι ας ανατριχιάσετε: Έχω πολλές φορές χρησιμοποιήσει γάιδαρο για να μαζέψω τις ελιές μου κάτω στη Μάνη!
«Ιεροτελεστία» σκέτη! Φορτώνω δύο τσουβάλια σε αυτόν και ένα στους δικούς μου ώμους. Kαι τραβάμε γύρω στα 800 μέτρα μέχρι να βγούμε σε άσφαλτο, εκεί που μπορεί να φτάσει το φορτηγό του λιοτριβάρη.
Κάποτε έψαξα – ο αναίσθητος – να βρω και μουλάρι. Αλλά ζώο τέτοιο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα στη Μέσα Μάνη, ακόμα και στα χωριά που κάθε οικογένεια είχε και από ένα.. Κάποτε, πιο νέος, δούλεψα με γαιδούρια και μουλάρια. Σε λίγο καιρό, θα είναι ορατά μόνο σε φωτογραφίες ή ντοκιμαντέρ…
Τώρα που το σκέφτομαι, ευτυχώς που δεν με πήρε το μάτι της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση να με τραβήξει κάνα βίντεο, και να με καταριέστε τώρα όπως τους Υδραίους…
Την «ατζέντα» της επικαιρότητας την καθορίζει αυτός που έχει την δύναμη, τις προσβάσεις και το χρήμα. Η κ Λάτση τα έχει και τα τρία. Τα εργατικά ατυχήματα στην «Πετρόλα» της οικογένειας Λάτση, δεν κινδυνεύουν να γίνουν ποτέ κάτι περισσότερο από μονόστηλο. Τα αλογομούλαρα της Ύδρας, όμως, είναι θέμα σε όλα τα κανάλια, τις ιστοσελίδες και τις εφημερίδες.
Από το 2018 μέχρι σήμερα είχαμε 330 νεκρούς εργαζόμενους. Ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους καθώς δούλευαν, συχνά σε συνθήκες χειρότερες από μουλάρι. Το 2022 είχαμε 104 νεκρούς. Το πρώτο 4μηνο του 2023 είχαμε 57 νεκρούς. Μπορείτε να θυμηθείτε πότε και που διαβάσατε γι’ αυτούς; Μα με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα, όταν η κ Λάτση… έχει βίντεο με ένα μουλάρι και ένα ψυγείο;
Διάβασα και άκουσα πολλά αυτές τις ημέρες. Και να με συγχωρείτε, αλλά εγώ είδα μία εγωκεντρική περιφρόνηση του κόσμου που στην επαρχία συντηρεί άλογα, μουλάρια και γαιδούρια… για «εργασία».
Και είδα μία νέα αστική «ηθική», μεταμορφωμένη σε φανατική πίστη.
Να νιώσω ενοχές, λοιπόν, για τον γάιδαρο που μάζευα τις ελιές μου στη Μάνη;
Έχω μια «εκμεταλλευτική» σχέση μαζί του, που θα έρθει η Εριέττα Λάτση να την τερματίσει;
Έγινα αυτό που αγωνιζόμουν μια ζωή να μη γίνω;
Κατά την αξιολόγηση της κ Λάτση και άλλων, οι γάιδαροι, τα μουλάρια και τα άλογα συγκρίνονται με ότι πάθαιναν οι μαύροι σκλάβοι στις βαμβακοφυτείες της Λουιζιάνα, ή στις επαύλεις της Ρωμαικής εποχής.
Εγώ ο άσχετος νόμιζα πως η «δουλεία» ήταν ένας θεσμός που αφαιρούσε από το άτομο την ανθρώπινη υπόστασή του, υποβίβαζε τον άνθρωπο σε «πράγμα» και εφάρμοζε εναντίον του έναν «κοινωνικό θάνατο».
Αυτά που ήξερα, συνέδεαν τη «δουλεία» με την εκμετάλλευση της υπεραξίας των ανθρώπων, με διάδοχες συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης και υποβιβασμό κοινωνικών ομάδων.
Τώρα, τα άλογα και τα μουλάρια συγκρίνονται με… τους μαύρους ανθρώπους που σε πρότερες εποχές τους χρησιμοποιούσαν ως σκλάβους.
Με συγχωρείτε, θα ακούσουμε πολλές τέτοιες απολίτικες παπαριές ακόμα;
Οι μαύροι Αφρικανοί ήταν πάντα άνθρωποι! Μπορεί οι λευκοί αποικιοκράτες να προσποιήθηκαν ότι οι μαύροι δεν είναι άνθρωποι, αλλά… επρόκειτο πάντα για ανθρώπους. Από την άλλη, μπορούμε να υποκρινόμαστε όσο θέλουμε ότι ένα άλογο ή ένα μουλάρι είναι άνθρωπος, αλλά… δεν είναι. Έχει μία άλλη προέλευση και μία άλλη βιολογία…
Όποιος γνωρίζει λίγα πράγματα από ιστορία ξέρει ότι, χωρίς έναν αναβάτη σε ένα άλογο χωρίς σέλα, χωρίς έναν αμαξά σε ένα άρμα με ξύλινους τροχούς, απλά δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε. Η παγκόσμια ιστορία μας θα ήταν διαφορετική, γιατί πριν τα καράβια ο πολιτισμός… κάλπασε έφιππος.
Μόλις ο πρώτος άνθρωπος ανέβηκε σε ένα άλογο, η δύναμή του μεταβλήθηκε, ο χρόνος επιταχύνθηκε και ο κόσμος διευρύνθηκε. Η εξάπλωση της πολιτιστικής πληροφορίας πέρασε σε άλλο στάδιο, έκανε μια αλλαγή βήματος στην πολιτιστική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών.
Είναι άλλο πράγμα να αγωνίζεσαι για να μην κακοποιούνται, να μην υποφέρουν ή να μην βασανίζονται τα άλογα και τα μουλάρια, και άλλο να λες ότι αν σελώσω τον Ντορή για να τον ιππεύσω και να τροχάσω μαζί του σε ένα καλντερίμι της Πίνδου, διαπράττω ένα έγκλημα εις βάρος του!
Γιατί μην έχετε αμφιβολία, αυτό λέγεται στην ουσία σήμερα. Από το υπέροχο εξοχικό της… στην Ύδρα, η κ Λάτση κάνει σήμερα ασκήσεις υπεροχής εις βάρος των αγωγιατών..
Λεπτομέρεια: το σπίτι της ίδιας και των κοσμικών φίλων της στην Ύδρα, οι ίδιοι αγωγιάτες και τα ίδια ζώα τα έφτιαξαν.
Βεβαίως, όσοι θέλετε μπορείτε να σταθείτε στο… ψυγείο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου